Net een nieuwe baan? Investeer in online smalltalk!


Onze officemanager Kitty startte dit voorjaar met haar nieuwe baan. Net als voor velen kwam haar inwerkperiode er ineens heel anders uit te zien. Hoe leer je bijvoorbeeld collega’s kennen zonder gesprekjes bij de koffieautomaat? In dit miniblog deelt ze haar oplossingen.

Datum

Leestijd

2 min

Type

Artikel

Kitty: “Ook ik had inderdaad snel minder face-to-face-contact met collega’s door het coronavirus. Dat is natuurlijk niet leuk, maar er zijn wel manieren om je collega’s beter te leren kennen en zij jou. Zorg dat je investeert in smalltalk:

1. Neem (digitaal) initiatief en grijp daarbij kleine en grote mogelijkheden aan. Casper – ook recent begonnen – en ik hebben bijvoorbeeld gevraagd of collega’s zin hebben in een online/1,5 meter afstandsborrel.

2. Stel naast inhoudelijke ook je niet-inhoudelijke vragen digitaal. En wacht hiermee niet tot face-to-face-contact. Eerst had ik de neiging om in mijn ogen dit soort ‘minder belangrijke dingen’ te laten liggen. Maar ik merkte dan toch dat ik met vragen bleef zitten, niet alleen inhoudelijk, maar ook over meer informele zaken in het team.

Stel die vragen dus toch, zodat je én je werk beter kunt uitvoeren én je jezelf wat sneller thuis voelt! Ikzelf hou bijvoorbeeld een vragenlijst bij voor mijn leidinggevende en bepreek die telefonisch. Voor mij werkt zo’n vragenlijst goed: als ik mijn vragen niet bijhoud, dan vergeet ik soms weer wat ik wilde weten.

3. Toon ook digitaal interesse in je collega’s, zodat je ze beter leert kennen. Zoals je normaal gesproken in de ochtend zou vragen hoe het gaat, of na het weekend, kun je dat nu ook per e-mail of telefoon doen.

4. Zorg dat evaluatiemomenten (zeker ook in je proeftijd) digitaal doorgaan. Schiet bijvoorbeeld een agendaverzoek in met de vraag om een kort digitaal gesprek en bereid dit voor met je ervaringen/vragen. Ik merkte dat je zo toch meer het gevoel krijgt van de ‘normale’ gang van zaken.

5. Lees dit leuke artikel van Frankwatching met nog een aantal tips van ‘lotgenoten’! 🙂