Professionele begeleiding bij burn-out

Burn-out informatie werknemers

Heb je last van burn-out-klachten? Dan is het belangrijk om snel hulp in te schakelen. Onze ervaren begeleiders helpen je lichamelijk en mentaal te herstellen van je burn-out. Je leert weer op jezelf vertrouwen en ontwikkelt vaardigheden om terugval te voorkomen. Ook begeleiden we je bij het langzaam weer oppakken van je werk.

Ik ben een werkgever

Burn-out informatie werkgevers

Burn-out is een veel voorkomende oorzaak van uitval van werknemers. Met onze psychologische begeleiding helpen we medewerkers herstellen en stap voor stap terugkeren naar het werk. Bij Dijk & Van Emmerik ondersteunen we je daarnaast bij het nakomen van alle re-integratie-verplichtingen bij burn-out.

Ik ben een werknemer

Burn-out informatie voor werknemers

Een burn-out komt vaak voor bij mensen die perfectionistisch zijn, hard werken of moeite hebben met nee zeggen. Een burn-out ontstaat namelijk als je te vaak en te lang over je eigen grenzen heengaat. Je ervaart veel stress en raakt hierdoor opgebrand. Mensen die werken in een omgeving waar er sprake is van een hoge werkdruk, hebben er relatief vaker last van. Ze:

 • zijn bijvoorbeeld al maanden uitgeput als ze thuis komen van hun werk
 • zien er elke dag tegenop om naar hun werk te gaan
 • voelen zich vermoeid en prikkelbaar
 • hebben last van hoofdpijn, hartkloppingen en nekklachten
 • zijn moe, maar hebben moeite met slapen

Heb jij hier ook last van? Dan is het mogelijk dat je een burn-out hebt of daar tegenaan zit. Het is belangrijk om dan zo snel mogelijk hulp in te schakelen. Je klachten verdwijnen namelijk niet zomaar als je op dezelfde manier doorgaat – vaak worden ze zelfs erger.

Het herstelproces na een burn-out

Het herstelproces van een burn-out kan lang duren. Neem hier dus echt de tijd voor. Daarnaast blijf je, als je eenmaal een burn-out hebt gehad, altijd gevoelig voor een terugval. Om zo snel mogelijk weer de oude te zijn, is het verstandig om hulp in te schakelen. Dijk & Van Emmerik helpt je graag bij hertstel van een burn-out. Hiervoor maken we gebruik van inzichten uit de psychologie (o.a. cognitieve zelfzorg en -management) en bieden we praktische begeleiding die echt helpt bij je herstel.

“Tijdens mijn psychologische begeleiding voelde ik me steeds heel welkom, gehoord en serieus genomen. Alle begeleiding was op maat en stelden we bij op de behoefte die ik op dat moment had. Daarbij hield begeleider Esmee wel altijd de mogelijkheid om te blijven groeien in het oog. Ik heb er echt heel veel aan gehad, bedankt!”- S

Re-integratie na een burn-out: het stappenplan

Het herstel van een burn-out kan helaas een lange periode in beslag nemen. Het herstelproces bestaat meestal uit de volgende stappen:

1. Word lichamelijk beter

Een burn-out is niet alleen psychisch zwaar voor je, ook op je lichaam heeft het een flinke impact. Zorg er daarom allereerst voor dat je helemaal tot rust komt en geef je lichaam de tijd om te herstellen. Doe niet te veel op een dag en zorg ervoor dat je op tijd naar bed gaat.

2. Word mentaal beter

Een burn-out kan een grote impact hebben op je zelfvertrouwen. Je lichaam laat je namelijk ‘in de steek’ en daardoor ben je niet meer in staat om te functioneren zoals jij wilt. Zoek de juiste psychische hulp, zodat je langzaam maar zeker het vertrouwen in jezelf terugkrijgt.

3. Ga langzaam weer aan de slag

Voel je je lichamelijk en mentaal weer sterker? Dan is het van belang om langzaam je werkzaamheden weer op te pakken. Doe dit stapje voor stapje, en zorg ook hier voor de juiste begeleiding.

