9.2 / 10 | 67 waarderingen
020 609 7700

Assessment kandidaat

Tijdens het sollicitatieproces kan je potentiële werkgever ervoor kiezen om een assessment af te nemen. Dit kan bijvoorbeeld via Dijk & Van Emmerik. We gebruiken diverse meetinstrumenten om jouw kennis, capaciteiten, karakter en competenties op een betrouwbare manier in kaart te brengen. En te zien of je een goede match bent met de functie en de organisatie.

Voor mijn werk heb ik een assessment gedaan incl. capaciteitentest. Dit was een onwijs leuke dag. Het rapport dat ik ontvangen heb was uitgebreid en helder geschreven. Ondanks dat er (voor mij aangename) verrassingen uitkwamen, klopte de persoonlijkheidsomschrijving zeer nauw. - Wendy Peereboom

Meer ervaringen van cliënten

Voordelen van een assessment

Onze meetinstrumenten zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. We selecteren deze specifiek op de vraag en op jou als kandidaat. Dit zorgt ervoor dat de resultaten betrouwbaar en van grote voorspellende waarde zijn. Hier doe jij als kandidaat je voordeel mee, want je krijgt duidelijkheid of je tot je recht komt in je beoogde functie. Daarbij krijg je objectief en specialistisch inzicht in je capaciteiten en competenties.

De assessmentdag

Meestal vinden de assessments van Dijk & Van Emmerik bij ons op de locatie plaats en duren ze een hele werkdag. Het is echter ook mogelijk dat je een gedeelte thuis (online) of op een andere locatie doet. Ons programma bestaat onder andere uit de volgende onderdelen:

  • Een uitgebreid interview
  • Minstens twee gesprekssimulaties
  • Eén of meerdere schriftelijke opdrachten
  • Verschillende intelligentietests
  • Diverse interessetests en persoonlijkheidsvragen

Uitgebreid interview

Op de assessmentdag gaan we met een uitgebreid interview op zoek naar informatie over hoe jij functioneert, wat je drijfveren zijn en hoe je reageert op je omgeving. De assessor gebruikt verschillende technieken om een goed beeld van jou te krijgen.

De gesprekssimulaties

Tijdens de gesprekssimulaties testen we je praktische vaardigheden. We schetsen een situatie waarin jij handelt vanuit je beoogde functie. Vervolgens ga je in gesprek met een acteur of actrice en krijg je de kans om verschillende aspecten van jezelf te laten zien. Ga ervan uit dat je minstens twee gesprekssimulaties krijgt.

Schriftelijke opdracht

In de schriftelijke opdracht toetsen we, naast je schrijfvaardigheid, je competenties om bepaalde situaties op te lossen. Je krijgt een case, bijvoorbeeld een managementopdracht, die je schriftelijk moet oplossen. Hoe we de schriftelijke opdracht vormgeven, hangt af van de functie waar je op solliciteert.

Intelligentietests

Met diverse intelligentietests meten we tijdens het assessment je totale intellect. Dit betekent dat je informatie moet verwerken met woorden, beelden of getallen. We maken vaak gebruik van algemene intelligentietesten en IQ-testen die je redeneervermogen meten.

Interessetests en persoonlijkheidsvragen

Als je bent toegekomen aan de interessetests en persoonlijkheidsvragen, krijg je meerdere stellingen voorgelegd. Vervolgens vragen we je of je het eens bent met bepaalde uitspraken en waarom.

Voorbereiden op een assessment

Het is belangrijk dat je je goed voorbereidt op het assessment. Dat doe je door je goed in te lezen over het bedrijf en je te verdiepen in de bedrijfscultuur. Maak ook een inschatting van de benodigde competenties voor je beoogde functie. Ga bij vrienden en collega’s na wat voor beeld ze van je hebben en maak een inschatting of dit overeenkomt met je zelfbeeld en de benodigde capaciteiten voor de functie. Wil je meer advies voor een goede voorbereiding? Bekijk dan onze assessmenttips.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over onze assessments of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 020 609 7700 of vul het contactformulier in.