Alles over assessments


Een assessment is een onderzoek om de talenten en capaciteiten van een (potentiële) werknemer, bestuurder of zzp’er te ontdekken. Bijvoorbeeld met als doel te achterhalen of een kandidaat de juiste persoon is voor een bepaalde functie. Of om inzicht te geven bij loopbaanvraagstukken of ontwikkeltrajecten. Onze assessments zijn waardevol voor zowel werkgever als werknemer.

Het nut en de betekenis van een assessment


Het laten afnemen van een assessment biedt werkgevers een antwoord op vragen als: is deze kandidaat (nog wel) geschikt voor de functie? En: heeft deze kandidaat de potentie om door te groeien binnen onze organisatie? Een assessment maakt echter ook duidelijk of de persoonlijkheid van een potentiële werknemer of zzp’er goed bij het bedrijf of in het team past. Belangrijke informatie voor beide partijen.

De voordelen van een assessment
voor werkgevers


Organisaties zien een assessment vaak als een investering. Aan de ene kant vermindert een assessment namelijk potentiële kosten en aan de andere kant levert het verhelderende inzichten en verbeteringen in het werk op. De voordelen voor werkgevers:

 1. Een assessment bij sollicitatie en selectie voorkomt dure mishires.
 2. Een assessment zorgt voor werknemers die op hun plek zijn en daardoor beter presteren.
 3. Een ontwikkelassessment stelt een organisatie in staat de talenten en capaciteiten van medewerkers gericht in te zetten. Talenten en capaciteiten die anders mogelijk onontdekt zouden blijven.

De voordelen van een assessment
voor werknemers


Ook voor kandidaten geeft een assessment veel helderheid. Naast dat je als kandidaat antwoord krijgt op de vraag of de functie en de organisatie (nog) bij je past, krijg je ook meer inzicht in je persoonlijkheid en je sterke en minder sterke kanten.

Je leert hoe je jezelf het best kunt ontwikkelen en welke functies wel, of juist niet bij je passen.

Hoe ziet een assessment eruit?


We stellen ieder assessment specifiek samen voor het doel dat de opdrachtgever met het assessment heeft, de functie en natuurlijk de kandidaat. Dit doen we op basis van het intakegesprek met de organisatie. Onze assessments duren over het algemeen een volledige werkdag en bestaan uit de onderstaande onderdelen.

De onderdelen van een assessment

 • Een interview
 • Een schriftelijke opdracht
 • Minimaal twee gesprekssimulaties
 • Persoonlijkheidsvragenlijsten
 • Interessetesten
 • Intelligentietesten, zoals een cognitieve capaciteitentest

Alles over de assessmentdag


In twee minuten

Wanneer is een assessment geschikt?


Een assessment is geschikt bij verschillende organisatie- en loopbaanvragen. Organisaties zetten assessments voornamelijk in bij:

Oranje met roze bulletpoint cijfer 1

Werving & selectie


Assessments zijn regelmatig onderdeel van de sollicitatieprocedure. In een selectieassessment staan vragen centraal als: passen de competenties, talenten en het karakter van deze kandidaat bij de functie en de organisatie? Wat zijn eventuele ontwikkel- en risicopunten bij aanname? Assessments met selectiedoeleinden worden zowel afgenomen bij medewerkers en management als bij zzp’ers.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 2

Re-integratie


Ook bij regelmatige of langdurige uitval van medewerkers kan het laten afnemen van een assessment heel nuttig zijn.

Een re-integratieassessment geeft antwoord op vragen als: wat kan en wil de re-integrerende kandidaat en wat zijn intern en extern de mogelijkheden voor re-integratie? Hier ligt de focus meestal op de doelgroep medewerkers.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 3

Ontwikkeling & loopbaanvragen


Welke ontwikkelmogelijkheden heeft de kandidaat en hoe passen die bij de organisatie en de (nieuwe of doorgroei)functie? Dit type assessments, ook wel ontwikkelassessment genoemd, nemen we voornamelijk af bij medewerkers en bestuurders/management.

