9.2 / 10 | 67 waarderingen
020 609 7700

Vakantiedagen doneren voor Oekraïne, kan dat?

21 Maart, 2022 17:05

Sinds maart 2020 lijken we geabonneerd op een doorlopende levenscursus ‘omgaan met machteloosheid’. Eerst alle beperkende maatregelen en de impact van corona, nu de oorlog in Oekraïne. Het helpt dan om te zoeken naar wat je wél kunt doen. Zo ontstonden er veel initiatieven om de mensen in en uit Oekraïne te helpen. Ook het idee om – voor wie dat wil – vakantiedagen te doneren. Maar kan dat zomaar? En hoe werkt dat?

Het antwoord

Ja, dat kan zeker, maar alleen voor wat betreft de bovenwettelijke vakantiedagen. Dat zit zo: iedere werknemer heeft op grond van de wet recht op vier weken vakantie per jaar. Een fulltime medewerker heeft dus 20 vakantiedagen per jaar. Dit zijn wettelijke vakantiedagen. Deze dagen mag een werknemer niet inwisselen voor geld, en dus ook niet voor een donatie aan hulporganisaties. Maar alle dagen die een werknemer meer krijgt dan het wettelijk minimum, mag hij wel inwisselen voor geld, mits zijn werkgever dat goed vindt.

Medewerkers laten dan weten of, en zo ja hoeveel bovenwettelijke vakantiedagen ze willen doneren. Per gedoneerde dag moet worden berekend welke geldwaarde daar tegenover staat. Uitgangspunt is het loon dat de werknemer per werkdag verdient, dus: het loon inclusief vakantiegeld en andere vaste emolumenten. Punt van aandacht: de geldwaarde van vakantiedagen moet helaas wel afgerekend worden met de fiscus, dus als medewerker of organisatie kun je alleen de netto waarde van de vakantiedagen schenken.

Heb jij een vrije dag over die je zou willen doneren?

< Nieuw werk vinden? Vergroot je zichtbaarheid op LinkedIn Het Pygmalion-effect >