Dijk & Van Emmerik bestaat 25 jaar!


Wie jarig is trakteert, daarom geven we 25 dagen lang 25% korting.

Bekijk de actievoorwaarden!

Je cv: de tips

Aan het schrijven van een goed cv gaat een heel essentiële vraag vooraf: wie ben ik? Wat zijn mijn talenten, wat kan ik goed? Cv staat niet voor niets voor ‘curriculum vitae’ wat ‘levensloop’ betekent. Het antwoord op dit soort vragen vormt de leidraad bij stap twee op weg naar een goed cv: maak van jezelf een sterk merk.

Om jezelf en je talenten te ontrafelen, bestaan er verschillende hulpmiddelen. Zoals online en offline tests waarmee je jezelf op een gestructureerde manier kunt analyseren.  Voorbeelden zijn de persoonlijke SWOT-analyse, beroepskeuzetests, competentietests, groepsroltests en werkwaardentests.

Als je eenmaal weet waar je kracht ligt, is het de kunst dit op een aantrekkelijke manier te verwoorden in je cv. Je talenten moeten op een pakkende manier verwoord worden en je cv moet een professionele en verzorgde uitstraling hebben. Je kunt kiezen voor verschillende formats en als je daarbij hulp nodig hebt, doe je er goed aan eens op internet rond te kijken (al raden we je aan niet teveel tijd te besteden aan voorbereiding maar snel écht aan de slag te gaan). Hier bijvoorbeeld. Neem bij het vullen van je cv de eisen die de vacature stelt als uitgangspunt en kijk per eis welke informatie je wilt vermelden in je cv. Denk in resultaten: wat heb je bereikt in je opleiding en werk? Kijk voor uitgebreide tips & tricks eens hier.

Jezelf verder profileren op je eigen vakgebied kun je doen door te bloggen. Dat houdt in dat je artikelen gaat schrijven over onderwerpen die met jouw specialiteiten te maken hebben, voor een eigen blog of voor dat van een ander. Zo word je expert op een bepaald vlak en laat je dat zien aan de buitenwereld. Blog je in het Engels dan kun je onder meer publiceren op EzineArticles of GoArticles. Nederlandstalige artikelen publiceer je op Higher Level of InfoNu. In je cv verwijs je uiteraard naar je publicaties.

Natuurlijk is het – los van je cv – ook belangrijk om je eigen sterke merk in real life te kunnen presenteren. Een elevator pitch helpt je om dat kort en krachtig te doen. Dat is een bondig praatje waarin je in een paar zinnen vertelt wie je bent en wat je doet. Oefen het thuis voor de spiegel en bij vrienden en familie. Een handig hulpmiddel bij het maken van jouw pitch, vind je hier. Trouwens: je elevator pitch moet ook zéker een plek krijgen in je cv. Liefst bovenaan, zodat de lezer direct de juiste indruk van je krijgt.

Wij helpen je graag met je cv. Twijfel je over je opzet, heb je een sparring partner nodig? Via e-coaching en het CheckGesprek van Dijk & Van Emmerik stel je je vragen.