Soorten assessments & tarieven


Afgeleid van de verschillende doelen en doelgroepen biedt ons assessmentbureau vijf soorten assessments en twee (studie)loopbaantesten aan. Hieronder een overzicht van de inhoud en prijzen van deze assessments en testen.

Assessment center

Selectie & ontwikkel
€ 1885 ,-

Het assessment center gaat breder en dieper dan het competentie-assessment. We toetsen op 6 tot 8 competenties waardoor we meer kunnen zeggen over de geschiktheid van de kandidaat voor een functie of ontwikkeltraject.

Competentieassessment

Selectie & ontwikkel
€ 1565 ,-

Het competentie-assessment is zeer geschikt om kandidaten te onderzoeken op competentie of talent. Tijdens dit assessment kijken we naar 1 of 2 specifieke competenties die van belang zijn voor de functie.

Executive assessment

Selectie & ontwikkel
€ 2425 ,-

Het executive assessment is specifiek gericht op directie- en bestuursfuncties en uitgebreider dan een regulier assessment center. Ook liggen de eisen aan de kwaliteit en inhoud die kandidaten laten zien bij dit assessment hoger.

Zzp-assessment

Selectie
€ 1565 ,-

In dit assessment staan andere competenties centraal dan in assessments voor werknemers (bijvoorbeeld ethisch handelen en het vermogen tot cross-selling). Ook toetsen we of de zzp’er verantwoordelijk en betrouwbaar is.

Re-integratie assessment (RAC)

Belastbaarheid & ontwikkel
€ 1885 ,-

In het RAC onderzoeken we naast iemands kwaliteiten, capaciteiten en drijfveren ook wat de oorzaak is van de uitval. Naar aanleiding daarvan geven we gericht advies. Zo kan er een goed preventie- of re-integratieplan opgesteld worden.

Assessment center op zaterdag

Alle doelen
€ 2425 ,-

Heeft de selectievraag haast of kan een kandidaat helaas niet op werkdagen? We bieden al onze assessments en assessment centers op aanvraag ook op zaterdag aan. Informeer naar de verschillende mogelijkheden bij ons officemanagement.

Beroepskeuzetest

Werknemers en particulier
€ 1350 ,-

Een beroepskeuzeonderzoek helpt bij het (her)oriënteren op beroepsmogelijkheden. We kijken samen naar de verschillende aspecten die relevant zijn voor het functioneren in werk.

Studieloopbaanonderzoek

Scholieren/studenten
€ 1214 ,-

Dit onderzoek bestaat uit testen en een diepgaand gesprek waarin we samen met de jongere op zoek gaan naar welke opleidingen passen bij diens interesses, sterke punten en uitdagingen.

Btw en mogelijkheden

De bovengenoemde kosten zijn exclusief btw. Het is ook mogelijk het assessment af te nemen op zaterdag of de eindbeoordeling al op dezelfde dag te geven. Voor deze opties geldt een meerprijs. We stellen bij iedere aanvraag graag een offerte op, zodat opdrachtgevers weten waar ze aan toe zijn.

Veelgestelde vragen over assessments


Is er een wachttijd voor assessments?

Wanneer je contact opneemt met Dijk & Van Emmerik, kunnen wij je binnen een week een assessment aanbieden.

Hoe werkt een online assessment?

Een online assessment heeft in principe exact dezelfde onderdelen als een assessment bij ons op kantoor. Op deze pagina over online assessments lees je hoe een online assessment precies in zijn werk gaat en geven we aanvullende tips voor onder andere je online omgeving.

Hoe zorgen assessments voor inclusieve selectie?

