9.2 / 10 | 67 waarderingen
020 609 7700

Je cv: de tips

Aan het schrijven van een goed cv gaat een heel essentiële vraag vooraf: wie ben ik? Wat zijn mijn talenten, wat kan ik goed? Cv staat niet voor niets voor ‘curriculum vitae’ wat ‘levensloop’ betekent. Het antwoord op dit soort vragen vormt de leidraad bij stap twee op weg naar een goed cv: maak van jezelf een sterk merk.

Je talenten en persoonlijkheid

Om jezelf en je talenten te ontrafelen, bestaan er verschillende hulpmiddelen. Zoals online en offline tests waarmee je jezelf op een gestructureerde manier kunt analyseren.  Voorbeelden zijn de persoonlijke SWOT-analyse, beroepskeuzetests, competentietests, groepsroltests en werkwaardentests.

Format en invulling van je cv

Als je eenmaal weet waar je kracht ligt, is het de kunst dit op een aantrekkelijke manier te verwoorden in je cv. Beschrijf je talenten op een pakkende manier en zorg dat je cv een professionele en verzorgde uitstraling heeft. Je kunt kiezen voor verschillende formats. Heb je daar inspiratie voor nodig? Kijk dan eerst even rond op internet (al raden we je aan niet te veel tijd te besteden aan voorbereiding maar snel écht aan de slag te gaan). Op Lifebrander.nl, een site over cv’s of Pinterest bijvoorbeeld. Neem bij het vullen van je cv de eisen die de vacature stelt als uitgangspunt en kijk per eis welke informatie je wilt vermelden in je cv. Denk in resultaten: wat heb je bereikt in je opleiding en werk? Kijk voor uitgebreide cv-tips & tricks eens hier.

Bloggen: presenteer jezelf

Jezelf verder profileren op je eigen vakgebied kun je doen door te bloggen. Dat houdt in dat je artikelen gaat schrijven over onderwerpen die met jouw specialiteiten te maken hebben, voor een eigen blog of voor dat van een ander. Zo word je expert op een bepaald vlak en laat je dat zien aan de buitenwereld. Blog je in het Engels dan kun je onder meer publiceren op EzineArticles. Nederlandstalige artikelen publiceer je op Higher Level of InfoNu. In je cv verwijs je uiteraard naar je publicaties.

Elevator pitch

Natuurlijk is het – los van je cv – ook belangrijk om je eigen sterke merk in real life te kunnen presenteren. Een elevator pitch helpt je om dat kort en krachtig te doen. Dat is een bondig praatje waarin je in een paar zinnen vertelt wie je bent en wat je doet. Oefen het thuis voor de spiegel en bij vrienden en familie. Een handig hulpmiddel bij het maken van jouw pitch, vind je op de site lancelots.nl. Trouwens: je elevator pitch moet ook zéker een plek krijgen in je cv. Liefst bovenaan, zodat de lezer direct de juiste indruk van je krijgt.

Wij helpen je graag met je cv

Twijfel je over de opzet van je curriculum vitae, heb je een sparringpartner nodig? Neem gerust contact met ons op via 020 609 7700 of stuur een e-mail naar receptie@dijkenvanemmerik.nl. We helpen je graag verder!