Assessment tips


Ben je uitgenodigd om binnenkort een assessment te maken bij Dijk & Van Emmerik? Dan wil je uiteraard optimaal voorbereid zijn, zodat je het assessment goed kunt maken. We geven je graag een aantal tips om het beste uit je assessment te halen.

Drie tips voorafgaand aan het assessment


Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt zeker voor een assessment. Naast adviezen voor de voorbereiding geven we je op deze pagina ook alvast een aantal tips voor tijdens en na afloop van de assessmentdag.

1 Weet wat je kunt verwachten

Als je weet wat je kunt verwachten, is het gemakkelijker om je voor te bereiden. Bekijk onderstaand filmpje om een beeld te krijgen van hoe een assessmentdag er ongeveer uitziet. Ook op onze assessmentpagina vind je veel informatie over onze assessments, bijvoorbeeld veelgestelde vragen.

De assessmentdag in twee minuten


Deze video geeft je een goed beeld van hoe een assessment center bij Dijk & Van Emmerik verloopt.

2 Wees goed uitgerust

De hele dag sta je op scherp en wil je graag je beste kant laten zien. Dat vergt veel van je. Daarom adviseren we altijd om uitgerust te beginnen. Dit kun je doen door te zorgen voor een een goede nachtrust en door op tijd te komen. Wil je zeker weten dat je op tijd komt? Houd dan ook rekening met eventuele vertragingen of files.

3 Oefen vooral

Je kunt ook alvast een aantal testen oefenen, die vind je bijvoorbeeld op 123test.nl. De onderdelen cijferreeksen, (dubbele) analogieën en figuurreeksen lijken op de testen die in veel gevallen onderdeel zijn van onze assessment centers.

Bonustip bij de voorbereiding: vul deze checklist in


Naast het inlezen en het oefenen van wat testen, is het goed om te bedenken wat jouw sterke- en ontwikkelpunten zijn. Met de checklist hieronder kun je ook ontdekken hoe je voorbereiding nu is.

 1. Weet je welke onderdelen je kunt verwachten tijdens het assessment?
 2. Weet je op welke competenties je tijdens het assessment wordt beoordeeld?
 3. Heb je een of meerdere intelligentietesten geoefend?
 4. Weet je wat je sterke eigenschappen zijn?
 5. Weet je wat je minder sterke eigenschappen zijn?
 6. Kun je voorbeelden noemen van je successen?
 1. Kun je voorbeelden noemen van je sterke eigenschappen?
 2. Kun je voorbeelden noemen van je minder sterke eigenschappen?
 3. Heb je je cv nog eens doorgelezen?
 4. Ga je uitgerust en ontspannen het assessment in?
 5. Heb je antwoorden op al je vragen?

Jouw score


 • Je hebt 0 tot 4 vragen met ja beantwoord:
  De voorbereiding op je assessment is nog niet optimaal! We raden je aan nog even goed te kijken naar de vragen die je met ‘nee’ hebt beantwoord.
 • Je hebt 4 tot 8 vragen met ja beantwoord
  Je hebt een globaal idee van wat je kunt verwachten. Je kunt je voorbereiding sterker maken door meer informatie op te zoeken/te vragen over het assessment.

Jouw score


 • Je hebt 8 tot 10 vragen met ja beantwoord
  Je weet vrij goed wat je kunt verwachten. Alleen de puntjes op de i ontbreken nog.
 • Je hebt alle vragen met ja beantwoord
  Hopelijk weet je deze uitstekende voorbereiding om te zetten in een goede prestatie. Succes!

Drie tips voor tijdens het assessment


Een drietal tips om tijdens het assessment toe te passen:

1 Stel vragen

Begrijp je de bedoeling of werking van een test niet helemaal? Vraag gerust om toelichting! De assistent of adviseur geeft je graag extra uitleg. Het is geen minpunt als je iets niet direct begrijpt. Het zou zonde zijn als je de test niet goed maakt, omdat je deze niet helemaal begrepen hebt. Pas wanneer je de instructies goed begrijpt, kun je aan de slag!

2 Wees eerlijk

Het is belangrijk om eerlijk te zijn. Alleen dan heb je wat aan de adviezen die uit het assessment center naar voren komen.

3 Focus & voorbereiding bij een online assessment

Maak je het assessment online? Zorg dan voor een rustige omgeving waarin je niet wordt afgeleid en waar je geconcentreerd aan je assessment kunt werken. Zorg daarnaast voor een goede internetverbinding en test van tevoren altijd je microfoon en camera. Lees ook eens onze tips op de pagina over online assessments.

Waarom moet ik capaciteitentesten maken?


Natuurlijk blijkt je werk- en denkniveau uit je werkervaring en/of je behaalde diploma’s. Maar dit zijn niet altijd goede graadmeters van je cognitieve capaciteiten. Daarnaast gaat het er niet alleen om hoe slim je bent, maar ook om hóe je slim bent. Ben je bijvoorbeeld cijfermatig sterk of heb je een goed abstract redeneervermogen? Vandaar dat capaciteitentesten onderdeel zijn van onze assessments.

 

 

 

In de capaciteitentesten zitten ook cijferreeksen. Deze vragen mag je maken met kladpapier erbij. Een rekenmachine is niet nodig (en niet toegestaan). De capaciteitentest ACT loopt daarnaast op tijd. Laat je hierdoor niet onder druk zetten. Het gaat er namelijk niet om hoe snel je de test afrondt, maar vooral hoe goed je de vragen beantwoordt. Probeer dan ook altijd een antwoord in te vullen.

Tot slot: twee tips na afloop van het assessment


1 Maak je geen zorgen

Heb je het idee dat je slecht gepresenteerd hebt op één van de onderdelen? Maak je geen zorgen. Het gaat om het geheel. Dus denk niet dat je een negatief eindadvies krijgt, omdat je een bepaald onderdeel minder goed hebt gemaakt.

2 Maak goed gebruik van de terugkoppeling en het advies

In de terugkoppeling van het assessment center met je adviseur krijg je vaak veel bruikbare informatie en feedback. Vraag toelichting waar nodig en vraag ook gerust welke tips en adviezen de adviseur nog meer voor je heeft. Gebruik de terugkoppeling als een leermoment. De adviseur die het assessment heeft afgenomen en je rapport heeft geschreven, heeft zich goed in je verdiept. Stel je open en probeer te leren van het beeld dat de adviseur van je heeft gekregen. Vraag de adviseur bijvoorbeeld naar verbeterpunten en hoe je kunt werken aan deze ontwikkelpunten. Of vraag hoe je (nog) beter gebruik kunt maken van je sterke punten.

Spreken met een specialist


Bij vragen over je assessment kun je te allen tijde contact met ons opnemen.

Julia Emmer
Psycholoog NIP, coach & trainer

Gerelateerde pagina’s

Assessments - informatie voor werknemers


Alles over assessments voor kandidaten: de voordelen, onderdelen en meer.

Online assessments


Maak vanuit het hele land – of daarbuiten – gebruik van onze expertise. Zonder reistijd, vanuit een vertrouwde (thuis)omgeving.

Assessments en diversiteit


Een goed, professioneel assessment zorgt ervoor dat de selectie eerlijk verloopt. We leggen je graag uit hoe we dit doen.