Outplacement - informatie voor werknemers


In een outplacementtraject adviseren en coachen we ontslagen of met ontslag bedreigde werknemers op professionele wijze naar nieuw werk. Vanuit jouw kwaliteiten en ontwikkel-mogelijkheden als werknemer maakt je coach een outplacementtraject voor jou op maat. Je gaat onder meer je eigen sterke kanten uitbouwen, oefenen met solliciteren en on- en offline netwerken. Vervolgens zetten we ons én jouw netwerk in om werk te vinden dat echt bij je past.

Is outplacement iets voor mij?


Er zijn verschillende aanleidingen voor een outplacementtraject. Outplacement is bijvoorbeeld geschikt in de volgende situaties:

 • Er vindt een reorganisatie plaats bij je huidige werkgever. Jij en verschillende collega’s moeten daarom op zoek naar een nieuwe baan.
 • Veranderingen intern of extern hebben ervoor gezorgd dat je functie is veranderd. Zo veranderd, dat deze niet meer bij je past. Zowel voor jou als je werkgever zou een passende functie bij een nieuwe organisatie een mooie oplossing zijn.
 • Door een conflict met je werkgever ben je niet meer op je plek binnen de organisatie. Je wilt graag op een zo goed mogelijke manier vertrekken.
 • Je hebt momenteel geen werk en bent op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Ben je benieuwd of outplacement iets voor jou is? Neem gerust contact met ons op en ontdek wat we voor je kunnen betekenen.

Wat cliënten zeggen


“Een nieuwe start maken is een groot ding. Flores heeft mij op betrokken wijze gemotiveerd om te zoeken naar werk dat ik leuk vind en aankan. Met zijn aanstekelijke positiviteit bleef hij mij motiveren. Het resulteerde in een mooie nieuwe baan en vertrouwen voor de toekomst!”

Jasper Deed een outplacementtraject bij Dijk & Van Emmerik

Meer outplacement-ervaringen van cliënten

Hoe verloopt het outplacementtraject?

Oranje met roze bulletpoint cijfer 1

Intake


Eerst brengen we jouw huidige situatie in kaart. Dit doen we door samen jouw mogelijkheden en uitdagingen te analyseren: wie ben je, wat kun je en wat wil je? Daarnaast is het belangrijk dat je tijdens deze eerste periode ook het ontslag verwerkt. Dit heb je namelijk nodig om vooruit te kijken.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 2

Training en coaching


Vervolgens starten we met het traject van trainingen en coaching, waardoor jij als kandidaat zelf in beweging komt en gemotiveerd gaat werken aan je toekomst. Je leert als het nodig is een (digitaal) netwerk op of uit te bouwen en te onderhouden, zodat je op zoek kunt naar nieuw werk dat perfect bij je past. 

Oranje met roze bulletpoint cijfer 3

Sollicitatie


Je coach adviseert je bij het schrijven of filmen van je motivatie en helpt je het sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. Videosollicitaties vragen net een andere aanpak dan ‘live’ gesprekken, hier oefenen we goed mee als dit voor jouw situatie relevant is. Als je het sollicitatiegesprek hebt gehad, evalueren we dit zodat je de goede punten, maar ook de verbeterpunten mee kunt nemen naar een volgend gesprek.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 4

Nieuw werk


Met outplacement vergroot je de kans op het vinden van een geschikte baan of het starten van een winstgevende onderneming. Het wil natuurlijk niet zeggen dat je na je eerste sollicitatie- of acquisitiegesprek al direct nieuw werk hebt, maar ook dit hoort bij het proces. Zo leer je omgaan met afwijzingen en dit maakt je uiteindelijk alleen maar sterker. 

Outplacement is maatwerk


Elke situatie is verschillend en ook elk individu is anders. Daarom wordt een outplacementtraject altijd voor jou op maat samengesteld. We maken hierbij gebruik van de volgende instrumenten:

 • Oriëntatie op de arbeidsmarkt
 • Online netwerken en profilering
 • Sollicitatietraining
 • Netwerken en bemiddelen
 • Jobsearch

Outplacement: voordelen voor werknemers


Onze outplacementtrajecten zijn gericht op een snelle en effectieve begeleiding naar nieuw werk, waarbij jij als kandidaat aan het roer blijft staan. De voordelen van outplacement:

 1. Voor jou kosteloze en professionele begeleiding (zie hieronder onder kosten & budget)
 2. Positief anticiperen op je ontslag
 3. Doorgroeimogelijkheden in je nieuwe functie
 4. Je tijd bij je huidige werkgever afronden in een prettige werksfeer

Mogelijkheden outplacement


Ons bureau biedt veel verschillende opties op het gebied van outplacement, van outplacementbegeleiding naar een nieuw loondienstverband tot het begeleiden naar de positie van zelfstandig ondernemer of zzp’er. Ook kun je ervoor kiezen gericht slechts een aantal outplacementonderdelen af te nemen, bijvoorbeeld alleen sollicitatietraining, loopbaanbegeleiding of het leren aangaan van netwerkgesprekken.

