Boekenweek! Aanraders vanuit team Dijk & Van Emmerik


Zo op de laatste dag van Boekenweek 2021 delen we graag welke boeken ons het afgelopen jaar bijbleven. Er is voor elk wat wils: van no nonsense handvatten voor een prettiger leven en verdiepend simpele, hoopvolle dierenverhalen tot hoe je vooral níet moet leidinggeven aan professionals. En hoe je met mediationtechnieken kunt onderhandelen in je werk en leven op een manier waar iedereen beter van wordt. Een gevarieerde selectie dus!

Datum

Leestijd

4 min

Type

Artikel

Saskia de Ruijter:


“Ik las het boek Happy Life 365 van Kelly Weekers ongeveer twee jaar geleden. Deze voormalig Miss Nederland studeerde af in klinische- en gezondheidspsychologie en werkt nu als life- en businesscoach. Het boek heeft me zeker iets gebracht waar ik nog steeds profijt van heb. Het geeft handvatten waar je iets aan hebt, zowel op het werk als privé, op een praktische en no nonsensemanier. Je kunt leren wat vaker nee te zeggen, te accepteren dat het leven niet altijd perfect hoeft te zijn en daardoor positiever in het leven staan. Ook gaat Weekers in op hoe je omgaat met tegenslagen en het heft in eigen hand kunt nemen. Sommige ‘oplossingen’ zijn mijns inziens net iets té makkelijk, maar desondanks kan ik dit boek iedereen aanraden.”

Happy Life 365 | Nederlands | Paperback | 9789021569444 | Druk: 1 oktober 2018 | 176 pagina’s

Casper Hoorn:


“Het boek Leidinggeven aan professionals? Niet doen! heeft een provocatieve titel, waarmee auteur Matthieu Weggeman bedoelt te zeggen dat je als manager, leidinggevende of bestuurder van professionals niet aan planning & controle zou moeten doen. Wat ik inspirerend vind aan dit boek is dat het de intrinsieke motivatie van de professional als uitgangspunt neemt en dat je vervolgens bedenkt hoe je die kunt verbinden met de organisatie. Dus in plaats van sturen op kpi’s, urenverantwoording, protocollen, verslaglegging, etc. betoogt Weggeman dat je samen zoekt naar waar een medewerker zijn commitment op geeft. Hetzelfde geldt voor teamwerk. Hij omschrijft hoe je een collectieve ambitie kunt creëren, door te zoeken naar de gemeenschappelijke rode draad in alle persoonlijke ambities.”

Aanrader dus voor leidinggevenden?

“Zeker. Het boek is radicaal anders dan veel andere managementliteratuur, maar toch sluit het aan, omdat het zo herkenbaar is. Veel professionals worden in hun vrijheden beperkt, denk aan GZ- psychologen, docenten, artsen of verpleegkundigen. Terwijl zij om echt vakmanschap te laten zien autonomie nodig hebben. Het vertrouwen in de professional herstellen in plaats van te willen controleren is een belangrijk statement. Weggemans uitdrukking om ‘er te zijn voor je medewerker’ heeft mij als docent, collega, oud-leidinggevende altijd geboeid. Dat betekent een aandachtvolle houding richting het werk en de mensen in plaats van een actiegerichte houding. Dan zie je opeens zoveel meer en merk je ook dat mensen je benaderen.”

Leidinggeven aan professionals? Niet doen! | Nederlands | Hardcover | 9789055943524 | Druk: 1 juni 2007 | 302 pagina’s

Kitty van der Ploeg:


Op goed geluk van Toon Tellegen is een compact boekje dat je overal mee naartoe kunt nemen. Hoewel ik het zó had uitgelezen, bleef het me bij. Tellegens amusante, maar ook filosofische dierenverhalen zorgden ervoor dat ik ging nadenken over de betekenis van wat ik las en deden me tegelijkertijd terugdenken aan een voor mij onbezorgde kindertijd. Kortom: een leestip voor iedereen die behoefte heeft aan wat positiviteit en hoop. Als je tussendoor een dierenverhaal leest, neemt dat je even mee uit het alledaagse en zorgt het voor een prettig rustmoment. Als bijvoorbeeld mijn hoofd vol zit door mijn studie, helpt dit boekje mij even te pauzeren en mijn creativiteit te activeren.”

Op goed geluk | Nederlands | Hardcover | 9789021455266 | Druk: 1 april 2013 | 64 pagina’s

Judith van Oudheusden:


“Alexandra Carter, directeur van het mediation programma van Colombia University en werkzaam voor de Verenigde Naties schreef Ask For More – 10 Questions to Get What You Want. Een boek over onderhandelen als vaardigheid in je werk, relaties en je dagelijks leven. Anders dan de catchy titel (Yes! Get what you want!) doet vermoeden, werkt zij vanuit een hele andere definitie van onderhandelen dan waar ik in ieder geval aan dacht voor het lezen van dit boek. Vanuit mediation gaat onderhandelen meer om luisteren dan om praten en om vragen stellen in plaats van argumenteren. En ook om samen uitkomsten creëren waar iedereen bij wint en om relaties opbouwen in plaats van afbreken.”

Hoe helpt dit boek daarbij?

“Carter biedt een raamwerk met tien vragen, vijf aan jezelf en vijf aan de ander. Het interessante is dat deze vragen blootleggen wat een (potentieel) meningsverschil of conflict nu eigenlijk drijft, dus wat erachter de hakken in het zand ligt. Zowel bij jou als bij je baas, je medewerker, opdrachtgever, partner of kind. Het boek is in het Engels, maar leest gemakkelijk weg – met heel veel sprekende voorbeelden van de effecten van deze vragen. Een mooie combi van communicatie en psychologie in onderhandelingstechnieken. Aanrader!”

Ask For More – 10 Questions to Get What You Want | Engels | Paperback | 9781471188534 | Druk: Export/Airside | mei 2020 | 256 pagina’s

Team Dijk & Van Emmerik Psychologen, coaches & officemanagement