Competentieassessment


Met een competentieassessment onderzoeken we talenten, ontwikkelpunten en capaciteiten van een (potentiële) medewerker. Anders dan bij het uitgebreidere assessment center, kijken we bij een competentieassessment naar specifieke competenties die van belang zijn voor de functie.

In welke gevallen is een competentieassessment geschikt?


Een aantal voorbeelden van vraagstukken waarbij organisaties ervoor kozen een competentieassessment uit te laten voeren:

  • De stressbestendigheid in kaart brengen voor een functie waar dit zeer zwaarwegend is (beveiliger, handhaving).
  • De competentie samenwerken onderzoeken om te kunnen inschatten of iemand qua stijl goed aansluit in het team.
  • Alleen analyseren en cognitieve capaciteiten in kaart brengen, aangezien de opdrachtgever al voldoende inzicht had in de andere relevante competenties van de (interne) kandidaat.

Hoe ziet een competentieassessment eruit?


Hoewel het iets geringer is van omvang, bestaat ook dit assessment uit een dagprogramma met verschillende testen en opdrachten. De assessor stelt het assessment samen aan de hand van de functie en de wensen van de opdrachtgever (huidige of toekomstige werkgever).

Onderdelen competentieassessment

Onderdelen die je tijdens het assessment kunt verwachten, zijn:

  • Het interview: De dag start vaak met een interview met de assessor, om een goed beeld te krijgen van de kandidaat en diens interesses, drijfveren, sterke punten en uitdagingen.
  • Persoonlijkheidsvragen en capaciteitentesten: Tijdens het assessment maakt de kandidaat verschillende capaciteitentesten en vult deze persoonlijkheidsvragenlijsten in.
  • Schriftelijke opdracht: Naast mondelinge opdrachten staat er ook een schriftelijke opdracht op het programma. Wat de opdracht precies is, is afhankelijk van de functie en de te onderzoeken competentie(s).
  • Simulatieoefeningen en rollenspellen: Bij een simulatieoefening gaat de kandidaat in gesprek met een acteur of actrice. In dit rollenspel testen we praktische vaardigheden en zien we hoe iemand reageert op, en omgaat met bepaalde situaties.

Hoe wordt het assessment afgenomen?


Het assessment wordt afgenomen door ons team van deskundige psychologen en assessment-begeleiders. Zij stellen het dagprogramma samen, nemen de testen en de interviews af en stellen na het assessment het rapport op voor de kandidaat en de opdrachtgever. We nemen het assessment in de meeste gevallen bij ons op kantoor af. Het is ook mogelijk het assessment op een andere locatie of online te doen, of in een hybride vorm (waarbij de kandidaat de testen deels thuis maakt en deels op kantoor).

Tarief competentieassessment


Voor dit assessment hanteren we het onderstaande tarief.

Competentieassessment
Inclusief testen
€ 1565 ,-
Offerte aanvragen

Voorbereiden op het assessment


We sturen iedere kandidaat informatie, tips en oefeningen zodat deze zich goed kan voorbereiden op het competentieassessment. Bekijk vooral ook even de onderstaande links voor uitgebreide informatie.

Spreken met een specialist


Heb je interesse in dit type assessment? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Julia Emmer
Psycholoog NIP, coach & trainer

Gerelateerde pagina’s

Assessments -
informatie voor werkgevers


Duidelijke, objectieve inzichten in de kwaliteit van (potentiële) medewerkers. Professioneel, persoonlijk, evidence based.

Assessments -
informatie voor werknemers


Een helder beeld van jouw capaciteiten als (potentiële) werknemer. Inzichten waar je hoe dan ook wat aan hebt!

Assessment tips en adviezen
voor kandidaten


Een goede voorbereiding is het halve werk: een aantal tips en adviezen om het beste uit je assessment te halen.