Kennisbank solliciteren | Netwerktips voor kandidaten


Netwerken kan je veel opleveren, zoals een waardevol advies of een lucratieve opdracht. In tijden waarin de banen dun gezaaid zijn (hetgeen wisselt van jaar tot jaar), is het bovendien dé manier om vacatures op het spoor te komen.

Datum

Leestijd

3 min

Type

Artikel

Daarom zijn wij bij Dijk & Van Emmerik een groot voorstander van netwerken. We zetten ons eigen netwerk regelmatig in voor werkervarings-plekken en als mensen zich willen oriënteren op een nieuwe richting. Maar ook wat betreft het inzetten (en uitbreiden) van je eigen netwerk leren we je graag de fijne kneepjes van het vak!

Onze tips om je eigen netwerk goed te gebruiken


  1. Een goede netwerkrelatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Wees open en oprecht geïnteresseerd in anderen.
  2. Netwerken begint vaak met het meedenken met een ander, oftewel: je begint meestal met geven voordat je gaat nemen.
  3. Zorg ervoor dat je een goede naam hebt en houdt. Ga zorgvuldig om met contacten en verwijs geen mensen door naar jouw contacten als je twijfelt aan hun motieven.
  4. Denk bij netwerken ook aan de lange termijn. Misschien kun je nu nog niets met een contact, over een half jaar blijk je ineens een vraag te hebben waar dat contact je mee kan helpen. Heb geduld!
  5. Wees attent: bedank mensen die iets voor je hebben gedaan de volgende dag nog even via e-mail, en vertel wat je eraan gehad hebt. Laat ook eens iets van je horen als je niet direct iets nodig hebt, met bijvoorbeeld een kaartje voor iemands verjaardag.
  6. Houd je contacten warm. Krijg je een uitnodiging waarop je niet kunt ingaan, laat dat dan weten. Vraag of je over een paar maanden nog eens mag bellen en doe dat dan ook!
  7. Waardeer het als je van iemand een tip krijgt, ook al kun je er zelf niets mee. Misschien kun je een ander blij maken.

Netwerken doe je ook via social media


LinkedIn is het grootste zakelijke social medium en daarmee een machtig middel bij het in kaart brengen, uitbreiden en benutten van je netwerk. Je kunt er zelf artikelen posten, actief worden in groepen op je vakgebied en reageren op de artikelen en berichten van anderen. Ook kun je connecties directe berichten sturen, bijvoorbeeld de vraag of ze je met iemand in contact kunnen brengen. Brigette Hyacinth heeft en YouTube-kanaal vol sollicitatie- en netwerktips, waaronder deze video over het uitbreiden van je LinkedIn-netwerk.

Twitter is ook een prima netwerk-plek. Volg mensen die je gesproken hebt en interessante organisaties en reageer regelmatig op hun berichten. Zo maak je jezelf zichtbaar en blijf je in beeld. En volg gerust Dijk & Van Emmerik op Twitter, dan volgen wij je terug. Wie weet wat dat voor mooie kansen oplevert!

Facebook is wat informeler maar kan ook zakelijk van betekenis zijn. Door pagina’s van bedrijven of merken die je interessant vindt te volgen en daarbij ‘als eerste weergeven’ aan te vinken, volg je alle updates en kun je deze ook weer delen met je eigen Facebook-contacten.

Instagram kun je zien als de opvolger of het jongere zusje van Facebook, ook hier kun je informeel interessante organisaties en mensen volgen, en reageren op hun berichten, reels of stories. Instagram is een heel visueel medium. Kijk je dus uit naar een creatieve functie, dan leent Instagram zich erg goed als plek om je portfolio te laten zien.

Team Dijk & Van Emmerik Psychologen, coaches & officemanagement