9.2 / 10 | 67 waarderingen
020 609 7700

Vitaliteit: workshops en coaching

Vitaliteit – medewerkers

Voel je je regelmatig erg moe en minder fit? Is de reden waarom je ooit koos voor je werk wat naar de achtergrond verschoven? Vitaliteit is belangrijk om gezond aan de slag te blijven. Als je er even over nadenkt, weet je vast wel wat nu al goed gaat en wat beter kan om je goed te voelen. Toch is het niet altijd gemakkelijk om zelf verbeteringen door te voeren. Dan is het prettig als je daar ondersteuning bij krijgt van een coach. Iemand die meekijkt naar de zaken die stress veroorzaken in je werk en ook naar de dingen die je juist motiveren. Op deze pagina lees je alles over onze vitaliteitscoaching.

Ik ben werknemer

Vitaliteit – werkgevers

Personeelstekorten, uitval, achterstanden. In veel sectoren wordt op dit moment extra hard gewerkt. Als de werkdruk te hoog oploopt kan stress de overhand krijgen. Dan vermindert het werkplezier, raken medewerkers overbelast en vallen ze eerder uit door gezondheidsklachten. Of gaan ze op zoek naar een andere baan. Daarom is het voor je organisatie van groot belang dat medewerkers met plezier en gezond aan de slag blijven. Onze loopbaancoaches en arbeidspsychologen bieden op maat coaching en trainingen aan, en vitaliteitsprogramma’s bestaand uit vitaliteitsscans en workshops.

Ik ben werkgever

Vitaliteitsprogramma – informatie voor werkgevers

Goed zorgen voor werknemers helpt uitval voorkomen en vraagt dat je als werkgever oog hebt voor hun energiebalans. Zijn werk en privé in evenwicht? Wat geeft medewerkers energie, waar krijgen ze stress van? Het antwoord op die vragen is voor ieder mens anders. Duidelijk is wel dat de persoonlijke balans invloed heeft op iemands motivatie. Aan het einde van je werkdag voldoening voelen over wat je hebt kunnen bijdragen aan wat je met elkaar belangrijk vindt, aan de maatschappij, natuur of economie en/of hebt kunnen betekenen voor cliënten, leerlingen of gasten geeft namelijk energie voor de volgende dag.

Bij (te) veel stress gebeurt het omgekeerde: dan stroomt de energie weg en sta je bij wijze van spreken al moe op. De kunst is uit te vinden wat bij een medewerker past en wat hij of zij nodig heeft. In een kort, effectief vitaliteitsprogramma met individuele en teamgerichte onderdelen brengen we dit in kaart en zetten medewerkers de eerste stappen naar vitaler werken en leven. Op deze pagina lees je er meer over.

Liever direct contact over dit programma? Klik dan op de knoppen hieronder.

Bel 020 609 7700 Stuur een E-mail

Hoe werkt vitaliteit?

Vitaliteit gaat over levenskracht – ‘vita’ betekent leven. Daar hoort lichamelijk functioneren bij, maar ook functioneren op mentaal en sociaal vlak. Een medewerker kan topfit zijn en tegelijk mentale tegenslag ervaren, bijvoorbeeld door privéomstandigheden. Een ander voelt zich lichamelijk misschien niet geweldig, maar zit mentaal goed in zijn vel omdat de sfeer op het werk prettig is. Sociale vitaliteit staat bijvoorbeeld voor een positieve werkrelatie met je collega’s en leidinggevende.

Vitaliteit heeft ook een zingevende kant. Werk dat een beroep doet op je kwaliteiten en talenten geeft betekenis aan je bestaan. Deze verschillende kanten van vitaliteit (fysiek, mentaal, sociaal, zingevend) zijn nauw verbonden en beïnvloeden elkaar in het dagelijks leven, daarom is aandacht voor alle vier belangrijk. Ze vormen dan ook de uitgangspunten voor het zogeheten vitaliteitskompas.

Opbouw en inhoud van onze vitaliteitsprogramma’s

Onze vitaliteitsprogramma’s bestaan uit drie onderdelen: een vitaliteitsscan, workshops en vitaliteitscoaching aangepast op de vraag en wensen van de organisatie en medewerker. De scan, bestaand uit een (online)vragenlijst maakt duidelijk hoe een medewerker er op fysiek, mentaal, sociaal en zingevend vlak voor staat. Hij of zij krijgt ook inzicht in wat energie geeft en wat juist stress veroorzaakt. Dat levert een sterke basis op om zelf aan de slag te gaan met vitaliteit. Het vitaliteitsprogramma kan fysiek of online worden aangeboden. Hieronder de globale opzet van het programma:

1. Vitaliteitsscan

Via een online vitaliteitsscan krijgt elke medewerker inzicht in zijn of haar fysieke en mentale vitaliteit. Daarbij kijken we ook naar de invloed van leefstijl en gewoontes (denk aan gezond eten, voldoende slapen en bewegen). De scan brengt de eigen vitaliteit in beeld en biedt aanknopingspunten voor een eventuele coachingsvraag.

Waarom nu tijd maken voor interventies gericht op vitaliteit?

Je leest het in dit blogartikel over het wetenschappelijk bewijs voor vitaliteitsinterventiesen hoe ze - juíst bij grote werkdruk(te) - uitval helpen voorkomen.

2. (Online) vitaliteitsworkshops

Workshop 1. Plezier in je werk

Tijdens deze workshops gaat de trainer met de medewerkers dieper in op vitaliteit. Ga jij met plezier naar je werk en met energie weer naar huis? Of kun je wel wat meer of juist minder uitdaging gebruiken? Deze workshop geeft inzicht in wat medewerkers écht belangrijk vinden en wat ze nodig hebben om blij naar het werk te gaan.

