Effectief steunen

19 Oktober, 2009 14:51

“Weet je wat jij zou moeten doen?”

Onzekerheid is een thema dat bij veel mensen speelt. Vorige week hoorde ik een wildvreemde fietser opgetogen erover vertellen: ze was zo opgelucht dat zij niet de enige was die zich zo klein voelde soms. Bij assessments geven veel kandidaten aan dat zij last hebben van onzekerheid en daarom minder goed uit de verf komen dan ze zouden willen. En bij Mind Improvement (e-coaching) is zelfvertrouwen veruit het meest gekozen thema. Vandaar dat ik mijn post ook weer wijd aan dit thema.

Naar aanleiding van mijn post over een negatief zelfbeeld, kreeg ik onlangs de vraag hoe je het beste je vriendin kunt steunen, als die onzeker is. Hoewel uit onderzoek blijkt dat sociale steun ontzettend belangrijk is voor je welbevinden en geluksgevoel, laat de wetenschap ook zien dat goedbedoelde steun soms averechts kan werken. Vooral bij vrouwen: zij praten elkaar de put in. Er is zelfs een term voor bedacht: co-rumineren. Het betekent: met elkaar blijven piekeren over problemen. Het is hetzelfde als rumineren maar dan met zijn tweeën.

Hoe kun jij je vriend of vriendin op een goede manier helpen, wanneer deze bij jou aanklopt voor steun? Hier volgen vijf tips:

Tip 1: Luister naar wat er aan de hand is.vriendschap vrouwen klein1.jpg
Onderdruk je neiging om gelijk te helpen of geruststelling te geven. In plaats van je eigen ervaringen te vertellen of adviezen en oplossingen aan te dragen, geef je eerst alle tijd en aandacht voor wat je vriendin jou wil vertellen. Jouw vriend(in) staat nu centraal.

Tip 2: Vraag goed door om het probleem helder en concreet te maken.
Help je gesprekspartner om duidelijk te krijgen wat het precies is wat hem of haar dwarszit. Wat vindt jouw vriend(in) het moeilijkst en waarom? Probeer niet te snel je eigen conclusies te trekken. Hoe mensen situaties beleven en ervaren kan namelijk heel erg verschillen van persoon tot persoon, dus hoe jouw vriend(in) de situatie ervaart kan heel anders zijn dan jij misschien denkt.

Tip 3: Geef vertrouwen.
Dit doe je door hem of haar zelf te laten nadenken over wat haar gevoel van zekerheid zou kunnen versterken. Wat denkt jouw vriend(in) dat hem of haar kan helpen? Wat hielp al op een eerder moment? Wat zou hij of zij nu daarvan kunnen doen of voor ogen kunnen houden?

Tip 4: Wees invoelend.
Laat je vriendin weten hoe het voor je was toen je naar haar verhaal luisterde. Geef bijvoorbeeld aan dat jij begrip hebt voor wat ze voelt en dat je met haar meeleeft. Op die manier weet je vriend(in) dat je er voor hem of haar bent; hij/zij staat er niet alleen voor.

Tip 5: Check welke behoefte aan steun er eventueel nog is.
Vraag ook goed door naar wat je vriendin nu nog van jou nodig heeft. Wil ze van jou nog specifiek advies, wil ze meer geruststelling of juist dat je jouw kritische blik op de kwestie werpt?

Beste lezer, wat is jouw ervaring hiermee? Hoe steun jij iemand die in de put zit? Wat denk jij dat juist helpt of juist averechts werkt?

< De 50-plusser op de arbeidsmarkt. Hoe staat het er anno 2018 voor? Nieuw leiderschap >