Outplacement & werkgeluk: Edwins verhaal


Soms hebben mensen een schrikbeeld van outplacement, als iets wat je koste wat het kost wilt voorkomen. Terwijl het juist ook een verhelderend en waardevol proces kan zijn, met bijna zeker een gelukkige uitkomst. Dit is Edwins verhaal.

Datum

Leestijd

2 min

Type

Case

Gedreven salesman


Edwin werkte jarenlang met veel tevredenheid en drive in de sales. Door zijn gedrevenheid viel hij op en werd hij leidinggevende. Hier beleefde hij echter geen plezier aan. Het steeds monitoren van anderen, zich moeten richten op abstracte kpi’s: het beknelde hem steeds meer. Maar terug naar wat hij deed, voelde ook niet goed.

Verdrinken in het werk

Hij behaalde zijn doelen niet en verdronk in de leidinggevende aspecten van zijn baan: onvoldoende afstand, teveel zelf doen. Zijn werkgever vond het heel vervelend om Edwin een negatieve beoordeling te geven, omdat hij zo overduidelijk zijn best deed en keihard werkte. Ze besloten dat samen doorgaan geen goede optie was, en zo kwam er een outplacementtraject bij ons.

Outplacement: anders kijken


We hielpen Edwin om op een andere manier naar zichzelf te kijken. Daardoor kon hij zien in welke setting zijn opgebouwde ervaring meerwaarde zou hebben en aan wat voor werkplek hij bovendien plezier zou beleven.

Talent in een nieuw jasje

Edwin had, voor hij leidinggevende werd, als vertegenwoordiger altijd veel gereisd en bediende vooral de gemeentelijke markt. Hij kende de gemeentelijke taal daardoor uitstekend, maar voelde zich nooit ambtenaar. Via een netwerkcontact kwam hij terecht bij een organisatie die het inkoopproces voor kleinere gemeentes ondersteunt en professionaliseert. En daar werkt hij nu met veel plezier, terug naar wat hij deed maar toch volstrekt anders.

Respectvol afscheid

En zijn vroegere werkgever? Die kon Edwins functie invullen met iemand die er veel beter op zijn plek was. Het bedrijf nam verder met deze outplacement op respectvolle wijze afscheid van een werknemer die zich jarenlang enorm had ingezet. Uiteraard vroegen we Edwin of hij het oké vond dat we zijn verhaal online plaatsten. Zijn reactie:

Edwins reactie


“Dank voor je bericht! Ik zit inderdaad nog steeds op mijn plek en heb het heel erg naar mijn zin. Inmiddels mijn eerste Europese aanbesteding in de markt gezet en een uitstekend eerste functioneringsgesprek gehad. Ik zit nu als adviseur in een omgeving die mij altijd al aantrok, missie geslaagd!”

Edwin Volgde een outplacementtraject bij Dijk& Van Emmerik

Meer informatie


Bevind jij je als werknemer of organisatie in eenzelfde soort situatie als Edwin en zijn voormalige werkgever? Informeer gerust naar de mogelijkheden van onze outplacementtrajecten op maat.

Flores van Emmerik Psycholoog NIP & directeur