Workshop 2. Vitaal in je werk

Wat geeft en wat kost energie? Wat brengt je uit balans, welke signalen geven aan dat je overbelast dreigt te raken? In deze workshop gaan we aan de slag met de uitslag van de vitaliteitsscan om de juiste balans te vinden. De medewerkers krijgen concrete acties aangereikt om hun vitaliteit structureel te verbeteren.

Workshop 3: Veerkrachtig op het werk

Hoe ga je om met tegenslagen? En met de impact van bijvoorbeeld personeelstekorten en werkdruk? Deze workshop staat in het teken van veranderingen waar medewerkers mee te maken krijgen. Ze leren herkennen waar ze wel én geen invloed op hebben en wat ze hiermee kunnen doen. Na de workshop hebben ze concrete handvaten om veerkrachtig te blijven in onzekere tijden.

Workshop 4: Mentale balans

Hoe stop je met piekeren? In deze workshop richten we ons op het beter omgaan met gedachten en gevoelens die in de weg kunnen staan: hoe kom je ‘uit je hoofd’ en richt je je op het hier en nu? Medewerkers leren o.a. via oefeningen belemmerende gedachten en gevoelens los te laten.

De vier online workshops duren elk 1 uur. Bij fysieke bijeenkomsten combineren we workshop 1 en 2 tot workshop ‘Vitaliteit in balans’ en workshops 3 en 4 tot ‘Mentaal in Balans’. Deze twee bijeenkomsten duren dan ieder twee uur.

Wat levert het werken aan vitaliteit op? Een aantal reacties:

  • ‘Nieuwe inzichten. Goed om weer eens stil te staan bij wat belangrijk is in mijn leven. Focus op ontspanning.’
  • ‘Workshop stemt tot nadenken en ‘dwingt’ tot reële stappen om mijn vitaliteitechtserieus te nemen.’
  • ‘Ik ga weer wat bewuster weg dan ik kwam. Positief verrast door de vragenlijst. Geeft vertrouwen. Nu meer gemotiveerd hiermee aan de slag te gaan.’
  • ‘De training vandaag opent mijn ogen en maakt mij meer bewust over mezelf. De enige persoon waar ik vaak niet aan denk ben ik zelf.’
  • ‘Aan de trainer: bedankt dat je ons als team aanvoelde, met ons meedacht over onze cliënten en ons terugbracht bij onszelf – heel belangrijk in deze tijd.’

3. Vitaliteitscoaching (online)

Voor medewerkers die snel aan de slag willen met hun vitaliteit kunnen we op korte termijn coaching inplannen. Lees er meer over onder Opzet vitaliteitscoaching.

Modulaire inzet

Organisaties kunnen ook modulair gebruikmaken van het vitaliteitsprogramma. In een persoonlijk gesprek bespreken we je wensen en bieden we je organisatie vitaliteitsactiviteiten op maat aan.

Contact

Heb je nog vragen of wil je meer weten over ons vitaliteitsaanbod? Neem dan contact op met Esmee Verhagen of Flores van Emmerik via de knoppen hieronder.

Bel 020 609 7700 Stuur een E-mail

Vitaliteitscoaching – informatie voor werknemers

Soms lijkt in het werk de waan van de dag de overhand te nemen. Zeker als er minder collega’s beschikbaar zijn door uitval, tekorten en/of ziekte en het privé ook gewoon druk is. Bewegen, gezond koken en slaap kunnen erbij inschieten. Of misschien heb je andere gewoontes en werkwijzen die niet bijdragen aan een fit en plezierig (werk)leven. Gewoontes waar je wat aan zou willen doen. Een vitaliteitscoach kan je helpen blijvende stappen te zetten naar fijner vitaler leven en werken.

Wat is vitaliteit precies en wat houdt de coaching in?

Vitaliteit gaat over levenskracht – ‘vita’ betekent leven. Met de coach bespreek je hoe jij in het leven staat. Bij vitaliteit hoort hoe het fysiek met je gaat (denk aan voeding en beweging), maar er zit ook een mentale, sociale en zingevende kant aan. Hoe ga je om met tegenslag, werk je prettig samen met je collega’s, neem je op tijd rust, hoe zinvol vind je je werk?

Om je vitaliteit te versterken en je (nog) weerbaarder te maken kijk je met de coach naar die dingen waar je zelf invloed op hebt. En hoe je die kunt aanpakken.

Opzet van de vitaliteitscoaching

De coaching bestaat uit drie onderdelen:

1. Intake

Tijdens de kennismaking breng je met de coach in kaart hoe het met je vitaliteit gaat. Je stelt haalbare doelen waar je direct mee aan de slag kunt.

2. Vitaliteitsscan

Via het invullen van een (online) vragenlijst krijg je meer inzicht in je vitaliteit op dit moment. De lijst neem je mee naar het vervolggesprek om met je coach een plan van aanpak te maken. Een plan zorgt ervoor dat je gericht aan de slag gaat met het thema dat voor jou het belangrijkst is.

Ik vond dit traject erg waardevol en ga met meer energie naar mijn werk. Bedankt voor alle hulp en ik zal jullie zeker aanbevelen bij mijn collega's. - Danique Kamerman

3. Coachingsgesprekken

De gesprekken met je coach maken duidelijk welke zaken je energie geven en wat je energie kost. Zo weet je wat je kunt doen om je vitaliteit te versterken en begin je het ook al te ervaren! Natuurlijk beloven we geen gouden bergen, maar het is wel de bedoeling dat je de kwaliteit van je leven (en werk) verhoogt. Je wordt dus actiever, voelt je beter, hebt meer handvatten om aan je fysieke en mentale gezondheid te werken.

Interesse in deze coaching? Bel of mail ons voor een vrijblijvende intake.

Bel 020 609 7700 Stuur een E-mail