9.2 / 10 | 67 waarderingen
020 609 7700

Assessment tips

Ben je uitgenodigd om binnenkort een assessment te maken bij Dijk & Van Emmerik? Dan wil je uiteraard optimaal voorbereid zijn, zodat je het assessment goed kunt maken. We geven je graag een aantal tips om het beste uit je assessment te halen. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op:

Bel 020 609 7700 Stuur een e-mail

Weet wat je kunt verwachten

Als je weet wat je kunt verwachten, is het gemakkelijker om je voor te bereiden. Bekijk onderstaand filmpje om een beeld te krijgen van hoe een assessmentdag er ongeveer uitziet. Ook op onze assessmentpagina vind je veel informatie over onze assessments.

Wees goed uitgerust

De hele dag sta je op scherp en wil je graag je beste kant laten zien. Dat vergt veel van je. Daarom adviseren we altijd om uitgerust te beginnen. Dit kun je doen door te zorgen voor een een goede nachtrust en door op tijd te komen. Wil je zeker weten dat je op tijd komt? Houd dan ook rekening met eventuele vertragingen of files.

Oefenen

Je kunt ook alvast een aantal testen oefenen, bijvoorbeeld op 123test.nl. De onderdelen cijferreeksen, (dubbele) analogieën en figuurreeksen lijken op de testen die vaak onderdeel zijn van assessment centers.

Waarom moet ik capaciteitentesten maken?

Natuurlijk blijkt je werk- en denkniveau uit je werkervaring en/of je behaalde diploma’s. Maar dit zijn niet altijd goede graadmeters van je cognitieve capaciteiten. Daarnaast gaat het er niet alleen om hoe slim je bent, maar ook om hóe je slim bent. Ben je bijvoorbeeld cijfermatig sterk of heb je een goed abstract redeneervermogen? Vandaar dat capaciteitentesten onderdeel zijn van onze assessments.

In de capaciteitentesten zitten ook cijferreeksen. Deze vragen mag je maken met kladpapier erbij. Een rekenmachine is niet nodig (en niet toegestaan). De capaciteitentest ACT loopt daarnaast op tijd. Laat je hierdoor niet onder druk zetten. Het gaat er namelijk niet om hoe snel je de test afrondt, maar vooral hoe goed je de vragen beantwoordt. Probeer dan ook altijd een antwoord in te vullen.

Checklist voorbereiding assessment

Naast het inlezen en het oefenen van wat testen, is het goed om te bedenken wat jouw sterke- en ontwikkelpunten zijn. Met de checklist hieronder kun je ook ontdekken hoe je voorbereiding nu is.

 1. Weet je welke onderdelen je kunt verwachten tijdens het assessment?
 2. Weet je op welke competenties je tijdens het assessment wordt beoordeeld?
 3. Heb je een of meerdere intelligentietesten geoefend?
 4. Weet je wat je sterke eigenschappen zijn?
                                                                                                        .
 5. Weet je wat je minder sterke eigenschappen zijn?
 6. Kun je voorbeelden noemen van je successen?
 7. Kun je voorbeelden noemen van je sterke eigenschappen?
 8. Kun je voorbeelden noemen van je minder sterke eigenschappen?
  .
 9. Heb je je cv nog eens doorgelezen?
 10. Ga je uitgerust en ontspannen het assessment in?
 11. Heb je antwoorden op al je vragen?

Jouw score

Je hebt 0 tot 4 vragen met ja beantwoord:
De voorbereiding op je assessment is nog niet optimaal! We raden je aan nog even goed te kijken naar de vragen die je met ‘nee’ hebt beantwoord. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op, dan nemen we door wat je kunt verwachten bij het assessment.

Je hebt 4 tot 8 vragen met ja beantwoord
Je hebt een globaal idee van wat je kunt verwachten. Je kunt je voorbereiding nog sterker maken door nog meer informatie op te zoeken en/of te vragen over het assessment.

Je hebt 8 tot 10 vragen met ja beantwoord
Je weet vrij goed wat je kunt verwachten. Alleen de puntjes op de i ontbreken nog.

Je hebt alle vragen met ja beantwoord
Hopelijk weet je deze uitstekende voorbereiding om te zetten in een goede prestatie. Succes!

Tips voor tijdens het assessment

Een aantal tips om tijdens het assessment toe te passen:

Stel vragen

Begrijp je de bedoeling of werking van een test niet helemaal? Vraag gerust om toelichting! De assistent of adviseur geeft je graag extra uitleg. Het is geen minpunt als je iets niet direct begrijpt. Het zou zonde zijn als je de test niet goed maakt, omdat je deze niet helemaal begrepen hebt. Pas wanneer je de instructies goed begrijpt, kun je aan de slag!

Wees eerlijk

Het is belangrijk om eerlijk te zijn. Alleen dan heb je wat aan de adviezen die uit het assessment center naar voren komen.

Tips voor een online assessment

Maak je het assessment online? Zorg dan voor een rustige omgeving waarin je niet wordt afgeleid en waar je geconcentreerd aan je assessment kunt werken. Zorg daarnaast voor een goede internetverbinding en test van tevoren altijd je microfoon en camera. Lees ook eens onze tips op de pagina over online assessments.

Na afloop van het assessment

Heb je het idee dat je slecht gepresenteerd hebt op één van de onderdelen? Maak je geen zorgen. Het gaat om het geheel. Dus denk niet dat je een negatief eindadvies krijgt, omdat je een bepaald onderdeel minder goed hebt gemaakt.

Maak goed gebruik van de terugkoppeling en het advies

In de terugkoppeling van het assessment center met je adviseur krijg je vaak veel bruikbare informatie en feedback. Vraag toelichting waar nodig en vraag ook gerust welke tips en adviezen de adviseur nog meer voor je heeft. Gebruik de terugkoppeling als een leermoment. De adviseur die het assessment heeft afgenomen en je rapport heeft geschreven, heeft zich goed in je verdiept. Stel je open en probeer te leren van het beeld dat de adviseur van je heeft gekregen. Vraag de adviseur bijvoorbeeld naar verbeterpunten en hoe je kunt werken aan deze ontwikkelpunten. Of vraag hoe je (nog) beter gebruik kunt maken van je sterke punten.

Kijk voor meer informatie over assessments bij de veelgestelde vragen over assessments.