Team Dijk & Van Emmerik: onze kijk- en luistertips voor zomer 2021


De zomer is een mooi moment om even stil te staan, inspiratie op te doen en nieuwe perspectieven tot je te nemen. In deze blogpost delen we daarom wat kijk- en luistermateriaal waar wij bij Dijk & Van Emmerik de afgelopen tijd blij van werden.

Datum

Leestijd

4 min

Type

Artikel

1. Webinars voor HR-adviseurs en loopbaandeskundigen


Ter ere van haar 30-jarig bestaan ontwikkelde Noloc, de Nederlandse beroepsvereniging loopbaanprofessionals, zeven webinars en podcasts met uiteenlopende thema’s op gebied van HRM en de arbeidsmarkt. In samenwerking met sprekers van formaat. Bijvoorbeeld Marian Thunnissen, lector aan Fontys Hogeschool, over de vraag: hoe breng je Talentgericht Werken wél in de praktijk?

Want als iedereen het wil, waarom is het dan zo lastig om het goed ingevoerd te krijgen? Thunnissen neemt je in dit college mee langs vijf veel voorkomende knelpunten die het succesvol invoeren van ‘Talentgericht Werken’ binnen organisaties in de weg staat. En ze laat zien hoe je die kunt omzeilen.

Kijk op: noloccolleges.nl.

2. Ons brein & Mindfulness op Netflix


Regent het nu alweer? Niet getreurd. Netflix heeft een aantal mooie documentaire(serie)s over de werking van ons brein en mindfulness:

The Mind Explained

Een prikkelende miniserie die in hapklare delen van 20 minuten inzoomt op mysterieuze kanten van ons brein, zoals dromen, de verrassende werking van psychedelische drugs en angst. Ingesproken door actrice Emma Stone.

The Creative Brain

Neurowetenschapper David Eagleman verdiept zich in het creatieve proces van innovators en onderzoekt breinbrekende en riskante manieren om creativiteit op te wekken.

Headspace Guide to Meditation

Headspace laat op een vriendelijke, geanimeerde manier de voordelen van meditatie zien en biedt technieken en begeleide meditaties waarmee je direct kunt beginnen. Tip: zet de taal op Engels om de uitleg vanuit eerste hand te krijgen: namelijk van voormalig boeddhistisch monnik en oprichter van Headspace Andy Puddicombe.

3. De kracht van werkervaring 44+


Als je net als ruim een derde van Dijk & Van Emmeriks team boven de veertig bent, zijn de onderstaande drie kijktips oor jou.

TED Talk: Let’s end ageism | Ashton Applewhite

Interessante en vermakelijke TED Talk over ‘agism’, ofwel leeftijdsdiscriminatie op het en in het algemeen. Volgens Ashton Applewhite maakt ageism ouder worden onnodig lastig. Met onzinnige vooroordelen over jong blijven plaatsen we onszelf tegenover onze toekomstige ik – én tegen elkaar. Met opbeurende cijfers en een flinke portie humor laat ze zien hoe het beter kan.

Noloc College: Het 50+ brein |Margriet Sitskoorn

In het Digitale Tijdperk zijn jongeren overal slimmer, sneller en stukken beter in. En de 50+er heeft het nakijken. Toch? Nou, ook volgens hoogleraar Klinische Neuropsychologie Margriet Sitskoorn is dit een misvatting. In dit Noloc College (deel van de eerder genoemde reeks, beschikbaar als filmpje en als podcast) vertelt ze waarin het 50+ brein superieur is. En hoe de 50+er dit kan inzetten om ook op de werkvloer van de 21e eeuw van grote waarde te zijn. Zie: noloccolleges.nl.

Klikbeet: 55-plusser doet sales

En omdat senior professionals naast talent en ervaring vooral ook veel humor hebben: deze Klikbeet-aflevering over de voordelen van 55-plussers op de werkvloer. Bekijk hier de aflevering op YouTube.

4. Kijken vol ontzag op NPO


Vakantie is ook ontspannen. Bijvoorbeeld met deze programma’s, warm aanbevolen door Team Dijk & Van Emmerik.

Kamp Waes

Tom Waes volgt vijftien gewone mannen en vrouwen tijdens een loodzware week vol fysieke en mentale testen uit de opleiding van de Belgische Special Forces. Wij waren zeer onder de indruk van het doorzettingsvermogen van sommige deelnemers. Wat zegt intrinsieke motivatie over je prestaties? Zie: nl/kamp-waes

De slimste mens

Nieuwsmakers, politici, acteurs, en vele andere prominenten strijden in deze tv-quiz omeervolle titel van ‘de slimste mens’. Eén van onze favorieten, al was het maar om jurylid Maarten van Rossem die op zijn geheel eigen wijze commentaar levert op de kandidaten en hun kennis. Kijk afleveringen terug via kro-ncrv.nl/programmas/de-slimste-mens.

5. Lekker luisteren over persoonlijke & professionele ontwikkeling


Luister je graag naar podcasts? Dan willen we je, tot slot deze drie niet onthouden:

Goed werk (NPO Radio1, de EO en het Nederlands Dagblad)

In deze podcast gaat Arie Boomsma in gesprek met arbeidsexperts en ervaringsdeskundigen over de huidige stand in arbeidsland. Hoe is het op je werk? Heb je er nog zin in, en werkt dat thuiswerken een beetje goed samen? Is je baas OK, en vergoedt je salaris je ergernis als dat niet zo is? Geniet van de humor van Japke D. Bouma, de inzichten van Ben Tiggelaar en de ervaringen van tal van andere gasten. Meer informatie: nl/podcasts/goed-werk.

De psychologie van succes podcast

Albert Sonnevelt en Tonny Loorbach geven in de Psychologie van Succes Podcast wekelijks antwoord op vragen over persoonlijke ontwikkeling, geluk, groei, stress, mindset, belemmerende gedachten, patronen doorbreken en andere uitdagingen in je leven. Zie: nl/podcast.

Marie Forleo Podcast

Oprah noemde ondernemerscoach en -onderwijzer Marie Forleo een thought leader voor de volgende generatie en ze is eigenaar van een van de 500 snelstgroeiende bedrijven van Inc. In deze show delen Marie en haar gasten effectieve strategieën voor meer geluk, succes, motivatie, creativiteit, productiviteit, liefde, gezondheid, bijdrage en vervulling – gecombineerd met een hoop ongein. Te beluisteren via Spotify: spotify.com/show/2BTDPFDY7V3jrtT6JzQ0fX.

Team Dijk & Van Emmerik Psychologen, coaches & officemanagement