Wereldkampioen! En nu?

16 Juli, 2018 08:00

Wereldkampioen! En nu?

Mini-blog: Vraag het de expert

Na de WK-finalewedstrijd van gisteren moesten we er weer aan denken: de ‘vloek van de kampioen’. De laatste decennia wordt de wereldkampioen bij het volgende kampioenschap steevast al snel uitgeschakeld. Hoe kun je je na het bereiken van een topprestatie – in sport of werk – opnieuw opladen? We vroegen het Wim Keizer van Praan Group, sportpsycholoog en coach van topsporters en -managers.

Wim: “In de topsport is men het er inderdaad over eens: het is gemakkelijker om één keer kampioen te worden, dan twee keer. Sporters werken jarenlang naar het behalen van hun droom, vaak al vanaf jonge leeftijd. Het talent leverde vele successen op, maar men heeft ook veel tegenslag moeten verwerken. Met name de laatste stappen zijn intensief en mentaal zwaar. Men traint zo intensief, dat blessures om de hoek liggen. De mentale druk neemt toe in de vorm van verwachtingen van supporters, coaches, pers en de sporter zelf. De topsporter staat in het centrum van de belangstelling, hij kan geen moment zijn zwakke kant laten zien.

En als het dan uiteindelijk lukt om kampioen te worden, schreeuwen het lichaam en de geest om rust. Eigenlijk moet de sporter weer vanaf de basis opbouwen, maar de omgeving verwacht dat de kampioen steeds weer laat zien dat hij of zij de beste is. Laat onze kampioenen in rust recupereren van het huzarenstukje dat ze hebben geleverd. Wanneer de kampioen de balans weer gevonden heeft en gemotiveerd is om een nieuw avontuur aan te gaan, dan is de weg naar een nieuw kampioenschap open.”

Werk is regelmatig ook een vorm van topsport. We zien het in onze begeleidingen maar wat vaak gebeuren dat mensen met de beste prestaties ineens omvallen. En ja, vaak is er dan niet geluisterd naar het lichaam en geest die hard om rust vroegen. Bij goed presteren, hoort ook goed rusten – even niet werken, meer slapen, fysiek en mentaal de opgebouwde spanning loslaten. Dat is voor de meeste hardwerkende werknemers en ondernemers niet anders dan voor het Franse elftal. Namens ons allemaal alvast een heel ontspannen zomervakantie toegewenst!

< De 50-plusser op de arbeidsmarkt. Hoe staat het er anno 2018 voor? Vreemde sollicitatievragen >