Mindset: met reële verwachtingen je assessment center in


‘Heb je eerder een assessment gedaan?’ Dat vragen we mensen altijd aan het begin van hun assessmentdag. Als het antwoord ‘ja’ is, weten mensen namelijk al wat ze ongeveer kunnen verwachten. Maar ook als het antwoord ‘nee’ is hebben mensen een verwachting en die is niet altijd realistisch. Hun verwachting is bijvoorbeeld gebaseerd op persoonlijke onzekerheden (‘Ik ga vast de mist in, het wordt een nachtmerrie’) of op een vervelende ervaring van iemand anders (‘Mijn zwager Piet is een keer volslagen onterecht afgewezen’). Hoe zorg je voor realistische verwachtingen?

Datum

Leestijd

4 min

Type

Artikel

Als basis voor een reële verwachting


Nadeel van zo’n verwachting gebaseerd op onzekerheden of ervaringen van anderen is dat mensen aan hun assessment beginnen met sceptische gedachten en (over)spanning die hun prestaties onnodig negatief beïnvloeden. Assessments en assessmentbureaus verschillen natuurlijk, maar er zijn ook overeenkomsten waarmee elke deelnemer aan een assessment te maken krijgt. Als basis voor een reële verwachting is dit belangrijk:

  • Doel De bedoeling van een goed assessment is om jou te leren kennen. We horen het je denken: ‘Maar zo’n dag is een momentopname! Dat is zeker waar. En toch blijkt dat selecties op basis van een assessment gemiddeld twee keer zo succesvol zijn dan op basis van alleen een gewoon sollicitatiegesprek. Een schrale troost als je niet wordt aangenomen is dus dat die functie waarschijnlijk ook echt geen goede match is met jouw capaciteiten, talenten en karakter.
  • Onpartijdig Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat een goede assessor (beoordelaar/ adviseur) onpartijdig is. Het maakt diegene niet uit of jij het wordt. Je ziet een hem/haar misschien als tegenspeler, maar vijanden heb je niet tijdens zo’n dag. Ook de acteurs in de rollenspellen zijn erop uit om jou te laten zien wie je bent en wat je kunt.
  • Spanning Natuurlijk brengt een assessment spanningen met zich mee. Je bevindt je nu eenmaal in een situatie waarin jou de maat wordt genomen en daarover lees je bevindingen terug in een rapport. Met die situatie heb je het te doen. Trek er niet mentaal en emotioneel tegen ten strijde, daardoor verkramp je alleen maar.

Pas op dat je de spanning niet verhoogt


“Je tot het laatste moment voorbereiden verhoogt je spanning en maakt je overbewust van jezelf”

Team Dijk & Van Emmerik Amsterdam

Voorbereiding: overdrijf het niet


Wat je praktisch gezien kunt doen als voorbereiding op een assessment, ligt voor de hand. Als je weet waaruit het programma van jouw assessment bestaat, kun je allerlei boeken en internetsites (waaronder de onze) vinden waar je tests kunt oefenen. Doe dat, maar overdrijf niet: je tot het laatste moment voorbereiden verhoogt je spanning, het maakt je overbewust van jezelf en hoe je iets goed of verkeerd doet – dat beperkt je flexibiliteit. Een wandeling maken en andere ontspanning of afleiding zoeken én bovenal een goede nachtrust zijn effectiever dan sommetjes herhalen.

Ten slotte nog een paar aanraders voor de beste houding en mindset:

  • Bedenk waarom je jouw assessment eigenlijk gaat doen, ook als je het vanuit je werk verplicht doet: wat is de functie ervan voor jou? Als wat voor stap zie jij het? Wat kun je er uithalen voor jezelf? Door vooraf na te denken over deze vragen haal je jezelf bij een ‘verplicht’ assessment uit de positie van een (min of meer) ‘terechtgestelde’ en doe je het assessment ook voor jezelf.
  • Wees open. Een algemeen advies voor tijdens de rollenspelen, het interview en eigenlijk de hele assessmentdag is: openheid. Het uitspreken van wat je zelf denkt en het vragen naar gedachten van anderen, pakt in vrijwel iedere situatie goed uit. Anderen begrijpen jou beter en jij begrijpt anderen beter. En dat is eigenlijk nooit in iemands nadeel.
  • Bedenk alternatieven voor de functie waar het assessment om draait. Bij een selectieassessment wil je natuurlijk graag die baan waar het die dag om gaat. Maar stel dat je niet wordt aangenomen, wat dan? Het antwoord op deze vraag geeft je een ruimere blik op je keuzes en het besef dat er meer interessante wegen zijn, ook al kies je er nu (eerst) voor vol voor deze te gaan.
  • Wees zelfkritisch. Met jezelf afkraken maak je nooit een goede indruk. Maar als je oprecht vindt dat je iets kan verbeteren, geef dat dan aan. Ten eerste laat je zien dat je daarvoor zelfverzekerd genoeg bent, ten tweede dat je kunt nadenken over jezelf en ten derde laat het zien dat je open staat voor ontwikkelingen.

Ongeschikt? Het is maar net hoe je het bekijkt


Mocht uit het rapport blijken dat jij, volgens jouw assessor, ongeschikt bent voor de functie, bekijk dan na de teleurstelling eens wat je wél herkent in het rapport. Wie weet is een vinger op de zere plek een kans om die plek te versterken of om een andere weg in te slaan. Vraag daarbij je adviseur/ assessor gerust om tips en feedback. Die geven we graag. Mocht je behoefte hebben om de boel te relativeren, concentreer je dan op deze cartoon:

Meer tips en tools voor jouw assessment-dag


Heb jij een assessment voor de boeg? Vul onze checklist voorbereiding assessment in en test of je er klaar voor bent. Op deze, en op de algemene assessmentpagina vind je veel tips, tools en onze assessmentvideo met uitleg en een sfeerbeeld bij de dag. Veel succes!

Team Dijk & Van Emmerik Psychologen, coaches & officemanagement