Presenteren kun je leren?

17 Mei, 2011 13:33

Wat is dat toch met presenteren? Sommige mensen draaien er hun hand niet voor om, terwijl het merendeel toch wat vochtig onder de oksels wordt bij het idee alleen al. Het blijft een belangrijk topic, iedereen heeft er in zijn leven weleens mee te maken. Uit onderzoek van De Presentatie Groep samen met 123.Test, onder bijna 4.000 mensen, is gebleken dat spreken voor een groep in de top 5 van angsten staat. Naar verhouding vinden 750.000 Nederlanders spreken in het openbaar zelfs het engste dat er is!

De Nederlandse top vijf van angsten is:
1.   Ongeluk van naasten
2.   De dood
3.   Verlaten worden
4.   Spreken voor een groep
5.   Terrorisme

De één presenteert zichzelf tijdens een sollicitatiegesprek, de ander presenteert beleidsstukken voor een tientallen publiek…. Kortom, reden genoeg voor Dijk & Van Emmerik dat we er weer een Masterclass aan hebben gewijd.


Joanneke Mulder organiseerde samen met Irene Platteel de Masterclass Presentatie en gaat in deze weblog in op het onderwerp ‘Presenteren kun je leren?’

Voorafgaand aan een presentatie voel je meestal al hoe gespannen je bent, je denkt nog eens terug aan de vorige keer en tegelijkertijd hoop je dat je deze keer niet de draad kwijt raakt of dichtklapt. Is het mogelijk om deze belemmerende factoren te minimaliseren? Kernvraag: wat is de X-factor van het geven van een succesvolle presentatie en hoe bewerkstelligen we dat? Als we kijken naar verschillende factoren die van invloed zijn op het geven van een presentatie dan kunnen we stellen dat een goede voorbereiding belangrijk is, net zo goed is kennis over de inhoud van belang. Daarnaast spelen houding, uitstraling, overtuigingskracht en zelfverzekerdheid ook een belangrijke rol.

Wanneer we kijken naar succesfactoren van een presentatie valt op dat een goede voorbereiding en een sterke inhoud een positieve invloed hebben op wat we uitstralen en hoe we ons voelen tijdens een presentatie. Een goede voorbereiding betekent: doelstellingen formuleren; doelgroep identificeren en daar de boodschap en wijze van presenteren op aanpassen. En ook uitgebreid voor de spiegel staan of oefenen voor uw familieleden en collega’s. Voorbereiden betekent ook: geen geklungel met hulpmiddelen: sheets, filmpjes en niet-werkende beamers moeten worden voorkomen. Als u hulpmiddelen gebruikt, zorg dat u alles van tevoren heeft getest.

Andersom lijkt de invloed van zelfvertrouwen en houding van indirecte invloed; wanneer we ons zelfverzekerd voelen tijdens een presentatie maakt dat niet dat de voorbereiding of kennis omtrent een bepaald onderwerp verandert, immers je staat op dat moment de presentatie al te geven!!

Er zijn wel veel mogelijkheden om de voorbereiding en kennis over de inhoud zo goed mogelijk voor te bereiden, te denken valt aan Mindmapping en eenElevatorpitch.

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat voor methodes dit zijn en hoe je deze kunt toepassen?
-  Bekijk het filmpje van Jos Burgers, onder het mom van ‘voorbereiding en inhoud hebben een
   positieve invloed op houding, uitstraling en overtuigingskracht!!’.

-  Lees ook eens de blog van Annemiek Ritzen voor tips en uitleg: ‘Help, een presentatie’
-  Meer manieren van Netwerken onder de loep. Lees wat Thera Kosian hier over zegt.

Natuurlijk mag je altijd contact met ons opnemen of er even Google op naslaan!

< De 50-plusser op de arbeidsmarkt. Hoe staat het er anno 2018 voor? Citizens, je kunt er eigenlijk niet zonder >