Weblog

Geen titel is goed genoeg

Al schrijvende denk ik: dit moet écht beter. Wat zal mijn werkgever vinden? Wie ben ik eigenlijk om dit blog te schrijven? Zal ik het maar laten zitten? In mijn werk en ook op andere gebieden wil ik het graag beter dan goed doen. De afgelopen jaren leerde ik als starter op de arbeidsmarkt en psycholoog in opleiding gelukkig steeds beter om te gaan met dit soort niet-altijd-helpende gedachtes en werd ik minder bang om fouten te maken. Ervaar jij veel spanning in je werk en kun je niet altijd genieten van je successen? In dit blog deel ik wat mij geholpen heeft.

Overstappen naar een ander beroep of branche? Zo pak je dat aan.

Restaurants kunnen maar de helft van de week open, briefjes op winkelruiten roepen om nieuwe collega’s en verplegers en doktersassistenten zijn nauwelijks te vinden. Het kan je haast niet ontgaan zijn: in veel sectoren zit men te springen om (vak)mensen. Daarnaast heeft de afgelopen coronaperiode velen aan het denken gezet over de invulling van werk en leven. Door deze combinatie van kansen en bewustwording zien we dat veel mensen een carrièreswitch (willen) maken. In dit artikel zetten we op een rij hoe je zo’n overstap zo prettig en succesvol mogelijk maakt.

Succesvol hybride werken: 5 krachtige tips vanuit de organisatiepsychologie
De transitie naar hybride werken is al jarenlang gaande, maar is door de coronacrisis in een stroomversnelling gebracht. Veel werknemers ervaren de voordelen van het (gedeeltelijk) thuiswerken en willen niet meer fulltime terug naar kantoor. En ook veel werkgevers hebben de kans gegrepen om (kantoor)werk voor eens en voor altijd aan te passen naar het hybride model. Een model dat ons werkleven – als we het goed inrichten – betekenisvoller, productiever én flexibeler maakt. Maar hoe ontwikkel je een hybride werkomgeving waarin iedereen in zijn element is? Wij geven je 5 krachtige tips vanuit de organisatiepsychologie.
Leidinggeven op afstand: ‘er zijn’! Maar wat is dat dan?

Tijdens mijn woelige puberteit vroegen mijn ouders wel eens wat ik nodig had als ik in een dip zat. Ik gaf aan dat ze er gewoon moesten zijn, terwijl ik vervolgens nauwelijks iets deed met dat ze er waren. Zoveel jaren later las ik een passage uit het managementboek Leidinggeven aan professionals? Niet doen! Van Mathieu Weggeman over ‘er zijn voor je medewerkers’. Wat betekent dat ‘er zijn’ precies? En waarom is dit juist in deze post-coronatijd zo belangrijk – een tijd waar hybride werken in veel organisaties de nieuwe norm is? In dit artikel geef ik uitleg en ga ik in op hoe je dit als leidinggevende op afstand doet.  door Casper Hoorn

Mindset: met reële verwachtingen je assessment center in

‘Heb je eerder een assessment gedaan?’ Dat vragen we mensen altijd aan het begin van hun assessmentdag. Als het antwoord ‘ja’ is, weten mensen namelijk al wat ze ongeveer kunnen verwachten. Maar ook als het antwoord ‘nee’ is hebben mensen een verwachting en die is niet altijd realistisch. Hun verwachting is bijvoorbeeld gebaseerd op persoonlijke onzekerheden (‘Ik ga vast de mist in, het wordt een nachtmerrie’) of op een vervelende ervaring van iemand anders (‘Mijn zwager Piet is een keer volslagen onterecht afgewezen’). Nadeel van zo’n verwachting is dat mensen aan hun assessment beginnen met sceptische gedachten en (over)spanning die hun prestaties onnodig negatief beïnvloeden. Hoe zorg je voor realistische verwachtingen?

Het ‘zwarte goud’: de voordelen van koffie

Het hoogseizoen zit er vrijwel op, de komkommertijd van 2021 ligt weer achter ons en je collega’s keren langzaamaan terug naar het werk, snakkend naar een goede kop koffie om op te starten. Sinds jaar en dag speelt de vraag of het drinken van koffie positieve of juist negatieve effecten heeft. Het antwoord? Een beetje van beide. Maar goed nieuws voor koffieleuten: de positieve effecten hebben ruimschoots de overhand. In dit blog lees je alles over de effecten van koffie.

Onze kijk- en luistertips voor zomer 2021

De zomer is een mooi moment om even stil te staan, inspiratie op te doen en nieuwe perspectieven tot je te nemen. In deze blogpost delen we daarom wat kijk- en luistermateriaal waar wij bij Dijk & Van Emmerik de afgelopen tijd blij van werden.

Alles onder controle?

Heerlijk vind ik het om de touwtjes in handen te hebben en het gevoel van controle te ervaren. Maar er gebeuren nu eenmaal dingen in je leven die je niet in de hand hebt. Zo kreeg ik in december 2020 corona terwijl ik natuurlijk nét had bedacht wat ik op mijn werk allemaal wilde oppakken en een strakke planning had gemaakt voor mijn studie psychologie. Ik baalde enorm dat ik alles wat ik gepland had moest laten vallen. Liggend onder mijn dekentje op de bank dacht ik na over het onderwerp ‘controle’. Wat heeft balen eigenlijk voor zin? Wat in het werk/leven valt eigenlijk te beheersen? En hoe ga je het beste om met de dingen die buiten je macht liggen? Tijd voor een blog. – door Kitty van der Ploeg

Positieve faalangst: de kracht van onzekerheid

Terwijl ik dit blog schrijf, overvalt me soms een gevoel van onzekerheid. Wie ben ik om hierover te schrijven? Had ik daarvoor niet eerst jaren diepgravend onderzoek moeten doen? Onzekerheid is ook iets wat ik tegenkom in gesprekken met cliënten. Meestal worden deze gevoelens als negatief en ongewenst ervaren. Maar ik merk ook: zonder dat onzekere gevoel presteer ik eigenlijk minder goed. Je zou het positieve faalangst kunnen noemen. Moeten we niet een andere verhouding met onze onzekerheid krijgen? Eén waarin we onzekerheid verwelkomen en waarderen? – door Casper Hoorn

Wat doet muziek maken met je brein? En heeft dat voordelen op je werk?

Musiceren is al van jongs af aan onderdeel van mijn leven: als kind speelde ik jarenlang dwarsfluit, inmiddels een klein beetje piano, ik heb zanglessen gevolgd en zing (althans, voor corona losbarstte) wekelijks in een popkoor. Sinds ik bij D&VE werk vraag ik me regelmatig af wat muziek maken eigenlijk doet met je hersenen en psyche – én natuurlijk wat dat voor voordelen heeft in je werk. In dit artikel: wat de wetenschap hierover zegt. – door Saskia de Ruijter

Getoond 1–10 van 5081234567...5051