9.2 / 10 | 67 waarderingen
020 609 7700

Anoniem solliciteren

1 November, 2006 11:02

Minister Joop Wijn van Economische Zaken vindt anoniem solliciteren niet nodig. Uit onderzoek in opdracht van zijn ministerie blijkt dat werkgevers bij vacatures voor mensen met weinig scholing nauwelijks letten op afkomst. Het bureau SEO liet werkgevers in vragenlijsten aangeven welke kenmerken van sollicitanten voor hen de doorslag geven om iemand wel of niet aan te nemen. Daaruit kwam naar voren, dat zij stiptheid (zoals op tijd komen voor een gesprek) en netheid (geen piercings) belangrijker vinden, aldus een woordvoerster van Economische Zaken.
Tja.in 1985 publiceerde John Carrol een onderzoek (Whats in a name, was de titel van dit onderzoek) waaruit bleek dat respondenten een artikel anders waardeerden als er een mannelijke auteur of een vrouwelijke auteur bij stond.

Een beroemde anekdote over een orkest (maar welk ook al weer? En wanneer???): het orkest nam nooit vrouwen aan. Die kunnen geen muziek maken, zo was de gedachte. Tot er werd voorgespeeld met een scherm tussen beoordelingscommissie en muzikante: prompt werd een vrouw aangenomen. Dus of vrouwen spelen beter met een scherm er voor, of men had jarenlang last van vooroordelen.

Het idee achter anoniem solliciteren is dat het zien van een allochtone naam de kans op een op vooroordelen gebaseerde beslissing verhoogt. In het onderzoek van het ministerie is gevraagd of werkgevers vooroordelen hebben. Nee hoor, hebben ze geantwoord. Dit antwoord is onbetrouwbaar. Een kenmerk van veel vooroordelen is dat men zich daar niet van bewust is en anders is het wel erg sociaal onwenselijk om dat toe te geven.

Dit betekent overigens niet dat ik nu meteen een groot voorstander ben van anoniem solliciteren. Ik denk simpelweg dat het onderzoek van het ministerie geen enkele toegevoegde waarde heeft voor het voor of tegen anoniem solliciteren zijn. In de Intermediar van 27 februari 2006 stond een uitstekend artikel met alle voors en tegens.

Hoe kan een ministerie nou voorkomen dat ze nodeloze onderzoeken laten uitvoeren? Ik heb een paar tips voor Minister Wijn:
1. Laat je niet opjagen door de actualiteit: neem niet alles voor zoete koek aan en lees eens goed alle voors en tegens door voor je de opdracht geeft: onderzoek dat dan eens. Dit goed doorlezen hoeft niet veel tijd te kostenin dit geval was een artikeltje in de Intermediar al een goede start!
2. Heb aandacht voor het formuleren van de onderzoeksvraag. In dit geval was blijkbaar de vraag: waar letten werkgevers op bij het solliciteren, volgens werkgevers. Een betere onderzoeksvraag was geweest: hoe selecteert men? Waar letten werkgevers daadwerkelijk op?
3. Maak gebruik van kennis die bekend is: beste Minister, het is al erg lang bekend dat er nou eenmaal vooroordelen bestaan! Dat hoeft niet altijd erg te zijn, maar het opnieuw vaststellen of schijnbaar ontkennen heeft niet zoveel zin.

En wat is nou de allerbeste tip voor werkgevers voor het optimaliseren van de selectie?
1. gedrag uit het verleden voorspelt gedrag uit de toekomst, dus vraag sollicitanten naar eerdere ervaringen, niet naar hoe zij denken iets aan te pakken (vraag naar gedrag, niet naar intenties). Of laat het testen met een goed Assessment.
2. Heb aandacht voor communicatie-verschillen die niets te maken hebben met verschillen in capaciteiten. Een stugge Fries kan beste een betrouwbare systeembeheerder zijn: stugheid en betrouwbaarheid hebben niets met elkaar te maken.
3. Bedenk van te voren wat je zoekt in een sollicitant zodat je bij iedere sollicitant een goede norm hebt.

Ik zie vast een paar tips over het hoofd. Aanvullingen zijn natuurlijk welkom.

< De 50-plusser op de arbeidsmarkt. Hoe staat het er anno 2018 voor? Onderbuikgevoelens >