Assessments - informatie voor werknemers


Een assessment is erop gericht om talent, ontwikkelmogelijkheden en capaciteiten te ontdekken bij een kandidaat. Al meer dan 28 jaar nemen wij assessments af bij managers, werknemers en zzp’ers. Bij Dijk & Van Emmerik geven we je als werkgever duidelijke en objectieve inzichten in de kwaliteit van je (potentiële) medewerkers. Professioneel, persoonlijk en evidence based.

Een assessment is een betrouwbare manier om inzicht te krijgen in jouw kennis, capaciteiten, karakter en competenties als (toekomstig) werknemer. Tijdens een assessment maken we gebruik van diverse meetinstrumenten die zowel passen bij de vraag vanuit de werkgever als bij jou als kandidaat. Met als resultaat: een zo objectief mogelijk beeld, samengevat in een helder rapport met inzichten en adviezen waar je hoe dan ook wat aan hebt. Tijdens een assessment brengen we de volgende zaken in kaart:

  • Persoonlijkheidskenmerken
  • Interpersoonlijke vaardigheden
  • Professionele vaardigheden zoals leiderschap, sales en adviseren
  • Intellect, ontwikkelbehoeften en leervermogen
  • Je motivatie en drijfveren

Wat levert een assessmentdag mij op?


Onze rapporten zijn zeker niet alleen voor je (mogelijk toekomstige) werkgever relevant. Ze bieden ook jou als kandidaat inzichten en perspectieven voor ontwikkeling waarmee je je voordeel kunt doen in je werk of in eventuele verdere sollicitaties. Inzichten voor kandidaten zijn bijvoorbeeld:

Oranje met roze bulletpoint cijfer 1

Beter zicht op je eigen sterke punten en ontwikkelgebieden


De feedback en evaluaties in een professioneel assessment bieden vaak waardevolle inzichten in je competenties, persoonlijkheid en vaardigheden. Deze kunnen je helpen bij je persoonlijke en professionele groei.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 2

Loopbaanontwikkeling en doorgroeimogelijkheden


Een assessment geeft een beeld van je potentieel voor loopbaanontwikkeling en groeimogelijkheden. Dit kan een mooie basis zijn om jezelf (nieuwe) carrièredoelen te stellen.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 3

Versterking van zelfbewustzijn


Door in een assessment deel te nemen aan verschillende beoordelingsactiviteiten en oefeningen krijg je naast van je sterke punten en persoonlijkheidskenmerken ook een beter beeld van je voorkeuren en waarden. Dit helpt je om beter te begrijpen wie je bent als professional en waar je het beste tot je recht komt.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 4

Voorbereiding op toekomstige kansen


Een positieve deelname aan een assessment kan je helpen om vertrouwen te ontwikkelen in je kunnen, je vaardigheden te verbeteren en feedback te ontvangen die nuttig kan zijn bij toekomstige sollicitaties en selectieprocessen.

Wat kandidaten zeggen


Voor mijn werk heb ik bij Dijk & Van Emmerik een assessment gedaan inclusief capaciteitentest. Het was een onwijs leuke dag. Het rapport dat ik ontving was uitgebreid en helder geschreven. Ondanks dat er (voor mij aangename) verrassingen uitkwamen, klopte de persoonlijkheidsomschrijving zeer nauw.

 Wendy Peereboom Deed een assessment bij Dijk & Van Emmerik

Meer ervaringen van onze kandidaten

Hoe ziet een assessmentdag eruit?


