9.2 / 10 | 67 waarderingen
020 609 7700

X-factor

6 April, 2007 10:30

Lezers, alsof ik niets anders doe dan naar congressen gaan.gisteren bezocht ik het seminar de X-factor voor managers. De term X-factor, zo leerde ik, komt uit de paardensport. Sommige paarden rennen altijd harder dan anderen, onafhankelijk van de jockey. Bij autopsie blijkt dan dat deze paarden een groter hart hadden, wat weer werd veroorzaakt door een specfieke stof in het bloed, de x-factor. Omdat het pas vastgesteld kan worden na overlijden van het paard, werd het een gevleugelde uitdrukking om bij echte winnaars te zeggen: this horse has the x-factor. De term waaide over naar Hollywood. Sommige acteurs en actrices trekken onafhankelijk van de kwaliteit van de film hoge bezoekersaantallen. Deze mensen hebben de x-factor. De term waaide over naar Nederland waar er een televisiespelletje aan is gewijd om bij goedwillende amateurs te ontdekken of die misschien onverhoopt over een x-factor beschikken. Ik vind de ontwikkeling van paarden naar acteurs naar een televisiespel in Nederland een bewijs tegen de evolutietheorie, tenminste, als evolutie betekent dat er een onafwendbare ontwikkeling naar het hogere is. We zien eerder afdalen, van mooie paarden naar Nederlandse amateurzangers. Paarden zijn mensen, dit bij wijze van bijdrage aan de maand van de filosofie.

HorseJohnny Deppxfactor

En nu dus naar managers. Waar ik er een van was. Een hele dag om onze eigen x-factor te ontdekken, onder leiding van Henkjan Smits, Huub van Zwieten en Roos Vonk. Henkjan Smits weet veel van muziek en hoe Nederlandse sterren, sterren worden of dat soms niet blijven. Roos Vonk is hoogleraar psychologie en Huub van Zwieten een loopbaanadviseur. Ik had verwacht dat deze drie kennisgebieden op een min of meer logische manier met elkaar in verband zouden worden gebracht. Leuke anekdotes van Henkjan, dit psychologisch geduid door Roos en vervolgens indringende oefeningen met Huub om dit te vertalen naar onze eigen loopbaan. Deze veronderstelling was te optimistisch.Henkjan kon geanimeerd vertellen over Gerard Joling en Marco Borsato, Roos vertelde over hoe sommige handdrukken en sommige oogopslagen je x-factor versterken en welke niet. En Huub liet ons oefeningen doen over waar onze passie ligt en of we dat ook in ons werk vinden. En dit alles moet leiden tot succes. Succes betekent moeiteloos in staat zijn te doen wat je leuk vindt. Het volgen van je dromen en passie en een leven leiden waarmee je het beste uit jezelf haalt.
Beste lezers, zijn jullie jaloers op mij dat ik mij een hele dag met dit soort dingen heb beziggehouden? Leert het jullie iets? En wat vinden jullie er van dat de x-factor betekent dat je je dromen en passie volgt? Mee eens?

< De 50-plusser op de arbeidsmarkt. Hoe staat het er anno 2018 voor? Afgewezen….en dan? >