Dijk & Van Emmerik zet zich in voor een inclusieve arbeidsmarkt waar iedereen kans maakt, ongeacht afkomst, etnische achtergrond, gender, leeftijd of seksuele voorkeur. Een goed, professioneel assessment zorgt ervoor dat de selectie eerlijk verloopt. Op de pagina Assessments en diversiteit leggen we uit hoe we dit doen.

Hoe moet ik me voorbereiden op een assessment?

Een assessmentdag is erg intensief. Wij adviseren je daarom om uitgerust aan de dag te beginnen. Reken een ruime reistijd, zodat je je niet hoeft te haasten. Daarnaast is het aan te raden om alvast een aantal capaciteitentesten te oefenen of een oefenassessment te maken. Hier bestaan verschillende websites en boekjes voor. Sta ook even stil bij je sterke en zwakke punten, en zorg ervoor dat je deze weet te benoemen.

Kijk voor meer adviezen op de pagina met Assessment tips.

Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de uitkomst van het assessment?

Kun je (een deel van) de uitkomsten van je assessment niet plaatsen? Laat het ons weten, dan plannen we graag een gesprek in met de adviseur die het assessment heeft afgenomen. Bespreek je zorgen. De adviseur kan verduidelijking en uitleg geven over de beoordelingscriteria en de redenen achter de beoordelingen. Dit kan je helpen om een beter inzicht te krijgen in de resultaten en waarom bepaalde beslissingen zijn genomen.

Blijf je van mening dat er sprake is van een onjuiste beoordeling of oneerlijke evaluatie, dan kun je vragen om een herbeoordeling. Leg uit waarom je van mening bent dat de resultaten niet kloppen en geef eventueel aanvullende informatie of bewijsmateriaal om je standpunt te ondersteunen.

Wat goed is om te weten is dat wij onder de beroepscode van het NIP werken en dat wij dus geen inhoudelijke informatie mogen delen zonder toestemming. Ook bieden we een klachtenprocedure, deze vind je hier.

 

 

Over assessmentbureau Dijk & Van Emmerik


Al sinds 1995 neemt ons team van arbeids- en organisatiepsychologen assessments af, waarbij we onze ervaring combineren met de nieuwste inzichten en online mogelijkheden. Om kwaliteit en inclusie te waarborgen volgen we in onze keuze van instrumenten de COTAN-beoordeling. Al onze assessoren zijn verder geregistreerd bij het NIP en NOLOC. Naast professioneel is onze aanpak vooral ook persoonlijk. Met:

 1. altijd een assessment dat helemaal is aangepast op de vraag, organisatie en de kandidaat,
 2. een zo ontspannen mogelijk traject en
 3. heldere, herkenbare rapportages waar zowel werkgever als kandidaat profijt van hebben.

Spreken met een specialist


Heb je vragen over onze assessments? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Julia Emmer
Psycholoog NIP, coach & trainer

Gerelateerde pagina’s

Assessments - informatie voor werkgevers


Duidelijke, objectieve inzichten in de kwaliteit van (potentiële) medewerkers. Professioneel, persoonlijk, evidence based.

Assessments - informatie voor werknemers


Een helder beeld van jouw capaciteiten als (potentiële) werknemer. Inzichten waar je hoe dan ook wat aan hebt!

Assessments voor zelfstandigen, freelancers en zzp'ers


Zekerheid over de juiste match, minder risico en een sterke samenwerkingsrelatie. Voordelen voor zowel opdrachtgever als zzp’er.

Assessment tips voor kandidaten


Een goede voorbereiding is het halve werk: een aantal tips en adviezen om het beste uit je assessment te halen.

Assessments, inclusiviteit en diversiteit


Een goed, professioneel assessment zorgt ervoor dat de selectie eerlijk verloopt. We leggen je graag uit hoe we dit doen.

Online assessments - onze werkwijze


Maak vanuit het hele land – of daarbuiten – gebruik van onze expertise. Zonder reistijd, vanuit een vertrouwde (thuis)omgeving.