Outplacement - informatie voor werkgevers


Ook voor werkgevers is ontslag een ingrijpende en vervelende gebeurtenis. Zeker als het gaat om noodgedwongen afscheid van waardevolle mensen. Als werkgever is het van belang dat je op de hoogte bent van je rechten en plichten in geval van ontslag. Met een outplacementtraject helpen onze coaches je om samen met je werknemer(s) tot een goede, rechtsgeldige oplossing te komen. Een oplossing die vaak neutraal is in kosten en waar beide partijen tevreden mee zijn.

Onze kwaliteitsgaranties


Ons outplacementbureau in Amsterdam heeft inmiddels bijna drie decennia ervaring met outplacement. Het doel van onze adviseurs is altijd om werknemers zo snel en effectief mogelijk aan nieuw werk te helpen. Drie redenen waarom organisaties voor onze outplacementtrajecten kiezen:

Oranje met roze bulletpoint cijfer 1

Persoonlijke benadering


We selecteren voor iedere kandidaat outplacementtools uit een breed scala aan methoden met een wetenschappelijke basis. Tijdens het traject schakelen we vervolgens bij waar nodig. Het is een persoonlijke benadering die werkt: in meer dan 90% van de gevallen vindt een kandidaat nieuw werk.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 2

Breed werkgeversnetwerk


Ons bureau biedt naast een sterk werkgeversnetwerk in de regio Amsterdam, ook landelijke dekking via onze CEREO-partners. Deze netwerken zetten we onder meer in voor oriëntatie- en werkervaringsplekken.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 3

Professionele standaarden


Onze loopbaancoaches en arbeids- en organisatiepsychologen werken volgens de professionele kwaliteitsstandaarden van NOLOC, CEREO, OVAL en het NIP.

Wanneer outplacement


Er zijn verschillende situaties waarin het passend is om je werknemer een outplacementtraject aan te bieden. Het gaat eigenlijk altijd om situaties waarin de werknemer, buiten diens eigen schuld om, ontslagen wordt. Het kan bijvoorbeeld gaan om een reorganisatie of om ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen.

Respectvol afscheid


“In sommige perioden is het voor organisaties voor hun voortbestaan nodig medewerkers te ontslaan. Wij helpen je hierbij door de waardevolle mensen van wie je afscheid moet nemen, goed en deskundig te begeleiden.”

Team Dijk & Van Emmerik Amsterdam

Groepsoutplacement voor meerdere werknemers

In het geval van een reorganisatie moet je als werkgever vaak meerdere medewerkers tegelijk ontslaan. In zo’n situatie kan het wat budget en kosten betreft interessant zijn om te kiezen voor een outplacement in groepsverband. Tijdens dit traject worden meerdere werknemers tegelijk begeleid op hun weg naar een nieuwe baan of ondernemerschap. Een groepsoutplacement bij Dijk & Van Emmerik is geschikt voor groepen van tien tot vijftig personen.

Wat outplacement oplevert


Bij Dijk & Van Emmerik streven we er altijd naar een oplossing te vinden waar zowel de werknemer als de werkgever tevreden mee is. Dit stelt jullie in staat de samenwerking, ondanks de vervelende situatie, op een goede manier af te sluiten. De voordelen van outplacement voor jou als werkgever:

  1. Je geeft invulling aan goed werkgeverschap
  2. Het heeft een positief effect op de bedrijfsreputatie (employer brand)
  3. Je werknemer rondt diens werkzaamheden goed af
  4. Je werknemer gaat akkoord met de gestelde ontslagvoorwaarden

Persoonlijk outplacementtraject


Omdat ieder mens en elke situatie verschillend is, stellen we een outplacementtraject gericht samen voor elke kandidaat. De term ‘traject’ wil zeker niet altijd zeggen dat het om een langdurig proces gaat: in een aanzienlijk aantal gevallen vinden onze kandidaten snel nieuw werk. Voorbeelden van aspecten en instrumenten die aan bod kunnen komen:

  • Oriëntatie op de arbeidsmarkt
  • (Digitaal) netwerken en online profilering
  • Sollicitatietraining met, indien voor de kandidaat nuttig, aandacht voor videosollicitaties
  • Slim netwerken, ingangen creëren en bemiddelen

Tarieven outplacement


We bieden zoals hierboven beschreven altijd oplossingen aan die specifiek zijn ingericht op de persoon. Hierdoor variëren de kosten voor outplacementtrajecten; wel hanteren we een aantal basistarieven op basis van de trajectduur.

Outplacement
6 maanden

Traject
€ 3350 ,-

Dit bedrag is inclusief de testen
binnen het traject en exclusief btw.

Outplacement
9 maanden

Traject
€ 4875 ,-

Dit bedrag is inclusief de testen
binnen het traject en exclusief btw.

Outplacement
12 maanden

Traject
€ 6500 ,-

Dit bedrag is inclusief de testen
binnen het traject en exclusief btw.

Kosten en budget voor outplacement: inzetten transitievergoeding

Bij een afscheid op initiatief van de organisatie, ben je als werkgever verplicht je medewerker(s) een transitievergoeding te betalen. Sinds 1 januari 2020 geldt deze verplichting voor alle werknemers, ook bij tijdelijke dienstverbanden. Je kunt de outplacementvergoeding in mindering brengen op de transitievergoeding. Zo is deze voor jou als werkgever kostenneutraal en voor je werknemers goedkoper. Zou je de transitievergoeding namelijk direct aan je werknemers uitbetalen, dan moeten zij eerst belasting afdragen over de transitievergoeding.

Veelgestelde vragen door werkgevers


Naast de vraag naar de kosten van outplacement, zijn er nog meer vragen over outplacementtrajecten waarop werkgevers vaak een antwoord zoeken. Hieronder hebben we de meest gestelde vragen van werkgevers voor je op een rij gezet.

Veelgestelde vragen over outplacement


Is outplacement wettelijk verplicht?

Nee, in Nederland is outplacement niet wettelijk verplicht. Je mag als werkgever zelf bepalen of je werknemers een outplacementtraject aanbiedt. Andersom is de werknemer ook niet verplicht om deel te nemen aan het traject.

Wanneer begint een outplacementtraject?

Het beste is om met outplacement te beginnen wanneer de werknemer nog in dienst is. Het is namelijk eenvoudiger om van de ene baan in de andere te stappen, dan om vanuit werkloosheid een nieuwe baan te vinden.

Hoe lang duurt outplacement?

De duur van een outplacementtraject is heel erg afhankelijk van de persoon en de situatie. In sommige gevallen vindt de kandidaat binnen een maand werk, maar het kan ook een jaar duren. De gemiddelde duur van een outplacementtraject bij Dijk & Van Emmerik is zes maanden.

Spreken met een specialist


Meer vragen over de mogelijkheden van onze outplacementtrajecten? We beantwoorden ze graag!

Flores van Emmerik
Psycholoog NIP & directeur

Gerelateerde pagina’s

Outplacement -
informatie voor werknemers


Vanuit jouw kwaliteiten en ontwikkel-mogelijkheden als werknemer maakt je coach een outplacementtraject voor jou op maat.

Outplacement -
begeleiding na burn-out


Samen met je medewerker werken we aan herstel en zoeken we naar een geschikte nieuwe werkplek.

Outplacement -
information for internationals


We offer tailored outplacement support specifically designed to address the challenges faced by international professionals.