9.2 / 10 | 67 waarderingen
020 609 7700

5 TIPS: Hoe maak je een goede sollicitatievideo?

24 Januari, 2022 08:53

Een goede sollicitatievideo maken is niet moeilijk, maar vergt wel wat tijd en aandacht. Met deze 5 tips maak je een succesvol motivatiefilmpje.

1) Bedenk vooraf een script

Hoe gaat je video eruitzien? Wordt het een kort filmpje aanvullend op een motivatiemail of is de video zelf de motivatie? En in welke volgorde ga je vertellen wat je wilt vertellen? Een opzet als ‘Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik’ werkt vaak beter dan chronologisch.

2) Zorg voor goede basisvoorwaarden

Je video hoeft natuurlijk niet superfancy te zijn als je niet op de functie van videojournalist of iets dergelijks solliciteert. Maar een aantal basiszaken moet op orde zijn. Zoals helder geluid, een prettige, rustige achtergrond en een goede compositie. Trek echt even tijd uit voor het voorbereiden en maken van de video.

3) Let op de lengte: liever net wat te kort dan te lang.

De lengte is afhankelijk van het doel van je video. Is het een aanvulling op een motivatiebrief of -mail? Kies dan voor een filmpje van maximaal een minuut en verwijs aan het einde naar meer informatie in je geschreven motivatie. Staat de video op zichzelf, dan is twee tot drie minuten de max. Bernard Haitink, de inmiddels overleden oud-dirigent van het Concertgebouw-orkest, vertelde ons al dat het publiek beter kan verlangen naar meer dan dat zij verveeld wachten op het einde.

4) Hou het spontaan, het hoeft niet perfect!

Vaak werken voorbeelden waar emotie een rol speelde erg goed in video’s. En maak een combinatie van vertellen en laten zien, bijvoorbeeld aan de hand van voorwerpen, kaarten of een flipover. Oefen een paar keer, totdat je verhaal er goed in zit. Het hoeft zeker niet perfect, dan wordt het te veel ingestudeerd.

De ‘Ik ben, ik kan en ik wil’-opzet

Ik ben: vertel iets meer over je naam, je gezin van herkomst of typerende eigenschappen. Maar hou het bondig, noem bijvoorbeeld maximaal 4 eigenschappen.

Ik kan: noem wat van je kwaliteiten en talenten (maximaal 2 of 3). En zorg dat deze gaan leven bij de kijker, bijvoorbeeld: “Ik kan goed het vertrouwen van mensen winnen. Ze durven zich daardoor open en kwetsbaar op te stellen, wat ze helpt zich verder te ontwikkelen.” In plaats van alleen het talent ‘vertrouwen winnen’ te benoemen. Je kunt ook een relevant project, voorbeeld of taak vermelden waarin je kwaliteit terugkwam.

Ik wil: wat zijn jouw drijfveren en waarden? Hierbij kun je zelfkennis laten zien over waar je enthousiast van wordt, wat jou uitdaagt en wat je ambitie is. En noem gerust wat je nodig hebt in het werk (bijvoorbeeld prettige collega’s). Maak voelbaar dat je deze functie heel graag wilt.

5) Overweeg editing

Zin om er echt iets van te maken? Probeer eens een (gratis) videomontage-app als Inshot als je het filmpje opneemt met je telefoon. Je kunt er shots mee knippen, stukjes film versnellen en bijvoorbeeld tekst toevoegen.

Meer over solliciteren en sollicitatievideo’s

Wil je meer weten over het maken van een goed motivatiefilmpje, kijk dan eens naar de video's van 'de Videomakers' voor adviezen (klik op het filmpje hierboven). En voor begeleiding bij het solliciteren, staan onze coaches graag voor je klaar. Of check even onze kennisbank over solliciteren. Heel veel succes!

< Nieuw werk vinden? Vergroot je zichtbaarheid op LinkedIn Een workshop? Sorry, daar hebben we nu even geen tijd voor. >