Het psychologische effect van kleding (2019)


Dat onze kleding en accessoires invloed hebben op de manier waarop andere mensen naar ons kijken, is al heel lang bekend. Wist je dat Martin Luther King regelmatig een bril zonder sterkte droeg omdat dit hem meer aanzien gaf? De kleding die we dragen beïnvloedt echter niet alleen anderen, maar ook onszelf. We leggen je uit hoe dit werkt én hoe je dit kunt gebruiken op de werkvloer.

Datum

Leestijd

2 min

Type

Artikel

Enclothed cognition


Twee wetenschappers van de Northwestern University in de VS deden onderzoek naar de invloed van kleding op gedrag en prestaties. Ze kwamen erachter dat mensen aan wie was verteld dat ze een doktersjas droegen, beter presteerden op een aandachttest dan mensen die dachten dat ze een schildersjas droegen. Interessant detail: beide groepen droegen precies dezelfde jas. Uit dit onderzoek blijkt dat de kleding die we dragen en met name de betekenis die we aan deze kleding geven grote invloed heeft op ons zelfvertrouwen en daardoor op onze prestaties. We noemen dit fenomeen enclothed cognition.

Dress to impress


Uit onderzoek blijkt dus dat dress to impress twee kanten op werkt: je maakt met je kleding niet alleen indruk op anderen, maar ook op jezelf. Martin Luther King droeg zijn bril om anderen meer vertrouwen in hem te geven, maar óók om meer zelfvertrouwen te krijgen. Wil je zelf het effect van enclothed coginition ervaren? We geven je een aantal handige tips voor op de werkvloer.

Match je kleding met je agenda


Vraag jezelf iedere ochtend af hoe jij je die dag wilt voelen en kies kleding uit die daarbij past. Heb je een belangrijk gesprek met een klant? Ga je een presentatie geven aan het management? Of moet je een nieuwe collega inwerken? Pak je agenda erbij en zorg ervoor dat jouw kleding matcht met je werkdag.

Schiet je doel niet voorbij


Kies voor kleding waarin je je comfortabel voelt en die bij jou én je omgeving past. Een stropdas zorgt bijvoorbeeld voor een zakelijke en professionele uitstraling. Maar als jij de enige bent die een das draagt, creëer je juist afstand. En vrouwen op pumps stralen veel zelfvertrouwen uit. Maar als je het niet gewend bent om op hoge hakken te lopen en halverwege de dag de werkvloer over strompelt, hebben die prachtige pumps juist een averechts effect.

Wil je meer tips over hoe je jezelf het beste kunt presenteren en gedragen op de werkvloer? Bij Dijk & Van Emmerik kun je terecht voor diverse coaching– en trainingsprogramma’s.

Judith van Oudheusden Redacteur en communicatieadviseur