4. Voorkom een terugval

Twintig tot dertig procent van de mensen met psychische problemen krijgt een terugval. Dit geldt ook voor mensen met een burn-out. Om een terugval te voorkomen, is het belangrijk dat je op je eigen tempo weer terugkeert op de werkvloer. Dit kan op je oude werkplek bij je eigen werkgever, maar het is ook goed om te kijken of je wellicht beter ergens anders (op een andere plek in de organisatie of bij een ander bedrijf) aan de slag kunt gaan. Burn-out-problemen ontstaan namelijk vaak op de werkvloer. Op een andere, minder stressvolle plek weer rustig beginnen met opbouwen, is daarom soms een betere manier om te re-integreren dan op de plek waar je burn-out begon.

Outplacement na een burn-out

Ben je erachter gekomen dat je huidige functie niet bij je past? Ervaar je er bijvoorbeeld te veel spanning tijdens je werk? Dan is het tijd om een nieuwe stap te zetten. We gaan dan samen een outplacement-traject in, waarin we je volledig begeleiden met je zoektocht naar een geschikte nieuwe werkgever.

Een burn-out voorkomen

Het is uiteraard het beste om een burn-out te voorkomen. Als je een hoge werkdruk en veel stress ervaart, is het verstandig om in te grijpen. Dijk & Van Emmerik ondersteunt je hierbij. We helpen je om de juiste vaardigheden te ontwikkelen waardoor jij goed kunt functioneren in een veeleisende omgeving.

Vermoed je dat je een burn-out hebt of wil je dit juist voorkomen? Neem dan gerust contact met ons op. We kijken graag hoe we je kunnen helpen.

Bel 020 609 77 00 Stuur een e-mail

Begeleiding burn-out - informatie voor werkgevers

Een burn-out is een veel voorkomende oorzaak van achteruitgang of uitval op het werk. Onze psychologen begeleiden dagelijks medewerkers die met een burn-out te maken hebben en weten goed welke uitdagingen dit met zich mee brengt. Extreme vermoeidheid, spanningsklachten en controleverlies over emotionele en cognitieve processen zijn symptomen die kunnen wijzen op een burn-out. Met psychologische begeleiding zorgen we dat cliënten minder (werkgerelateerde) psychische en fysieke klachten ervaren. Stap voor stap begeleiden we hen terug naar de werkvloer.

Wat moet je doen als werkgever?

Als werkgever krijg je te maken met een aantal verplichtingen als je werknemers re-integreren of een burn-out hebben. Soms is het dan niet helemaal duidelijk wat jouw rol hierin is en wat er van je verwacht wordt. Daarnaast kan het zijn dat de afwezigheid van je werknemer vragen oproept, zoals:

 • Zal mijn medewerker nog terugkomen?
 • Wat is er eigenlijk aan de hand?
 • Hoe zorg ik ervoor dat alle werkzaamheden worden opgevangen?
 • Wat moet er allemaal geregeld worden?
 • Hadden we dit kunnen voorkomen als bedrijf?
 • Wat leren we hiervan als organisatie?

De adviseurs van Dijk & Van Emmerik nemen je vragen en onzekerheden weg en helpen je om alle verplichtingen rondom re-integratie en burn-out na te komen. We zorgen ervoor dat je medewerker succesvol in je bedrijf re-integreert, of als dat niet mogelijk is, helpen we je bij een zo positief mogelijk afscheid voor beide partijen. Neem voor vragen over burn-out, re-integratie of out-placement contact met ons op.

Bel 020 609 77 00 Stuur een e-mail

Voorkomen is beter dan genezen

Waar we ons bij veel organisaties ook voor inzetten is het voorkomen van burn-out, vaak als onderdeel van verzuimpreventiebeleid. Zo organiseren we interactieve vitaliteitstrainingen en workshops over het omgaan met burn-out-problematiek, zowel voor medewerkers als leidinggevenden.

Onze ervaring is dat dit zorgt voor bewustwording, een gemeenschappelijke visie op het omgaan met burn-out en dat het praktische handvatten biedt. Medewerkers krijgen hiermee meer grip op en eigenaarschap over hun eigen gezondheid. Leidinggevenden weten op hun beurt hoe zij daar de juiste begeleiding in kunnen bieden.

Contact

Heb je nog meer vragen over een burn-out of wil je meer weten over re-integratie? Neem dan gerust contact op met Aimen Bayoumi of Flores van Emmerik via 020 6097700 of receptie@dijkenvanemmerik.nl. Zij helpen je graag.