9.2 / 10 | 67 waarderingen
020 609 7700

Participatiemaatschappij

11 September, 2006 11:17

Deze keer een thema dat misschien wat verder staat van Dijk & Van Emmerik. Onze organisatie richt zich voor een deel op begeleiding van outplacement kandidaten, waardoor we regelmatig te maken hebben met de wereld van sociale zekerheid. Vandaar dat we wijzigingen op dit vlak volgen. Ik geef eerlijk toe dat ik het taai vind. Dus misschien is het wel erg onverstandig om er over te bloggen, ik jaag er misschien mensen mee weg. Aan de andere kant: zet even door & je bent weer helemaal op de hoogte, zonder zelf al het vervelende lees- en uitzoekwerk te hoeven doen.

De SER heeft gemeend om onze vertrouwde poldertermen in te ruilen voor nieuwe terminologie. Op 30 augustus kwamen zij met de termparticipatiemaatschappij “ een begrip om alle mooie doelstellingen van de wereld op los te laten die dan tegelijkertijd alle vervelende problemen oplossen. Iedereen moet meedoen, dan is vergrijzing niet meer erg. Meer allochtonen aan het werk, dan hebben we geen last meer van instroom. Vrouwen moeten meedoen, dan betalen er meer mensen mee aan de pensioenlasten. En ga zo maar door. Werklozen moeten werken, dan drukken zij niet langer op de uitkeringslasten “ smart thinking.

Binnen een dag was er een instemmend persbericht van CNV (http://www.cnv.nl). Gek genoeg heb ik nog niets gezien van FNV of van VNO. En van politieke partijen al helemaal niet. Dat vind ik jammer, want ik bereid een lezing voor over Prinsjesdag (zie de website, ik durf hier geen link te zetten, deze blog is weliswaar nog niet drukbezocht, maar reclame voor jezelf schijnt niemand op prijs te stellen. Etiquette op blog-gebied is overigens een interessant thema – als iemand tips heeft?). Dus wat moeten we nu met het begrip Participatiemaatschappij? Ik vind de gedachte sympathiek “ iedereen moet meedoen, wie is het daar nou niet mee eens? Welke maatregelen stelt de SER voor om de participatiemaatschappij te stichten?

Maatregelen 1 en 2 zijn eigenlijk geen maatregelen: geen verandering AOW-leeftijd en geen verandering hypotheekrente-aftrek.

Dan een paar heel technische: arbeidskorting veranderen en heffingskorting individualiseren. Dit betekent.tja, dat weet natuurlijk eigenlijk niemand.
Daarnaast meer ruimte voor ondernemerschap en versterken van innovatievermogen. Hoe, beste SER, HOE, dat wil ik weten. De SER zegt wel iets: arbeidsorganisaties moeten de kwaliteiten van hun medewerkers volop ontwikkelen en benutten (sociale innovatie). Een open bedrijfscultuur en goede interne arbeidsverhoudingen zijn hiervoor belangrijke voorwaarden. En o ja, concrete plannen voor scholing, ontslagrecht en WW volgen eind dit jaar, na de verkiezingen.

Ik geloof altijd in Practice what you preach; hoe kan de SER zelf ondernemerschap versterken en innovatiever worden? Mijn tips aan de SER:

1. Formuleer aanbevelingen die aansprekend zijn. Zeg niet: we willen de bestaande arbeidskorting vervangen door een arbeidskorting gericht op de wat alleen verantwoord is als dit gepaard gaat met verlaging van marginale tarieven... Maar stel het wat scherper: arbeid moet goedkoper worden.
2. Doe beleidsvoorstellen die nieuw zijn. Innovatief is niet altijd hetzelfde als nieuw, maar is wel altijd een doorbraak in een algemeen geldend kader. Dus geef het onsje vernieuwing aan. Zeg niet: we willen dat iedereen meedoet. Maar: hogere scholing, lagere belasting.
3. Geef follow up aan de aanbevelingen. Als de SER zelf ondernemend wil zijn, doet zij er verstandig aan, om bij aanbevelingen ook een richtlijn voor invoering te leveren. Die richtlijn is dan tegen betaling beschikbaar, of, nog commercieler, die wordt door een sponsor (Boer & Croon, McKinsey) gratis geleverd. Nee, tegen betaling geleverd (dit SER-advies is sponsored by )
4. Zorg voor afnemers: zorg dat het beleidsvoorstel en richtlijn ook daadwerkelijk gekocht moeten worden. Je kunt denken aan een SER-keurmerk: deze overheidsinstelling/uitvoeringsorganisatie werkt volgens de SER en is dus innovatief en ondernemend.

Beste lezers, nu ik toch zo bezig ben, zijn er nog meer tips te geven aan de SER? Hoe kan een overheidsinstelling zich ontwikkelen tot een ondernemende en innovatieve club? Misschien zijn er zelfs wel heel veel voorbeelden van? En hoe denken jullie over het veronderstelde verband tussen innovatievermogen en participeren?

< De 50-plusser op de arbeidsmarkt. Hoe staat het er anno 2018 voor? Keuzestress deel II >