Heb je binnenkort een assessment en weet je niet goed hoe je je het beste kunt voorbereiden? Lees onze tips en haal het beste uit je assessmentdag. Wij kunnen je ook helpen met de voorbereiding. Interesse? Bel ons via 020 609 7700 of vul het contactformulier in.

Op je best presteren tijdens de dag

De hele assessmentdag sta je op scherp en wil je je graag van uw beste kant laten zien. Dat vergt veel van je. Daarom adviseren we altijd om uitgerust te beginnen aan zo´n dag. Kom op tijd zodat je niet met een gehaast gevoel begint. En ga tussen de middag even een rondje lopen om verfrist aan de middag te kunnen beginnen.

Wil je een beeld krijgen van hoe een assessmentdag er bij ons uit ziet? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Voorbereiding

Zorg dat je weet wat je kunt verwachten van het assessment. Welke verschillende onderdelen zijn er? Oefen één of twee testen op een website of uit een boekje. Zo krijg je alvast een idee van de schriftelijke testen. Bedenk wat je sterke en zwakke punten zijn, en sta hier even bij stil. Dan kun je het assessment met een gerust hart in gaan.

 

Stel vragen

Begrijpt je de bedoeling of werking van een test niet helemaal, vraag de assistent of adviseur dan om extra uitleg. Het is geen minpunt als je iets niet direct begrijpt. Het zou veel erger zijn als je een test verknalt, omdat je deze niet geheel begrepen heeft. Pas wanneer je de instructies goed begrijpt, kun je aan de slag.

Wees eerlijk

Klop jezelf niet te veel op, zoals je dat misschien gewend bent te doen in een sollicitatiegesprek. Het is belangrijk om een eerlijk beeld van jezelf te laten zien. Alleen dan heb je werkelijk wat aan de adviezen van de adviseur.

Waarom intelligentietests?

Je denkt misschien dat het nutteloos is om intelligentietests te doen, omdat je intelligentieniveau uit je behaalde diploma´s blijkt. Het gaat er niet alleen om te kijken hoe slim je bent, maar ook hóe je slim bent. Wat zijn de sterke punten in iemands aanleg. Is iemand meer theoretisch of praktisch, logisch dan wel intuïtief denkend, meer verbaal of meer exact, hoe creatief en origineel zijn de oplossingen etc.

Allemaal dezelfde vragen

Je krijgt tijdens het assessment meerdere persoonlijkheidsvragenlijsten. Je moet kiezen tussen de meerkeuzeantwoorden. Soms krijg je de indruk dat je meerdere keren dezelfde vragen beantwoordt. Dat is niet zo. De vragen zijn altijd weer anders of de antwoorden zijn anders. Je kunt het beste op je intuïtie afgaan. Je eerste indruk is meestal de beste!

Waarom die rekensommetjes?

De numerieke aanlegtests meten getalbegrip en vormen een belangrijk onderdeel van de intellectuele capaciteiten. Je kunt wellicht geen complexe berekeningen uit het hoofd doen door het gebruik van de rekenmachine. De opgaven zijn zodanig, dat ze zonder rekenmachine kunnen worden gedaan en bij de verwerking van de resultaten, de zogeheten normering, wordt rekening gehouden met het feit dat iedereen tegenwoordig machinaal rekent. Neem als je niet bekend bent met deze methode van delen contact met ons op. Wij helpen je dan verder. Je kunt natuurlijk ook even op internet zoeken.

Laat u niet beïnvloeden door de tijdsdruk op testen

Probeer de testen met tijdsdruk zo goed mogelijk te maken en probeer zo ver mogelijk te komen. Laat je niet door de tijdsdruk van de wijs brengen. Je scoort beter op de testen als je ze zo goed mogelijk beantwoordt en zo ver mogelijk bent gekomen. Het is dus niet de bedoeling dat je de testen afraffelt om binnen de tijd klaar te zijn.

De gegevens in de oefeningen zijn ‘ver van mijn bed’

Je werkt bijvoorbeeld bij een zorginstelling en je krijgt een oefening waarin je een productie-medewerker moet aansturen. Geen zorgen. Je wordt namelijk niet beoordeeld op hoe goed je in je vak bent. Maar wel hoe je scoort op leidinggevende competenties als overtuigingskracht, luisteren, optreden en dergelijke. Dit soort oefeningen vereisen geen specifieke kennis over de branche, de gegevens kan men zich snel eigen maken.

Heb je slecht gepresteerd op één onderdeel van je assessment? Geen zorgen.

Het gaat om het geheel. Dus denk niet dat je een negatief eindadvies krijgt omdat je één onderdeel minder goed hebt gemaakt. Probeer je daarom niet te veel te laten beïnvloeden door een slecht gevoel over één onderdeel.

Maak goed gebruik van de terugkoppeling en het advies

In de terugkoppeling van het assessment met je adviseur kun je veel bruikbare informatie en feedback krijgen. Vraag om toelichting waar nodig en wat voor tips en adviezen de adviseur verder nog voor je heeft. Gebruik het assessment als een leermoment. De adviseur die het assessment heeft afgenomen en uw rapport heeft geschreven, heeft zich nauwkeurig in jou verdiept. Stel je open op en probeer te leren van het beeld dat de adviseur van je heeft gekregen op basis van het interview, de testen en andere opdrachten. Vraag hem/haar naar verbeterpunten en hoe je kunt werken aan je zwakke punten. Of vraag hoe je beter gebruik kunt maken van je sterke punten. Kijk voor meer informatie over assessments bij de veelgestelde vragen over assessments.