Online assessments


Dijk & Van Emmerik voert al ruim tien jaar assessment centers uit die volledig online plaatsvinden. Op deze manier kunnen opdrachtgevers en kandidaten vanuit het hele land – en soms ver daarbuiten – gebruikmaken van onze expertise. Zonder reistijd, vanuit een vertrouwde (thuis)omgeving.

Tips en toelichting online assessments


Voor veel van onze opdrachtgevers en kandidaten is een (online) assessment nieuw. Hieronder leggen we uit hoe een online testdag verloopt en geven we tips voor het inrichten van een goede assessmentwerkplek thuis.

Programma online assessment


Een assessment duurt meestal een gehele werkdag. Zeker bij een online assessment is het echter mogelijk een deel van de testen (bijvoorbeeld persoonlijkheidsvragenlijsten) al eerder te maken. In de week voor het assessment ontvang je als kandidaat van ons per e-mail het programma voor de dag, informatie over de video-omgeving waar we mee werken (Whereby) en inloggegevens voor de diverse testen. Net als bij een regulier assessment bestaat het programma van een online assessment uit de volgende onderdelen:

  • Persoonlijkheidsvragenlijsten en interessetesten
  • Diverse intelligentietesten
  • Een schriftelijke opdracht
  • Minimaal twee gesprekssimulaties (rollenspellen)
  • Een interview

Voorafgaand aan de assessmentdag: een deel van de testen


Voorafgaand aan de testdag maak je zelfstandig online verschillende tests en vragenlijsten, zoals persoonlijkheidsvragenlijsten, drijfverenvragenlijsten en een zelfbeschrijving. Je krijgt hiervoor inloggegevens. Een deel van deze testen gaat op tijd.

Capaciteitentest & verificatie

De ACT-capaciteitentest maak je ook voorafgaand aan de testdag. Het is voor ons belangrijk dat we zeker weten dat de capaciteitentest door jouzelf en in een gecontroleerde omgeving is gemaakt. Daarom vragen wij je om op een later moment (vaak tijdens de testdag), thuis met de webcam aan, een verificatietest te maken. Hiermee kunnen wij eventuele scoreverschillen ontdekken.

De verificatietest duurt ongeveer 15 minuten. Deze test is een stuk korter dan de volledige capaciteitentest die je eerder maakte. Via de digitale verbinding kijkt ditmaal de assessor mee. Net als bij de ACT-capaciteitentest zelf lopen de vragen op tijd en mag er geen rekenmachine worden gebruikt. Wel mag je aantekeningen maken.

Tijdens de assessmentdag: het rollenspel online


Het rollenspel vindt plaats via de video-omgeving (de digitale werkkamer van Whereby) en duurt inclusief voorbereiding en nagesprek ongeveer 60 minuten. Je krijgt op de testdag zelf in Whereby een document toegestuurd waarmee je je kunt voorbereiden op het rollenspel. Hierin wordt de casus en je opdracht beschreven. Je hebt een beperkte voorbereidingstijd. Zodra de voorbereidingstijd voorbij is, verschijnt de assessor in de digitale werkkamer en is er ruimte om eventuele vragen te stellen. Daarna laat de assessor de acteur binnen in de digitale werkkamer en begint het rollenspel.

Tijdens de assessmentdag: het interview online


Het interview met de assessor duurt ongeveer 60 minuten. In het interview besteedt de assessor onder meer aandacht aan relevante competenties, je huidige (werk)situatie en je motivatie en drijfveren.

Stel vragen!


Begrijp je de bedoeling of werking van een test niet helemaal, vraag ons dan om extra uitleg via de knop hieronder. We helpen je dan zo snel mogelijk verder. Het is geen minpunt als je iets niet direct begrijpt, dus neem vooral contact op. Liever een keer te veel dan te weinig. Het zou jammer zijn als je een test minder goed maakt omdat je deze niet helemaal begrijpt.

Tips voor een goede assessment-ervaring thuis


Volg voor een goede testdag online de onderstaande adviezen:

Oranje met roze bulletpoint cijfer 1

Omgeving, huisgenoten en telefoon


Zorg ervoor dat je de testen in een rustige en voor jou fijne omgeving kunt maken. Het is niet prettig als je gestoord wordt tijdens het assessment. Informeer je gezin of huisgenoten daarom vooraf dat je deelneemt aan een assessment. Verder raden we je aan om je mobiele telefoon tijdens het assessment uit te zetten. Zo blijf je goed gefocust.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 2

Maak het jezelf zo prettig mogelijk


Ga voordat je begint aan een onderdeel nog even naar het toilet, pak wat te drinken en te eten en leg een notitieblok klaar om aantekeningen te maken. Zorg dat je niet met een gehaast gevoel aan de testen begint en maak om helder te blijven tussendoor bijvoorbeeld even een korte wandeling.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 3

Controleer je internetverbinding


Voor een online assessment is een goede internetverbinding cruciaal. Test deze daarom van tevoren. Spreek ook met eventuele huisgenoten af dat ze niet te zwaar gebruikmaken van het internet terwijl je bezig bent met een rollenspel of het interview. Het downloaden van grote bestanden en het spelen van online games kan (afhankelijk van je internetsnelheid) de kwaliteit van de videobelverbinding beïnvloeden.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 4

Test je apparatuur voor het videogesprek


Controleer je apparatuur (laptop, tablet, PC) ruim voor het assessment start, bijvoorbeeld door alvast een keer te videobellen met familie of vrienden. Zorg ervoor dat je camera en microfoon het goed doen. Let erop dat je goed genoeg te zien bent. Is er genoeg licht? Of juist te veel tegenlicht? Zorg daarnaast voor een rustige achtergrond.

Spreken met een specialist


Heb je nog vragen of wil je meer informatie over onze online assessments?

Julia Emmer
Psycholoog NIP, coach & trainer

Gerelateerde pagina’s

Competentieassessment


Tijdens een competentieassessment kijken we naar 1 of 2 specifieke competenties die van belang zijn voor de functie.

Assessment center


In het ‘AC’ toetsen we op 6 tot 8 competenties waardoor we meer kunnen zeggen over je geschiktheid voor een functie of ontwikkeltraject.

Executive assessment


Het executive assessment is gericht op directie- en bestuursfuncties en uitgebreider dan een regulier assessment.

Zzp-assessment


In dit assessment staan andere competenties centraal dan in reguliere assessments. Ook toetsen we of de zzp’er verantwoordelijk en betrouwbaar is.

Re-integratie assessment


In het RAC onderzoeken we, naast je competenties en drijfveren, ook de oorzaak van de uitval. We geven advies voor preventie en/of re-integratie.

Assessments en diversiteit


Een goed, professioneel assessment of assessment center zorgt ervoor dat de selectie eerlijk verloopt. We leggen je graag uit hoe onze assessoren dit doen.