Vandaag hadden we de terugkom dag van onze salestraining in januari. Begin dit jaar was eenstemmig besloten dat we allemaal, en dan ook echt allemaal, een grotere inspanning op acquisitiegebied zouden leveren.
Zoals dat altijd gaat, op het moment zelf was iedereen het er mee eens, maar toen de dag naderde klonken er lichte protesten en bleek menigeen er toch wel tegen op te zien.
Deel een was vooral een theoretisch verhaal. Met veel anekdotes en humor van Robert Hamminga van Redbluefox. Uiteindelijk was het vooral nadenken over de sterke kanten van het bureau, jouw onderscheidende kenmerken binnen het bureau en hoe dat in begrijpelijke vorm te gieten.
Vandaag was echter de grote oefendag. Gisteren leefde er opnieuw wat angst en twijfel op, maar vanochtend was iedereen manmoedig en fris aan de start. Na een korte inleiding waarin veel begrippen als cold calling, triggers , elevator pitch, scripts voorkwamen, kregen we een matrix met een de bel – succes ratio te zien. Wat blijkt, je moet minstens 5 keer bellen voordat je de juiste persoon aan de telefoon hebt!
Als snel gingen we aan de slag en het begin viel niet mee, want veel mensen zijn er niet, in vergadering, overleg of buitenshuis. De mensen die je wel aan de telefoon krijgt, zijn meestal druk. De kunst is om binnen 2 a 3 minuten een goed beeld te geven van het werk dat wij doen.
Collegas Annemiek en Geerte hadden een wat andere rol, zij willen bekendheid geven aan hun nieuwe product, i- therapie.
Gaandeweg kreeg ik er lol in, het is ook leuk om te proberen in korte tijd een goed verhaal neer te zetten en je daar helemaal op te focussen. Daarnaast merkte ik snel dat er ook wat competitie ontstond. De collega die vanmorgen opmerkte dat psychologen niet competitief zijn, bleek ongelijk te hebben! Regelmatig kwamen mensen even quasi nonchalant vragen hoeveel gesprekken ik had gevoerd.
Mijn leerpunt is dat je echt gefocust moet zijn. Daarnaast heb ik vandaag gemerkt dat het 20e gesprek inderdaad leuker is en beter gaat dat het 5egesprek. Tenslotte blijkt ook weer dat dicht bij jezelf blijven, qua toon en woordgebruik, het meest succesvol. Ik waarschuw iedereen die mij rond etenstijd thuis belt: ik beoordeel je op inlevingsvermogen en aansluiting bij MIJN behoeftes!