9.2 / 10 | 67 waarderingen
020 609 7700

Dageraadsimulator

19 Juli, 2007 10:04

Moeilijk kiezen was het in de boekwinkel. Ik stond met drie boeken in mijn handen die allemaal gingen over mijn favoriete onderwerp: hersenen en psychotherapie. Ik vind het echt fantastisch dat er nu eindelijk een brug geslagen wordt tussen die twee gebieden! Na lang wikken en wegen heb ik gekozen voor:
Uw brein als medicijn, Dr. David Servan Schreiber

En dit boek heeft mij gegrepen. Het maakt namelijk duidelijk hoe je zelf je emotionele brein kan beinvloeden. Het geeft aan hoe je op directe wijze in kan grijpen op lichamelijke processen en hoe je daarmee je welbevinden kan beinvloeden.

Een voorbeeld van directe beinvloeding van je emotionele brein is de blootstelling aan licht. Dat licht bepalend kan zijn voor je humeur en je energieniveau, dat wist ik al. Tijdens de donkere dagen in de winter hebben meer mensen last van futloosheid en een depressieve stemming. Ook kunnen jetlags verminderd worden, wanneer je overdag veel in het daglicht treedt. Je biologische klok stelt zich af aan de hand van het daglicht en je voelt je prettiger wanneer je licht ziet als je wakker bent en het donker is wanneer je slaapt. Voor mensen die last hebben van jetlags en seizoensgebonden stemmingswisselingen zijn er daarom lichtlampen waarmee je jezelf gedurende een half uur aan zeer sterk kunstlicht 10.000 lux kan blootstellen. Na die blootstelling voel je je weer kwiek en energiek. Maar het is wel een hele onderneming om dat elke dag te doen.

Het boek komt met een oplossing die mij briljant lijkt: de zogenaamde dageraadsimulator. De dageraadsimulator is een wekker die niet met geluid, maar met licht werkt. Het simuleert het ochtendkrieken, een signaal dat de hersenen zelfs door gesloten oogleden ontvangen. Langzaamaan wordt het licht, waardoor je ook langzaamaan wakker wordt en niet abrupt ontwaakt uit je diepe slaap of je droomslaap.

Wakker worden bij het ochtendkrieken klinkt mij poetisch in de oren. Zelf ben ik duidelijk een avond- en zeker geen ochtendmens. Ochtendhumeuren zijn mij en mede daardoor mijn partner (sorry Joris!) welbekend. Genoeg redenen dus om het begrip dageraadsimulator eens nader te bekijken. Al googelend trof ik deze site aan: www.lichtwekkers.nl. Op deze site vind je lichtwekkers die niet alleen het ochtendkrieken nabootsen, maar ook het vallen van de avond. En je kunt er ook nog een sleepsound aan toevoegen, een ruisend geluid dat aan de zee of het bos doet denken en omgevingsgeluiden maskeert.

Misschien is het wel wat, zo een lichtwekker. Hoe denk jij erover? En ken jij misschien nog meer gemakkelijk toepasbare technieken waarmee je direct je humeur kan beinvloeden?

< De 50-plusser op de arbeidsmarkt. Hoe staat het er anno 2018 voor? Perfecte balans deel II >