Alles over outplacement


Outplacement heeft als doel om ontslagen of met ontslag bedreigde medewerkers te helpen bij het vinden van nieuw werk. Onze arbeidspsychologen en coaches begeleiden werknemers effectief en persoonlijk naar een nieuwe uitdaging. Dit kan een andere baan zijn, maar ook het opstarten van een eigen bedrijf. De outplacement-trajecten van Dijk & Van Emmerik bieden een goed, respectvol afscheid en passende nieuwe start voor zowel werkgever als werknemer.

Het nut en de betekenis van outplacement


Met een outplacementtraject begeleiden we werknemers naar nieuw werk in een vorm die bij hen past. Dit proces van onder meer loopbaanbegeleiding en sollicitatietraining brengt veel voordelen met zich mee, zowel voor de vertrekkende werknemer als voor de organisatie.

Voordelen van outplacement voor werknemers


 • Een positieve draai geven aan het ontslag
 • Een professioneel begeleidingstraject zonder kosten
 • Je tijd bij je huidige werkgever afronden in een prettige werksfeer

Voordelen van outplacement voor werkgevers


 • Je geeft invulling aan goed werkgeverschap
 • Je werknemer gaat akkoord met de ontslagvoorwaarden
 • Werknemers ronden hun werkzaamheden af
 • Een positief effect op de bedrijfsreputatie

Hoe ziet een outplacementtraject eruit?


Elke persoon en situatie is anders, daarom stellen we voor iedere medewerker een persoonlijk outplacementtraject samen. Wat heeft deze persoon nodig en waar wil deze heen? Dit zijn de uitgangspunten gedurende het traject. En ‘traject’ klinkt misschien lang en zwaar, maar zo ervaren kandidaten het over het algemeen niet. Een flink deel vindt snel nieuw werk en daarnaast zorgt outplacement ook voor veel persoonlijke en professionele inzichten en kracht.

Mogelijke onderdelen outplacement

De volgende aspecten en instrumenten kunnen onderdeel zijn van het outplacementtraject:

 • Oriëntatie op de arbeidsmarkt
 • (Digitaal) netwerken en online profilering
 • Sollicitatietraining (met indien relevant aandacht voor videosollicitaties)
 • Slim netwerken, ingangen creëren en bemiddelen

Wanneer is outplacement geschikt?


Er zijn verschillende situaties waarin een outplacementtraject uitkomst kan bieden. We benoemen hieronder de vier meest voorkomende.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 1

Geen match meer
werknemer - werkgever - functie


Soms blijken (werk)gever en werknemer geen match meer. Bijvoorbeeld omdat een van beiden is veranderd qua wensen of instelling, omdat de functie veranderd is, of wanneer een medewerker het idee heeft dat deze echt is uitgegroeid binnen de organisatie. Als dit bespreekbaar wordt gemaakt, kan er in veel organisaties een passende vertrekregeling worden opgesteld, inclusief outplacement.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 2

Reorganisatie
bedrijf of instelling


Er zijn helaas momenten dat organisaties zich genoodzaakt zien om te reorganiseren, waarbij er (veel) arbeidsplaatsen komen te vervallen. Als een werkgever de zaken goed wil regelen, stelt deze vaak een plan op voor de vertrekkende medewerkers. Wanneer er meer dan tien arbeidsplaatsen komen te vervallen, spreken we van groepsoutplacement. Daarin begeleiden we meerdere werknemers tegelijk naar nieuw werk.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 3

Bij ontslag


Een outplacement aanbieden is passend voor ieder ontslag buiten de schuld van de betreffende werknemer om. Bijvoorbeeld ontslag om economische redenen, boventalligheid, een conflict met de werkgever of ontevredenheid vanuit één of beide partijen.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 4

Na burn-out


Bij werknemers die hersteld zijn van een burn-out past de eigen functie niet altijd goed meer: soms levert het werk te veel stress op. Het komt regelmatig voor dat werkgevers in zo’n geval een outplacementtraject aanbieden. 

CASE Outplacement


Edwin werkte jarenlang met veel tevredenheid en drive in de sales. Door zijn gedrevenheid viel hij op en werd hij leidinggevende. Maar het continu monitoren van anderen en de abstracte kpi’s beknelden hem steeds meer. Teruggaan naar zijn oude functie voelde echter ook niet goed. Edwin en zijn werkgever besloten dat samen doorgaan geen goede optie was.

Tarieven outplacement


Bij elk outplacementtraject verschillen de wensen en behoeften van de vertrekkende medewerker en ook ieder startpunt is anders. Daarom biedt Dijk & Van Emmerik altijd gepersonaliseerde oplossingen aan. De kosten van het outplacementtraject hangen dan ook af van de specifieke aandachtspunten van de cliënt en de intensiteit van de begeleiding. Dit houdt in dat de prijs van een outplacementtraject per persoon en per situatie verschilt. We hanteren wel een basistarief, afhankelijk van de duur van het traject.

Het is ook mogelijk een groepsoutplacement af te nemen tegen gereduceerd tarief. Onze groepsoutplacements zijn toereikend tot vijftig personen.

Outplacement
6 maanden

Traject
€ 3350 ,-

Dit bedrag is inclusief de testen
binnen het traject en exclusief btw.

Outplacement
9 maanden

Traject
€ 4875 ,-

Dit bedrag is inclusief de testen
binnen het traject en exclusief btw.

Outplacement
12 maanden

Traject
€ 6500 ,-

Dit bedrag is inclusief de testen
binnen het traject en exclusief btw.