Snel resultaat


“Ik wilde me vooral oriënteren op de arbeidsmarkt en gebruikmaken van D&VE’s uitgebreide netwerk. Er was al snel resultaat. Ook werd er goede begeleiding bij het sollicitatieproces zelf gegeven. Mijn begeleider bekeek sollicitatiebrieven tussen de afspraken en voorzag ze van feedback. Er wordt veel materiaal aangeboden waar je zelf mee aan de slag kan.”

Maud Brugmans Deed een outplacementtraject bij Dijk & Van Emmerik

Meer outplacement-ervaringen van cliënten

Kosten en budget voor een outplacementtraject


Bij een afscheid op initiatief van de organisatie, is je werkgever verplicht jou als medewerker een transitievergoeding te betalen. Dit is een vergoeding waar op dit moment iedere werknemer die langer dan twee jaar in dienst is recht op heeft. Vanaf januari 2020 geldt deze voor alle werknemers, ook als je een tijdelijk dienstverband hebt. Deze transitievergoeding kun je inzetten voor je outplacement. Op die manier kost een traject je meestal niets.

Veelgestelde vragen door werknemers


We krijgen dagelijks vragen over onze outplacementmethoden; de meest voorkomende hebben we hieronder voor je verzameld. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Hoelang duurt het voordat ik weer werk heb?

Onze outplacementadviseurs stellen een op maat gemaakt programma voor je samen. Tijdens dit programma vinden er individuele gesprekken plaats met de adviseur. De duur van trajecten loopt uiteen en is afhankelijk van je situatie. Soms vinden mensen binnen een maand werk, soms duurt het langer. Gemiddeld genomen duurt onze begeleiding voor een outplacement zes maanden.

Ga ik nieuw werk vinden?

Dijk & Van Emmerik heeft outplacementadviseurs die op zoek gaan naar je sterke en minder sterke kanten. Op deze manier brengen we samen duidelijk in kaart welke baan, branches en werkgevers geschikt is voor jou. Of dat dit wellicht het moment is om als zelfstandig ondernemer voor jezelf te beginnen.

We kunnen je met een gerust hart zeggen dat de kans op het vinden van een nieuwe baan erg groot is. Door de jaren heen vond meer dan 90% van onze outplacementkandidaten een nieuwe baan. We begeleiden al ruim 28 jaar outplacementkandidaten en ook in crisisperioden hebben we steeds goede resultaten behaald. We zijn ervan overtuigd dat onze begeleiding je kans op het vinden van een baan flink verhoogt.

Ik ben vijftigplus. Heb ik nog kans om een nieuwe baan te vinden?

Jazeker. We horen vaak verhalen over tegenwerking van vijftigplussers op de arbeidsmarkt en het is zeker waar dat je als vijftigplusser met andere uitdagingen wordt geconfronteerd dan de gemiddelde dertiger. Vanuit ons perspectief is leeftijd echter geen probleem, maar een feit. We helpen je om de kansen voor jou te ontdekken, ook op latere leeftijd.

Hebben jullie adviseurs ervaring met het begeleiden van mensen met een migratieachtergrond?

Ja, hier hebben we bij Dijk & Van Emmerik ervaring mee. We zien helaas dat discriminatie op onder andere huidskleur en etniciteit nog steeds voorkomt op de arbeidsmarkt. Bij outplacement gaat het om het aantonen van je meerwaarde voor een nieuwe werkgever. Wij helpen je om dat voor elkaar te krijgen, ongeacht wie je bent, hoe oud je bent en wat je achtergrond, gender, seksuele geaardheid en voorkeuren zijn.

Ontwikkel ik mezelf tijdens jullie traject?

Gedurende het outplacementtraject doe je kennis en vaardigheden op via verschillende testen en trainingen. Bijvoorbeeld de sollicitatietraining. Tijdens deze training leren we je de kneepjes van het vak op het gebied van solliciteren. Denk daarbij aan je presentatie, het leren schrijven van sterke sollicitatiebrieven en het correct en aantrekkelijk opmaken en vullen van je cv. Tijdens onze trajecten ontwikkel je jezelf dus zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.

Spreken met een specialist


Wil je weten of outplacement bij jouw situatie past? Neem gerust met ons op en ontdek wat we voor je kunnen betekenen.

Flores van Emmerik
Psycholoog NIP & directeur

Gerelateerde pagina’s

Outplacement -
informatie voor werkgevers


Met een outplacementtraject helpen onze adviseurs je om samen met je werknemer(s) tot een goede, rechtsgeldige oplossing te komen.

Outplacement -
begeleiding na burn-out


Outplacement en re-integratie op je eigen tempo na een burn-out. Samen zoeken we naar een geschikte nieuwe werkgever.

Outplacement -
information for internationals


We offer tailored outplacement support specifically designed to address the challenges faced by international professionals.