Governance is misschien het minst tastbare onderdeel van ESG, maar het is wel de sleutel tot duurzame verandering. Het draait onder andere om luisteren naar verschillende perspectieven, hart-tot-hart gesprekken voeren en het organiseren van tegenkracht (Bron: Mildred Hofkes; Goed Bestuur in zes stellingen – Goed Bestuur in Roerige Tijden 🐸 – Petje af). Helaas zien we in de praktijk vaak het tegenovergestelde: leiderschap dat polarisatie voedt, medewerkers die zich niet gehoord voelen en organisaties waarin mensen over hun grenzen heen gaan en zelfs uitvallen.
Assessments en duurzaam leiderschap: ESG begint met de juiste leiders
Als we het hebben over duurzaamheid en ESG (Environmental, Social & Governance), denken we vaak aan concrete thema’s als CO₂-reductie, groene energie en Inclusie & Diversiteit. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien is dat deze initiatieven pas echt succesvol worden als er een sterke basis ligt: Governance, ofwel: goed bestuur. Zonder leiders die duurzaamheid écht belichamen, blijft ESG iets wat je als organisatie erbij doet, in plaats van dat het terugkomt in alles wat je doet.
Governance
Inzet assessments
Niet iedereen is geschikt om een organisatie op een duurzame manier te leiden. Sommige leiderschapskwaliteiten die passen bij goed bestuur, zoals empathie, medeleven en openheid, zijn diep verankerd in iemands persoonlijkheid en moeilijk aan te leren. Ook wat iemand drijft in zijn werk (is dat bijvoorbeeld macht en status, of zinvol willen bijdragen, persoonlijk blijven ontwikkelen en samenwerken) heeft invloed op hoe iemand zijn leiderschapspositie invult. Daarom is het cruciaal om de juiste mensen op de juiste posities te krijgen.
Een standaardonderdeel van leiderschapsselectie en -ontwikkeling zou het inzetten van assessments moeten zijn, zeker binnen organisaties met duurzame ambities. Alleen met goed bestuur, kunnen ESG-initiatieven echt wortel schieten en uitgroeien tot blijvende verandering.
Selectie en ontwikkeling nieuwe leiders
Een assessment biedt een objectieve manier om te bepalen of iemand de kwaliteiten bezit die nodig zijn voor goed bestuur. Dit gebeurt door een combinatie van methoden, zoals een interview, simulaties van praktijksituaties en psychologische vragenlijsten. Het resultaat is een rapport met een onderbouwd oordeel over de mate waarin iemand beschikt over de benodigde competenties, aangevuld met een advies over hoe de competenties verder te ontwikkelen zijn. Op deze manier helpt een assessment niet alleen bij het selecteren van de juiste leiders, maar ook bij hun groei en ontwikkeling binnen een duurzaam en toekomstbestendig bestuur.
Meer weten of een keer van gedachten wisselen over het verankeren van ESG in je organisatie? En/of heb je interesse in een executive assessment dat ook duurzaam leiderschap toetst? Neem even contact met ons op.