Meestal vinden de assessments van Dijk & Van Emmerik bij ons op kantoor plaats en duren ze een hele werkdag. Het is echter ook mogelijk dat je een gedeelte thuis (online) of op een andere locatie doet. Het volledige programma bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Een interview
  • Diverse intelligentietesten, zoals een cognitieve capaciteitentest
  • Een schriftelijke opdracht
  • Minimaal twee gesprekssimulaties
  • Verschillende persoonlijkheidsvragenlijsten en interessetesten

De onderdelen van een assessment toegelicht


Geen enkel assessment is hetzelfde. Het verschilt namelijk per assessment welk doel de opdrachtgever heeft met het afnemen van het assessment. Zo kan het voor de ene functie belangrijk zijn om leidinggevende capaciteiten te toetsen, terwijl het voor een andere functie essentieel is dat je de juiste kennis bezit. Ook ligt de nadruk bij een assessment bij sollicitatie en selectie net iets anders dan bij een ontwikkel- of re-integratieassessment. We lichten de onderdelen hieronder kort toe.

Het interview


Op de assessmentdag gaan we met een uitgebreid interview op zoek naar informatie over hoe jij functioneert, wat je drijfveren zijn en hoe je reageert op je omgeving. De assessor gebruikt verschillende interviewtechnieken om een goed beeld van jou te krijgen.

Een schriftelijke opdracht


Het assessment bevat vaak ook een schriftelijke opdracht op basis van een case. Soms is dat een managementopdracht. Soms een ‘postbak’ (het in korte tijd afhandelen van e-mails). En soms een planningsopdracht of schrijfopdracht zoals het opstellen van een memo. Welke opdracht jij precies krijgt, hangt af van de vraagstelling.

Diverse intelligentietesten


Tijdens de intelligentietesten word je getoetst op je totale intellect. Dat houdt in dat je de informatie moet verwerken met woorden, beelden en getallen. IQ-testen die je redeneervermogen en algemene intelligentie toetsen komen hierbij vaak voor.

Persoonlijkheidsvragen en interessetesten


Tijdens een persoonlijkheidstest leggen we je een aantal meningen of stellingen voor. Aan jou de taak om aan te geven of je het eens bent met de uitspraak. 

Gesprekssimulaties


Tijdens de gesprekssimulaties testen we je praktische vaardigheden. Je gaat in gesprek met een acteur of actrice, waardoor je de kans krijgt om andere aspecten van jezelf te laten zien. Tijdens een assessmentdag bij Dijk & Van Emmerik krijg je meestal twee praktijksimulaties.

Elk assessment is maatwerk


De testen die we gebruiken zijn wetenschappelijk onderbouwd en selecteren we specifiek voor deze vraag en voor jou als kandidaat. De resultaten zijn daardoor betrouwbaar en hebben een hoge voorspellende waarde. Zo kunnen we jou zo goed mogelijk beoordelen en het beste advies verstrekken aan de opdrachtgever.

Hoe bereid ik me voor op een assessment?


Bij een assessment is het belangrijk dat je goed beslagen ten ijs komt. Dat doe je onder andere door bijvoorbeeld een oefenassessment te maken en je goed in te lezen in het bedrijf en de functie, zodat je weet welke competenties nodig zijn en je kunt inschatten of je over deze competenties beschikt. Zet je vaardigheden op een rij en vraag bij je (oud-)collega’s en vrienden na of het beeld dat je van jezelf hebt, overeenkomt met hoe zij tegen jou aankijken. Matchen je competenties met de gestelde functie-eisen? Zorg dan dat je deze goed naar voren laat komen tijdens het assessment.

Topfit

Zorg er tot slot voor dat je helemaal topfit bent, zowel mentaal als fysiek. We hebben een pagina samengesteld waarmee je je goed kunt voorbereiden op je assessment.

Spreken met een specialist


Heb je vragen of wil je meer informatie over assessments? Neem gerust contact met ons op.

Julia Emmer
Psycholoog NIP, coach & trainer

Gerelateerde pagina’s

Assessments en diversiteit


Een goed, professioneel assessment zorgt ervoor dat je selectie eerlijk verloopt. We leggen je graag uit hoe we dit doen.

Online assessments


Maak vanuit het hele land – of daarbuiten – gebruik van onze expertise. Zonder reistijd, vanuit een vertrouwde (thuis)omgeving.

Assessment tips voor kandidaten


Een goede voorbereiding is het halve werk: een aantal tips en adviezen om het beste uit je assessment te halen.