De kosten van outplacement

13 Januari, 2011 13:52

Hoe duur is outplacement nu precies?

Deze vraag wordt regelmatig gesteld. Het antwoord is aan de ene kant gemakkelijk: onze tarieven staan open en bloot op de site, het is niet nodig om prijzen geheim te houden. Anderzijds leert de praktijk ook dat begeleiding bijoutplacement er iedere keer net iets anders uitziet waardoor er vaak afwijkende offertes nodig zijn en er dus ook iets anders in rekening wordt gebracht. Soms is een test nodig, soms psychologische begeleiding. Maar in andere situaties draait het vooral om zaken als netwerken, solliciteren en jobsearch.

Eigenlijk zou het antwoord op de vraag wat outplacement kost, gerelateerd moeten zijn aan wat outplacement oplevert. In plaats van ‘wat kost de begeleiding’ gaat het dan om ‘wat is een nieuwe baan waard’.

Januari is traditioneel de maand van de goede voornemens. Helaas voor velen ook de maand waarin deze voornemens het afleggen tegen de realiteit. Uit onderzoek van de Intelligence Group van twee jaar geleden kan ik mij herinneren dat ongeveer een derde van de Nederlandse werknemers in december bedenkt graag een andere baan te willen. Outplacement kan dan een oplossing zijn.

Gezien vanuit de werknemer is het natuurlijk heel erg onprettig om te werken bij een bedrijf waar je niet helemaal tot je recht komt en je jezelf niet goed voelt. Maar al te gemakkelijk leidt dit tot een vervelend gevoel dat stress kan oproepen. En stress in de werkomgeving schijnt, volgens onderzoeker Van den Berg, nog ongezonder te zijn dan menige fiks ongezonde werkstijl! In die zin zijn de kosten van outplacement heel gering ten opzichte van de opbrengsten: als een nieuwe baan minder stressvol is, wordt je vanzelf gezonder. Nog afgezien van het feit dat je je bij nieuwe collega’s misschien ook wel extra goed wilt presenteren, waardoor je ook meer aandacht voor je welzijn hebt.

Een andere vraag is die naar de maatschappelijke opbrengsten van outplacement. Dat is lastiger in kaart te brengen. Er is wel onderzoek naar de effectiviteit van reïntegratie; dan zou je bespaarde uitkeringsgelden kunnen relateren aan kosten van reïntegratie. Maar zo’n rekensom zegt een individuele werknemer of werkgever natuurlijk niets. Een werknemer doet er verstandig aan om het traject te beoordelen naarmate het bijdraagt aan het realiseren van loopbaanplannen. Een werkgever zou de kosten kunnen afzetten tegen de kosten van géén outplacement: een duurdere regeling met een vertrekkende werknemer of langer een werknemer in dienst die zich ongemakkelijk voelt bij zijn werk.

Wij hebben onze tarieven gebaseerd op de te verwachten besteding van middelen en uren. Dat levert een tarief op van rond de 4800 euro exclusief BTW – regelmatig zijn er afwijkingen van dit tarief nodig.

Beste lezer, ik hoop dat dit informatief is. Natuurlijk mag je altijd reageren en laten weten wat jij ziet als kosten of opbrengsten van outplacement.

< De 50-plusser op de arbeidsmarkt. Hoe staat het er anno 2018 voor? Linked In van waarde bij Assessment? >