Mooi symmetrisch gezicht? Slank? Meer salaris!

22 Augustus, 2018 10:03

Dat knappe mensen meer verdienen, is al jaren bekend. Regelmatig duiken er nieuwe onderzoeken op waarin wordt bewezen dat aantrekkelijke, slanke en goed verzorgde mensen gemiddeld meer verdienen dan hun minder knappe medemens. DSC00556 Dit geldt vooral voor vrouwen, maar ook knappe mannen ontvangen vaak een hoger salaris dan hun minder aantrekkelijke collega’s. Vroeg jij je altijd al af waarom je collega’s minder of juist meer verdienen? Je uiterlijk speelt dus een rol. Wij verzamelden wat uiterlijke kenmerken die invloed hebben op hoeveel je verdient en geven advies hoe je deze – salaristechnisch – kunt optimaliseren. Doe er je voordeel mee bij je volgende sollicitatiegesprek!

Uiterlijke verzorging

Met schone, gestreken kleding zie je er netjes uit, maar wie had gedacht dat je er ook meer door zou verdienen? Uit onderzoek van Jaclyn Wong van de University of Chicago en Andrew Penner van de University of Sociology is echter gebleken dat mensen met een verzorgd uiterlijk toch echt een hoger salaris hebben. Het loont dus letterlijk om voordat je de deur DSC00556 uitgaat even een borstel door je haar te halen en je lippenstift bij te werken of je te scheren.

Minder salaris bij overgewicht

Met een slank lichaam krijg je een hoger salaris dan wanneer je te zwaar bent. Vooral bij vrouwen geldt – gemiddeld genomen – dat hoe dunner ze zijn, hoe meer ze verdienen. Werkgevers lijken hierbij het ideaalbeeld van vrouwen in de modewereld te volgen. Bij mannen is dit effect veel kleiner en heeft het gewicht minder invloed op de hoogte van het loon. Heb jij overgewicht en wil je onderhandelen over je loon, dan is het dus aan te raden om wellicht (nog) wat vaker te sporten en een tijdje extra goed op je voeding te letten. Een paar kilo kan al verschil maken, blijkt uit verschillende onderzoeken. Dit ‘minder verdienen bij overgewicht’ blijft echter een gemiddeld gegeven: Oprah Winfrey is één van de best verdienende vrouwen ter wereld en altijd minimaal volslank geweest.

Lange mensen hebben een hoger salaris

Lange mensen verdienen meer geld dan kleine mensen. De verklaring van dit verschijnsel is volgens onderzoek van de Erasmus School of Economics en de Erasmus Universiteit Rotterdam dat grote mensen automatisch meer autoriteit en zelfvertrouwen uitstralen. Iemand kijkt namelijk letterlijk tegen je op. Daardoor krijgen lange mensen over het algemeen een hoger salaris. Het is dus niet zozeer de léngte als wel de autoriteit en het zelfvertrouwen. En daar kun je altijd aan werken, ook als je wat minder lang bent. Voetballer Lionel Messi (1.70m) en zangeres/actrice Kylie Minogue (1.52m) hebben immers ook geen last van hun petite postuur. De eenvoudige tip (voor dames): draag naar een sollicitatiegesprek gerust hoge hakken. DSC00556 En in zijn algemeenheid: werk aan je zelfvertrouwen en leer hoe je autoriteit kunt uitstralen. Dat kan met iedere lengte.

Blondes have more fun income

Heb jij blond haar? Dan is de kans groot dat je beter verdient dan je bruinharige collega’s. Vrouwen met een blonde coupe hebben namelijk een hoger salaris dan brunettes. Best gek, als je nagaat dat er een stereotype bestaat als het ‘domme blondje’. Hoewel blondines ook dit diepgewortelde ‘blond = minder slim’-idee kunnen beïnvloeden door make-up (zie het filmpje hieronder), maar dat terzijde. Om terug te komen op het hogere inkomen: zelfs mannen met een blonde vrouw schijnen meer te verdienen dan mannen die getrouwd zijn met een brunette. Misschien kun je dit als man dus nog even benoemen tijdens een sollicitatiegesprek…

Groter effect bij vrouwen

Bij vrouwen heeft een aantrekkelijk uiterlijk een veel groter effect op het salaris dan bij mannen. Hoe kan dat? Vinden recruiters schoonheid bij vrouwen veel belangrijker dan bij mannen? Bij het aannemen van een man, wordt er blijkbaar minder gelet op de uiterlijkheden en bij vrouwen meer. Oneerlijk, maar helaas waar.

Té aantrekkelijke mensen verdienen juist weer minder

Je zou dus zeggen dat je meer verdient als je lang, slank en blond bent en jezelf goed verzorgt. Helaas gaat dit ook weer niet helemaal op. Er bestaat ook nog zoiets als té mooi of té aantrekkelijk. In dit geval verdienen mensen juist weer wat minder. Dit komt doordat een perfect uiterlijk hoge verwachtingen met zich meebrengt op het gebied van werkprestaties. En als je te aantrekkelijk bent, is het vrijwel onmogelijk om aan die verwachtingen te voldoen. En dat leidt dan weer tot een wat lager salaris.

Bel voor meer tips voor je sollicitatiegesprek en salarisonderhandelingen, of onze training zelfvertrouwen Dijk & Van Emmerik via 020 609 7700. Of e-mail naar: receptie@dijkenvanemmerik.nl. Met onze sollicitatietraining ga je goed voorbereid in gesprek met je nieuwe werkgever.

Artikel in samenwerking met iClicks. Beeld respectievelijk: Andrew Seaman, Rawpixel en Dani Vivanco via Unsplash.

< De 50-plusser op de arbeidsmarkt. Hoe staat het er anno 2018 voor? Inspirerend: de creativiteit van countryzangeres Mary Gauthier >