9.2 / 10 | 67 waarderingen
020 609 7700

Therapie met de computer

20 September, 2006 11:15

Psychologie is voor een groot gedeelte een kwestie van gezond verstand. Ook van aanverwante disciplines verwacht je toch dat er een behoorlijke dosis gezond verstand aanwezig is. Vooral bij huisartsen, waar het grootste gedeelte van de bevolking bij problemen als eerste terecht komt. Wat vind je van het volgende verhaal?

Een jonge student gaat na lange tijd schoorvoetend naar zijn huisarts om zijn internet- en computerspelverslaving op te biechten en om om passende hulp te vragen. Wat voor advies krijgt hij van zijn huisarts? Ik heb gehoord dat er tegenwoordig ook begeleidingen zijn op het internet voor dit soort problemen .. Waar gebeurd!

Nou zijn de ontwikkelingen op het gebied van internettherapie enorm en hoef je tegenwoordig nergens meer de deur voor uit. Of je nou een depressie hebt, straatvrees, of een trauma hebt opgelopen, je kunt lekker binnen blijven en achter je eigen vertrouwde pc aan het werk gaan. Ook wel zo fijn voor iemand die de straat niet op durft Maar voor een computerverslaving kun je beter heil zoeken bij bijvoorbeeld de nieuwe afkickkliniek van Smith & Jones. Een voorbeeld van computerverslaving is hier te vinden.

Maar voor wie niet computerverslaafd is, zijn er wel voordelen aan therapie via de computer:

1 Lagere drempel: aanmelden gaat snel en gemakkelijk. Geen lange intakesessies en uitgebreide onderzoeken. Je meldt je aan en je begint. Meteen, zonder wachttijden en volle agendas van therapeuten waarin je in een gaatje geperst moet worden.

2. Meer openheid bij kandidaten – voor wie zou je je schamen? Het succes van sms/chat laat toch wel zien dat schaamteloosheid voor de computer velen gemakkelijk afgaat “ bij therapie is dat handig.

3. Leren via scherm gaat goed “ Elke Haitink van Savantlearning Partners heeft ooit een top 10 van E-learning gemaakt. Nou is therapie weer iets anders dan leren, maar het heeft er wel mee te maken: je moet uiteindelijk een andere manier van denken en doen leren. Hier zijn wat tips voor e-learning.

4. Het is snel en de succesratio van internettherapie doet niet onder voor goede vormen van gewone gesprekstherapie.

5. Flexibiliteit: niet afhankelijk van afspraken, kantooruren enzovoort. De maatschappij wordt sneller.dus therapie ook. Het wordt wel steeds sneller, maar de computer is, behalve razendsnel, ook uiterst geduldig. Die lange denkpauze wordt nu tenminste niet psychologisch geduid.

6 Geen last van psychologen die onopvallend op de klok zitten te kijken tegen het einde van het uur.

Redenen genoeg voor ons om ook te werken aan e-counseling, en een goed doordachte vorm aan te bieden op het gebied van werkstress. Over de eerste ervaringen hiermee volgt binnenkort meer. Wij zijn nieuwsgierig naar mensen die zelf al ervaringen hebben met internettherapie. Hoe kijk jij tegen dit fenomeen aan? Zou je vertrouwen hebben in een internettherapie? Is het anders dan de al bestaande vormen van e-coaching?

< De 50-plusser op de arbeidsmarkt. Hoe staat het er anno 2018 voor? Plezier in het werk >