Outplacement budget: transitievergoeding


Over het algemeen wordt outplacement vergoed door de werkgever. In sommige gevallen wordt er echter een eigen bijdrage van de werknemer gevraagd. Hiervoor kan de werknemer de transitievergoeding inzetten. Bij een afscheid op initiatief van de organisatie, zijn werkgevers verplicht hun medewerker een transitievergoeding te betalen. Vanaf 1 januari 2020 geldt deze verplichting voor alle werknemers, ook bij tijdelijke dienstverbanden.

Hoe werkt de transitievergoeding bij outplacement?

De werkgever kan de kosten voor het outplacementtraject direct in mindering brengen op de transitievergoeding. Dit is voor werknemers financieel gunstiger dan dat ze de vergoeding eerst uitbetaald krijgen. Over het deel van de transitievergoeding dat uitbetaald wordt, moet een medewerker namelijk belasting betalen. Als de werkgever het outplacementtraject vanuit de transitievergoeding betaalt, is het outplacementbedrag belastingvrij.

Veelgestelde vragen over outplacement


Voor wie is outplacement?

Een outplacementtraject is geschikt voor personen die:

 • Dreigen ontslagen te worden (bijvoorbeeld door reorganisatie) en nieuw werk zoeken
 • Niet op hun plek zitten op hun werk en een nieuwe baan zoeken
 • Op zoek zijn naar nieuw werk door conflicten met de werkgever
 • Momenteel geen werk hebben en op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging
 • Om andere redenen op zoek zijn naar een nieuwe baan
Hoe groot is de kans dat iemand een nieuwe baan vindt via outplacement?

Het is onze ervaring dat het met outplacement vrijwel altijd lukt om een nieuwe baan te vinden ruim 90% van de mensen in begeleiding vindt een baan). Wij coachen al ruim 28 jaar outplacementkandidaten en ook in crisisperioden hebben we steeds goede resultaten behaald.

Hoe lang duurt een outplacementtraject?

Hoelang een outplacementtraject duurt, hangt af van verschillende factoren. Ons doel is om jou zo snel en effectief mogelijk aan een nieuwe baan te helpen, maar wij kunnen van tevoren niet precies zeggen hoelang dit traject gaat duren. Sommige mensen vinden binnen een maand werk, maar het kan ook veel langer duren. Het record voor de meeste sollicitaties is een persoon die 303 keer heeft gesolliciteerd voordat hij een nieuwe baan vond. De snelste kandidaat had binnen 1,5 uur na aanvang van het traject een nieuwe baan. De gemiddelde duur van een outplacementtraject bij Dijk & Van Emmerik is zes maanden. 

Maak ik als vijftigplusser nog kans op de arbeidsmarkt?

Jazeker. We horen vaak verhalen over tegenwerking van vijftigplussers op de arbeidsmarkt en het is zeker waar dat je als vijftigplusser met andere uitdagingen wordt geconfronteerd dan de gemiddelde dertiger. Vanuit ons perspectief is leeftijd echter geen probleem, maar een feit. We helpen je om de kansen voor jou te ontdekken, ook op latere leeftijd. 

Hebben jullie ervaring met begeleiding van mensen met een migratieachtergrond?

Ja, hier hebben we bij Dijk & Van Emmerik ervaring mee. We zien helaas dat discriminatie op onder andere huidskleur en etniciteit nog steeds voorkomt op de arbeidsmarkt. Bij outplacement gaat het om het aantonen van je meerwaarde voor een nieuwe werkgever. Wij helpen je om dat voor elkaar te krijgen, ongeacht wie je bent, hoe oud je bent en wat je achtergrond, gender, seksuele geaardheid en voorkeuren zijn. 

Wat kost outplacement?

Omdat wij ieder outplacementtraject op maat maken, is er geen vaste prijs te noemen voor outplacement. Er is wel een inschatting bij te geven tijdens de intake. Zie ook onder de vraag Wie betaalt het outplacementtraject? 

Wie betaalt het outplacementtraject?

Over het algemeen wordt outplacement vergoed door de werkgever van de kandidaat. In sommige gevallen wordt er een eigen bijdrage gevraagd van de werknemer. Hiervoor kan de werknemer de transitievergoeding inzetten. De vergoeding wordt door de werkgever uitgekeerd aan elke werknemer die minimaal twee jaar in dienst is geweest. Op deze manier kost het traject de werknemer meestal niets. 

Waar vindt outplacement plaats?

Het outplacementtraject vindt plaats op ons outplacementbureau aan de Derkinderenstraat in Amsterdam Nieuw-West, maar de begeleiding kan ook (deels of geheel) digitaal. Samen met de kandidaat maken we hier afspraken over. 

Staat je vraag er niet bij? Klik dan op de knoppen hieronder of neemt direct contact met ons op.

Spreken met een specialist


Heb je nog vragen of wil je vrijblijvend kennismaken met ons bureau? Neem dan contact met ons op.

Flores van Emmerik
Psycholoog NIP & directeur

Gerelateerde pagina’s

Outplacement -
informatie voor werkgevers


Met een outplacementtraject helpen onze adviseurs je om samen met je werknemer(s) tot een goede, rechtsgeldige oplossing te komen.

Outplacement -
informatie voor werknemers


Vanuit jouw kwaliteiten en ontwikkel-mogelijkheden als werknemer maakt je coach een outplacementtraject voor jou op maat.

Outplacement -
information for internationals


We offer tailored outplacement support specifically designed to address the challenges faced by international professionals.