File en outplacement

14 Juni, 2013 17:05

De snelweg in de nacht

Rijdend over de A9, dacht ik na over 25 juni. Op die datum houden we een bijeenkomst over outplacement. Eigenlijk niet zozeer alleen over outplacement, want dan kunnen we het kort houden. Je verliest je baan, je zoekt iets anders – en wij helpen je daarbij. We leggen nog eens uit hoe wij dat doen. We drinken nog wat en geven je een mooie handout mee.

Maar we willen meer aspecten bespreken omdat outplacement vaak meer betekent dan het zoeken naar werk. Werk betekent vaak meer dan alleen een baan. Natuurlijk, de bestaanszekerheid die het salaris kan opleveren is heel erg belangrijk. En ook de status die je krijgt van een baan is fijn. Door het hebben van werk, word je vaak iemand. Je krijgt een positie of een bepaalde functie en daar kun je gevoelsmatig mee gaan samenvallen. Jung zou zeggen: het is het masker naar de buitenwereld. En als dat wegvalt, word je geconfronteerd met de vraag wie je eigenlijk écht bent.

Maar het kan ook anders in elkaar zitten. Misschien werk jij wel omdat je het verschil wil maken. Je wilt de wereld verbeteren of een klein stukje ervan. Of je wilt vooral jezelf verbeteren en je talenten verder ontwikkelen. Of je volgt je passie.

Outplacement ziet er natuurlijk heel anders uit voor een wereldverbeteraar dan voor een persoon bij wie het om sociale status draait. Daar zat ik allemaal aan te denken toen het rijden stopte en er een middernachtelijke file was. Er waren twee rijbanen afgesloten en ik verwachtte al de restanten van een heftig ongeluk te zien te krijgen. Dat was niet zo. Deze file werd veroorzaakt doordat het gras van de middenberm werd gesnoeid. Toen moest ik wel denken aan mijn net geredigeerde hoofdstuk 1 van ons boek over outplacement (tijd voor iets nieuws) waarin het gaat over het ontslag dat je aan kunt zien komen. Je moet je toch altijd afvragen: heb ik nog toegevoegde waarde voor de organisatie waar ik voor werk? Doe ik werk dat zinvol is? Als je werkt bij Rijkswaterstaat en je wordt niet de nacht ingestuurd om de dijk te redden maar om het gras te maaien, zit je dan veilig bij de volgende bezuinigingsronde? Als ik zo’n snoeier was, zou ik snel zorgen bij een urgenter onderdeel van de organisatie te gaan horen!

Is jouw werk belangrijk? En weet jij waarom je het doet? Dat zijn de vragen waar we 25 juni mee aan de slag gaan.

< De 50-plusser op de arbeidsmarkt. Hoe staat het er anno 2018 voor? Eenzaamheid op het werk >