Waar denken mensen allemaal aan tijdens Kerstmis? Onderzoek van de Intelligence Group laat zien dat bijna een op de tien Nederlandse werknemers (9%) starend naar de boom
Kerstboom van Dijk & Van Emmerik
nadenkt over de richting van hun carriere. Dit houdt in dat ruim 600.000 mensen rond de kerst hun loopbaan heroverwegen. We weten niet of dit veel is, ik heb de onderzoeksleider Martijn Hemminga gebeld om te vragen of die 9% tijdens Kerstmis nou meer of minder dan daarvoor of daarna is….maar daar is niets over bekend. Desalniettemin vind ik het heel wat, 600.000 mensen, en gezien de groeidoelstelling van Dijk & Van Emmerik zie ik het ook als goed nieuws. Maar hoe kunnen we deze mensen er nou toe bewegen om ook hun gedachten in daden om te zetten? Daar hebben we tips voor:
1. Openbaar commitment
Schreeuw je verlangen naar een andere loopbaan van de daken. Het feit dat je aan veel mensen hebt laten weten dat je er in 2007 echt voor gaat, roept waarschijnlijk voor jezelf een verplichtend gevoel op, waardoor de kans dat je die verplichting naleeft, toeneemt.
2. Geef er veel geld aan uit.
(en dat mag bij ons). Volgens de ijzeren wetten van de cognitieve dissonantietheorie, zul je je moeilijk neer kunnen leggen bij tegenstrijdige zaken. Je streeft naar harmonie. Veel geld uitgeven aan een loopbaanbureau, een zelf betaald Assessment doen…en dan niet van baan veranderen? Dat kan bijna niet! Alleen al door de investering, neemt je honger naar een nieuwe baan toe.
3. Gewoon doen
Deze tip is helaas moeilijk met tip 1 te combineren….maar gewoon in beweging komen, er vooral niet over nadenken wat je eventueel zou kunnen tegenhouden (want dan bedenk je heus wel wat), en hopsakee, de agenda getrokken, de vacaturesite aangeklikt….je bent eigenlijk al halverwege.
4. Visualiseren en de juiste focus leggen
Deze tip danken we aan de sportpsychologie, waar ik dankzij een inspirerende lezing van Wim Keizer veel over te weten ben gekomen. De zojuist aangehaalde Kerstgedachte, verandering van loopbaanrichting, is eigenlijk geen goed doel, omdat het geen richtlijn voor succesvol gedrag bevat. Het is te vaag. Je kunt beter tussendoelen stellen, zoals bijvoorbeeld vacaturesites checken, sollicitatiebrieven schrijven. Dat levert direct aanwijzingen voor nieuw gedrag op. Het kan ook helpen om dit soort handelingen sterk te visualiseren zodat het nog gemakkelijker wordt om de juiste focus te krijgen. Zorg ervoor dat je realistische en haalbare doelen stelt.
5. Alvast dingen klaarzetten
Dit lijkt misschien wel een beetje op tip 2. Het zal helpen om alvast de dingen te doen die met de gewenste verandering samenhangen. Koop alvast dat nieuwe pak. Lees andere vakbladen (of: lees weer vakbladen. Of: stop met het lezen van vakbladen). Installeer je favoriete vacaturesite als homepage op Internet, zodat je er dagelijks mee wordt geconfronteerd.
6. Inventariseer je bezwaren
Je neemt je voor een nieuwe baan te nemen. Je doet tips 2-5. Je bent aangeland in sollicitatieronde 3 en ja, het is een fantastische baan. Een nieuw leven! Een verhuizing! Uitdaging! Eindelijk leuke collegas! Eindelijk een fijne baas! Ze willen je! Ze bieden je ….een Opel Vectra en pensioenbreuk….je haakt af….
Als je dan toch peinst onder die Kersboom, maak dan ook een lijst van bezwaren die met het bereiken van je doel samenhangen. En als die bezwaren te groot zijn, begin er dan niet aan. Neem je dan gewoon voor om harder te werken!
7. Straffen
Sinds een paar posts geleden, weet ik weer dat ook straf een richtsnoer voor handelen kan zijn, weliswaar minder effectief dan belonen, maar alle kleine beetjes helpen, zullen we maar denken. Dus ontzeg je je belangrijke en prettige zaken als je je doel niet bereikt, of (nog beter; zie tip 4) je niet het juiste gedrag vertoont. Geen netwerkgesprek gevoerd? Dan ook geen bioscoopbezoek! Geen sollicitatiebrief de deur uit? Dan de lekke kraan repareren! En als je nou als straf de klusjes neemt waar je ook altijd al een hekel aan had, dan zit je toch in de altijd gewenste win-win situatie: of je vindt een nieuwe baan, of je huis is geschilderd, opgeruimd, kent geen enkel stuk apparaat meer…
Lezers, als jullie dit onderzoek willen nalezen: hier is de link
Kunnen jullie nog tips toevoegen? Heb ik wel de juiste verzameld?