Hoe kunt je zo goed mogelijk deelnemen aan een assessment center bij Dijk & Van Emmerik? Hieronder geven wij een aantal tips!

Op je best presteren
De hele dag sta je op scherp en wil je je graag van je beste kant laten zien. Dat vergt veel van je. Daarom adviseren wij altijd om uitgerust te beginnen. Dit kun je doen door te zorgen voor een goede nachtrust vooraf en door op tijd te komen. Ook kun je in de pauze buiten even een rondje lopen zodat je fris aan de het vervolg kunt beginnen.

Voorbereiding
Zorg dat je weet wat je kunt verwachten. Welke verschillende onderdelen zijn er? Je kunt bijvoorbeeld op https://www.123test.nl/iq/ een aantal testen oefenen. De onderdelen cijferreeksen, (dubbele) analogieën en figuurreeksen lijken op de testen die vaak worden gedaan tijdens een assessment center.

Naast het inlezen en het oefenen van wat testen, is het goed om te bedenken wat jouw sterke – en ontwikkelpunten zijn. Weet je na je voorbereiding ongeveer welke onderdelen er vaak voorkomen bij een Assessment Center, heb je wat geoefend en ben je op de hoogte van je sterke- en ontwikkelpunten? Dan ben je goed voorbereid! Met de checklist hieronder kun je ook ontdekken hoe je voorbereiding nu is.  

 1. Weet je welke onderdelen je kunt verwachten tijdens het assessment?
 2. Weet je op welke competenties je tijdens het assessment wordt beoordeeld?
 3. Heb je een of meerdere intelligentietesten geoefend?
 4. Weet je wat je sterke eigenschappen zijn?
 5. Weet je wat je minder sterke eigenschappen zijn?
 6. Kun je voorbeelden noemen van je successen?
 7. Kun je voorbeelden noemen van je sterke eigenschappen?
 8. Kun je voorbeelden noemen van je minder sterke eigenschappen?
 9. Heb  cv nog eens doorgelezen?
 10. Ga je uitgerust en ontspannen het assessment in?
 11. Heb je antwoorden op al je vragen?

Jouw score

Je hebt 0 tot 4 vragen met ja beantwoord:
De voorbereiding op je assessment is niet optimaal! We raden je aan contact met ons op te nemen, dan nemen we door wat je kunt verwachten bij een assessment.

Je hebt 4 tot 8 vragen met ja beantwoord
Je hebt een globaal idee van wat je kunt verwachten. Je kunt nog je voorbereiding nog sterker maken door nog meer informatie op te vragen over het assessment.

Je hebt 8 tot 10 vragen met ja beantwoord
Je weet vrij goed wat je kunt verwachten. De puntjes op de i ontbreken nog!

Je hebt alle vragen met ja beantwoord
Hopelijk weet je de goede voorbereiding om te zetten naar een goede prestatie. Succes!

Stel vragen
Begrijp je de bedoeling of werking van een test niet helemaal? Vraag gerust! De assistent of adviseur geeft je graag extra uitleg. Het is geen minpunt als je iets niet direct begrijpt. Het zou zonde zijn als je de test niet goed maakt omdat je deze niet geheel begrepen hebt. Pas wanneer je de instructies goed begrijpt, kun je aan de slag!

Wees eerlijk
Het is belangrijk om eerlijk te zijn. Alleen dan heb je wat aan de adviezen die uit het Assessment Center naar voren komen.

Waarom moet ik capaciteitentests maken?
Vraag je je af waarom capaciteitentests nodig zijn? Natuurlijk blijkt je werk- en denkniveau uit je werkervaring en-/of behaalde diploma’s. Maar dit zijn niet altijd goede graadmeters van je cognitieve capaciteiten. Daarnaast gaat het er niet om hoe slim je bent, maar ook hóe je slim bent. Ben je bijvoorbeeld cijfermatig sterk of heb je een goed abstract redeneervermogen?

In de capaciteitentests zitten ook cijferreeksen. Deze vragen mag je maken met kladpapier. Een rekenmachine is niet nodig en niet toegestaan.

De capaciteitentest ACT loopt daarbij op tijd. Laat je hierdoor niet onder druk zetten. Het gaat er namelijk niet om hoe snel je de test afrond, maar vooral hoe goed je de vragen beantwoord. Probeer dan ook altijd een antwoord in te vullen.

Lijken deze vragen niet erg op elkaar?
Soms krijg je meerdere persoonlijkheidsvragenlijsten. Is één dan niet genoeg?

Nee, de vragen zijn toch nét weer anders. Denk overigens niet te lang na over een antwoord. De eerste indruk is meestal het beste!

De gegevens in de oefeningen zijn ‘’ver van mijn bed’’
Je werkt bijvoorbeeld bij een zorginstelling en je krijgt een oefening waarin je een productiemedewerker moet aansturen. Geen zorgen! Je wordt namelijk inhoudelijk niet beoordeeld. Je wordt bijvoorbeeld wel beoordeeld op leidinggevende competenties als overtuigingskracht, luisteren en optreden.

Denk je dat je slecht hebt gepresenteerd op één onderdeel?
Het gaat om het geheel. Dus denk niet dat je een negatief eindadvies krijgt omdat je één onderdeel minder goed hebt gemaakt. Probeer je daarom niet te veel te laten beïnvloeden door een slecht gevoel over één onderdeel.

Maak goed gebruik van de terugkoppeling en het advies
In de terugkoppeling van het Assessment Center met je adviseur kun je veel bruikbare informatie en feedback krijgen. Vraag om toelichting waar nodig en welke tips en adviezen de adviseur verder nog voor je heeft. Gebruik het als een leermoment. De adviseur, die het assessment heeft afgenomen en je rapport heeft geschreven, heeft zich keurig in je verdiept. Stel je open en probeer te leren van het beeld dat de adviseur van je heeft gekregen. Vraag de adviseur bijvoorbeeld naar verbeterpunten en hoe je kunt werken aan je ontwikkelpunten. Of vraag hoe je beter gebruik kunt maken van je sterke punten.

Kijk voor meer informatie over assessments bij de veelgestelde vragen over assessments