Herfst: zo laat je die vervelende werksituatie los


De meteorologische herfst is alweer drie weken onderweg, en vannacht om 03.04 precies begint ook de astronomische herfst. De natuur hult zich in fraaie herfstkleuren en de blaadjes vallen van de bomen. Loslaten is een mooie traditie in de herfst. Maar: hoe laat je eigenlijk een vervelende werksituatie – of preciezer: je gedachten en gevoel daarbij – los? Tips van onze teamleden!

Datum

Leestijd

3 min

Type

Artikel

Goed gezelschap


Kitty van der Ploeg: “Wanneer het zomer is, verlang ik naar de herfst en wanneer het herfst wordt, verlang ik naar de zomer… De herfst leent zich er naar mijn idee uitstekend voor om eens lekker op de bank te zitten met chocolade, een lekker drankje en goed gezelschap. En als er zich dan een vervelende werkgedachte of -situatie heeft afgespeeld, ‘gebruik’ dan dat goede gezelschap: vertel aan iemand die je vertrouwt wat er is gebeurd, wat je erbij denkt en wat je erbij voelt… Misschien lucht het op, misschien geeft het je een nieuw inzicht, misschien krijg je ongevraagd advies. Of…misschien zit het je alsnog niet lekker… Toch kan het delen een klein beetje helen.”

“Kortom, ik zou een lekker biertje, glas wijn of theetje pakken en mijn hart luchten. Daarna kan de wereld er ineens heel anders uitzien!”

Los het op


Flores van Emmerik: “De beste manier om van een vervelende situatie af te komen, is om het op te lossen. En als dat niet kan, luister ik naar muziek terwijl ik uit het raam kijk. Na een tijdje helpt dat en kan ik door met het volgende project.”

Allerlei opties


Nataš Vučenić: “Ik ben het zowel met Kitty als met Flores eens. Erover praten met niet-betrokkenen kan heel goed werken. Analyseren wat er gebeurd is, en wat mijn aandeel daarin was en er ‘lering uit trekken’. Én dus als het kan (zin geeft) de situatie alsnog met de desbetreffende persoon bespreken en/of actie ondernemen om die vervelende situatie te herstellen en te verbeteren.”

Ontspanning en afleiding

“Maar wat als dat niet mogelijk is en het je nog steeds niet lukt om het los te laten? Een veelgestelde vraag door cliënten! Zoek dan ontspanning en afleiding in andere werktaken en in je privéleven. Persoonlijk verwerk ik moeilijke dingen bijvoorbeeld het beste door intuïtief te gaan schilderen, te sporten, te werken in de tuin, de natuur in te gaan of te mediteren.”

Mindset

“En ja..hier nog een laatste tip: vooral NIET DENKEN dat je dingen NIET LOS KUNT LATEN. Dat scheelt ook enorm, heb ik gemerkt. Soms is het voor onze hersenen simpelweg verleidelijk in het ‘oude probleem’ of denkpatroon te (blijven) zitten, ook al is dat niet prettig of efficiënt.”

Mooi citaat


Saskia de Ruijter: “Vanuit mij geen tip, maar als afsluiter een mooie quote over loslaten:

Loslaten is achterom kijken zonder spijt, vooruitkijken zonder verwachtingen en het leven ervaren in het hier en nu.”

Team Dijk en Van Emmerik wenst je een hele mooie, veerkrachtige herfst toe!

Team Dijk & Van Emmerik Psychologen, coaches & officemanagement