Loopbaan en boeken

8 Juni, 2009 15:28

Er zijn heel veel (goede) boeken waarin je iets kunt leren over jezelf en je loopbaan. Alleen al de serie van de Volkskrant bevat veel titels: hier een hele uitgebreide, waarin je ook meteen leert solliciteren. Huub van Zwieten kijkt weer op een wat andere manier naar hoe je je loopbaan vorm kunt geven. Allemaal heel nuttig – maar wat ik me afvroeg is of er ook goede romans zijn waarin je van binnenuit iets over een beroep leert. Zoals ik als kind graagWoudzoeker wilde worden na het lezen van een boek, zou er zoiets ook voor volwassenen zijn? Bij trainingen gebruiken we regelmatig filmbeelden om het leermateriaal mee te illustreren. Vooral bij leiderschapstrainingen is er heel veel voorhanden. Kunnen we niet ook eens een boekenlijst samenstellen?

Ik kwam hierop toen ik de raming van het EIB las van een verwachting van 50.000 werklozen in de bouw. Misschien dat een aantal na een paar jaar weer terug kunnen in dit werkveld, maar dat zal niet voor iedereen gelden. Een deel zal moeten worden omgeschoold. En dat geldt natuurlijk niet voor alleen de bouwsector. Voor een aantal is een regulier loopbaantraject natuurlijk toereikend. Maar misschien is het voor sommigen wel erg inspirerend om van binnenuit iets over beroepen te lezen. Net zo inspirerend als kinderboeken…maar dan dus voor volwassenen.

Ik ben meteen in mijn boekenkast gaan kijken of ik iets vond en dan vooral voor sectoren waar we mensen voor nodig hebben: de zorg, de groene energie en het onderwijs.

Over onderwijs vond ik er wel een aantal: Rob van Essen met Visser, maar ook : Joost Zwagerman’s De Buitenvrouw. Ik heb wel genoten van deze boeken, maar of ze nou als bij-effect uitnodigen voor omscholing naar het onderwijs…? Bij de zorg vond ik het nog moeilijker. In 2004 verscheen dit boek, van Anton Valens, over een kunstenaar die als thuishulp werkt. Ook dit heb ik met plezier gelezen maar ik waag te betwijfelen of het twijfelaars voor omscholing naar de zorg over de streep trekt.

En duurzame energie is bij mijn weten nog niet literair vereeuwigd. Zijn er betere voorbeelden? Ik geef onze kandidaten graag extra inspiratie, dus suggesties zijn welkom!

< De 50-plusser op de arbeidsmarkt. Hoe staat het er anno 2018 voor? Rustig het weekend in >