9.2 / 10 | 67 waarderingen
020 609 7700

CV tips

3 Januari, 2007 10:51

Schopenhauer

Weinigen schrijven, heet het bij Schopenhauer in zijn verhandeling over schrijven en stijl, zoals een architect bouwt, die zijn plan van tevoren heeft ontworpen en tot in detail doordacht; de meesten schrijven veeleer zoals je domino speelt. Zoals bij domino namelijk half opzettelijk, half toevallig de ene steen naast de andere terechtkomt “ zo is het ook met de volgorde en samenhang van hun zinnen. Ze weten hooguit bij benadering welk beeld het geheel zal opleveren en waar het allemaal heen moet. Velen weten zelfs dat niet, maar schrijven zoals koraalpoliepen bouwen: de ene episode volgt op de andere en het gaat waar God wil …

En zo is het ook vaak met hoe een cv wordt geschreven. De opeenvolging van banen lijkt vaker een spelletje domino of de nabootsing van een koraalpoliep dan een imposant bouw-werk. Nou is het bij werk natuurlijk ook maar de vraag of het wel altijd zo verstandig is om het aan te pakken zoals een architect bouwt… is het werkelijk altijd verstandig om al op je 24e, na je studie, of nee, op je 18e, bij de start, of nee, op je 11e, bij de keuze van de middelbare school, het bouwwerk van je carriere voor je te zien? Is het bij een loopbaan niet eerder mooi om bezielingen en bevliegingen een rol te laten spelen in je keuzes, zodat je door het daadwerkelijk inzetten van je talenten ervaart welke het beste bij je past?

Omdat we in Nederland wonen, zal de waarheid wel in het midden liggen. Zeker is dat recruiters en werkgevers vaak letten op hoe cvs zijn opgebouwd en architecten verkiezen boven dominospelers. Daarom hier een aantal tips om een dominocv toch nog een imposant bouwwerk te laten lijken.

Veel tips vind je op de website van Intermediair, neem vooral de tips over het weglaten ter harte (niet vermelden: examens waarvoor je gezakt bent). Op deze website en ook op talloze andere die je vindt als je “tips cv” googlet (eerlijk gezegd schrok ik van het overweldigende aantal websites dat louter gericht lijkt te zijn op het geven van tips over cv’s), zie je dat je bij een ‘gatenkaas’ -cv er verstandig aan doet om vooral vaardigheden te vermelden in plaats van concrete werkervaringen. Dit is wat een top recruiter (Libby Sartain van Yahoo, geinterviewd door Guy Kawasaki) er van zegt:

I dread seeing resumes that dont tell me where you have worked and what you have accomplished there. Many people have taken to writing capabilities statements but most dont have any meat to show how and where they developed the capabilities they claim they have. Over-inflating your jobs and experience also works against you. And, when you have seen as many resumes as our recruiters have seen, this over inflation is completely obvious.

Tip 1: wees eerlijk: schrijf op wat je hebt gedaan en niet welke eigenschappen je zelf denkt te hebben verworven.

Als je veel verschillende banen hebt gehad, zoek dan een rode draad, ook waar die er schijnbaar eerst niet is. Zoals hieronder:

Niet doen:

1985 – 1986 Docent Engels, Rijksscholengemeenschap Bergen op Zoom, met conflict vertrokken.

1987 – 1990 Docent Engels, Comenius Lyceum Breda, vertrokken toen men mij de examenklassen afnam

1990 – 1991 Docent Engels, Keizer Karelmavo, Tilburg, jaarcontract niet verlengd

1991 – 1993 FNV, vakbondswerk voor onderwijs, vertrokken bij interne reorganisatie

1990 – 2000 Freelance vertaler

1991 – 1993 Reisleider

1992 – 1998 Bedrijfsleider cafe de Pilsvogel

2000 – heden ROC, docent engels

Deze kandidaat aardde blijkbaar niet bij een middelbare school, maar wel bij een ander type onderwijs. In de tussentijd heeft hij 10 jaar gelanterfant. Het cv knapt op door deze ingreep:

1985 – 1991 Docent Engels middelbaar onderwijs. Les gegeven aan Mavo, Havo en VWO, van brugklas tot eindexamens. In deze periode heb ik kennisgemaakt met diverse schooltypen en onderwijssystemen.

1991 – 1993 Vakcentrale FNV. Belangenbehartiger voor individuele docenten. Betrokken geweest bij diverse onderhandelingen tussen docent en management.

1993 – 2000 Zelfstandig vertaler, onder meer bedrijfsbrochures, ondertiteling van films. Daarnaast privelessen Engels gegeven.

2001-heden Docent engels ROC. Vooral gericht op volwasseneneducatie en de commerciele poot van het ROC.

Tip 2: Wees conservatief

Je cv geeft je werkervaring en eigenschappen weer. Maak er geen plakboek van, doe er geen vreemde fratsen mee. Een pimpelpaars cv via de email, met een filmpje erbij, lijkt misschien een directe aanduiding van creativiteit, maar veel vaker wordt het negatief opgevat. ‘Die heeft teveel tijd, zal wel werkloos zijn of ziek thuis zitten’, is dan nog een gunstige reactie.

Tip 3: Los een probleem op

Probeer je te verplaatsen in de belevingswereld van de ontvangende partij en stel je zijn/haar probleem levendig voor. Er moet een geschikte kandidaat uitgenodigd worden en het enige op grond waarvan dat gedaan kan worden is een stapel van 72 cv’s. Lever de informatie die deze persoon kan helpen snel – door een overzichtelijk cv te bieden waar netjes op staat wat je hebt gedaan en wat je in deze functies hebt gepresteerd.

Tip 4: Wees verleidelijk

Als je je wel aan alle regels wilt houden, dan zijn bovenstaande 3 tips, samen met de nuttige sites die Google je geeft als je ‘cv-tips’ intypt, genoeg. Maar als je loopbaan uit 8 half willekeurige dominostenen bestaat, en je gaat nu voor je droombaan, dan zijn de tips niet genoeg. Het gaat er dan toch om dat je de ontvanger wilt prikkelen om jou te willen spreken. Hoe doe je dat? Denk dan eerder in termen van verleiding dan van verkoop. Geef jezelf niet helemaal bloot, maar suggereer een diepte (die er hopelijk ook is) die nou eenmaal niet door zoiets platvloers als een cv weergegeven kan worden. Bedenk dat een kleine onzorgvuldigheid in de huid in het Frans ‘tache de beaute’ heet – iets schijnbaar lelijks benadrukt eigenlijk het volmaakte van de rest.

Marilyn

Zoals de moedervlek Marilyn Monroe echt mooi maakt. Hoe kun je op een cv jouw moedervlek tot een tache de beaute opwaarderen? Onze docent Engels door uit zijn talloze ontslagen een kenmerkend sterk punt te destilleren, zoals diepgaande kennis van diverse schooltypen en onderwijssystemen. Let wel: dit werkt natuurlijk alleen als hij dit in een gesprek kan waarmaken. Dezelfde moedervlek van Marilyn werkt minder goed bij Ma Flodder.

Ma Flodder

Nog een laatste tip: bespaar je de moeite. Zorg dat je via goed en effectief netwerken aan een job komt in plaats van te moeten leuren met een onverkoopbaar cv.

Beste lezers, hebben jullie misschien nog tips ter aanvulling van tip 4 – kunnen we het verleiden via het cv misschien nog iets concretiseren?

< De 50-plusser op de arbeidsmarkt. Hoe staat het er anno 2018 voor? Kerstmis en je loopbaan >