Een goed CV: ontdek je talenten

27 Januari, 2017 09:21

Iedereen heeft talenten. Het is alleen lastig  om zelf te ontdekken en te benoemen wat jouw talenten zijn. Wie ben jij, waar ligt je kracht en waar ben je goed in? Het beantwoorden van deze vragen is essentieel voor het maken van een goed cv. Want als je zelf niet weet te benoemen wie je bent en waar je talenten liggen, hoe kun je er dan ooit iemand van overtuigen om jou aan te nemen?

Ontdek jouw talenten
Er zijn verschillende manieren om erachter te komen wat jouw talenten zijn. Allereerst kun je het natuurlijk gewoon vragen aan de mensen die jou goed kennen. Vraag je vrienden, familie en collega’s om een aantal van jouw sterke punten te benoemen. Daarnaast zijn er ook een aantal vragen die je aan jezelf kunt voorleggen. Waarvoor vragen anderen jou om raad? Wat geeft je energie en voldoening? Waar krijg je complimenten over? Zet alle antwoorden die je hebt verzameld onder elkaar en vergelijk de uitkomsten om jouw talent te ontdekken. Toch krijg je vaak een eenzijdig antwoord.

Beschrijf je talenten
Als je er eenmaal achter bent wat je talenten zijn, is het belangrijk om te leren hoe je deze talenten het beste kunt beschrijven. Doe dit uitgebreid en wees niet te bescheiden. Vragen mensen jou vaak of je een mailtje of brief voor ze wilt nalezen? Dan ben je goed in taal, behulpzaam en heb je aandacht voor details. Komen mensen vaak bij jou met hun problemen? Dan heb je een luisterend oor, ben je oplossingsgericht en sta je graag voor anderen klaar.

Stel je cv samen 
Nu je duidelijk hebt wat jouw talenten zijn en hoe je deze het beste kunt beschrijven, ben je al heel ver met het opstellen van je cv. Maak een profielschets van jezelf, waarin je je talenten naar voren laat komen. Houd hierbij ook rekening met de functie waarop je solliciteert door relevante talenten te benoemen. Het tweede deel van je cv bestaat uit je opleidingen en werkervaringen en competenties. Deze zet je in omgekeerd chronologische volgorde op je cv: je begint dus met je meest recente werkervaring of opleiding.

De finishing touch
Uiteraard is de inhoud van je cv erg belangrijk, maar hij moet er ook goed uit zien. Jouw cv moet opvallen, maar ook verzorgd en netjes zijn. Zoek eens rond op internet naar leuke ideeën of gebruik een format. Laat tot slot je cv goed nalezen op fouten.

Wij helpen je graag met je cv. Twijfel je over de inhoud of opzet van je cv? Via e-coaching en het CheckGesprek van Dijk & Van Emmerik kun je al je vragen stellen.

< Hoe houd je de motivatie hoog? Lastige gesprekken >