Hoe agile zijn jouw (potentiële) werknemers?


De assessments van Dijk en Van Emmerik meten de meest uiteenlopende competenties en talenten. We houden hierbij uiteraard rekening met de behoeftes van de werknemer en de ontwikkelingen en trends op de arbeidsmarkt. De laatste tijd krijgen we vaak de vraag of we kunnen meten hoe agile (potentiële) werknemers zijn. Maar wat houdt dit precies in en hoe meten we dit?

Datum

Leestijd

2 min

Type

Artikel

Wat is een agile werkwijze?


Agile is een relatief nieuw begrip in de wereld van HR en betekent letterlijk ‘lenig’ of ‘behendig’. Steeds meer bedrijven voeren de agile werkwijze in, waardoor de vraag naar agile werknemers groeit. Een agile werkwijze houdt in dat je ervan uitgaat dat de omstandigheden tijdens een project veranderen. Hoewel mensen over het algemeen geneigd zijn om veranderingen te vermijden, is het bij een agile aanpak juist belangrijk om de veranderingen te omarmen en ze om te buigen tot iets positiefs. Een project wordt daarom niet gezien als één groot geheel, maar opgedeeld in sprints van twee tot vier weken, waardoor het beter mogelijk is om te anticiperen op veranderingen.

De competenties van een agile werknemer


De vraag is natuurlijk welke kwaliteiten jouw werknemers nodig hebben om deze aanpak goed te laten functioneren. Iemand die agile is, heeft een groot aanpassingsvermogen en moet vooral niet bang zijn voor veranderingen. Daarnaast is het belangrijk dat de werknemer niet te veel vasthoudt aan zekerheden en het niet erg vindt om aan een opdracht te beginnen zonder een helder beeld te hebben van het eindresultaat. Bij Dijk en Van Emmerik hebben wij verschillende opdrachten ontwikkeld om de mate van agility bij een werknemer te meten.

De meetbaarheid van agility


Hoewel agility een relatief nieuw concept is, zijn we goed in staat om het te meten. Zoals hierboven ook al genoemd, heeft agility te maken met het vermogen tot flexibel gedrag: ben je in staat om problemen goed te analyseren, nieuwe informatie in te passen en zo tot andere oplossingen te komen? Bij Dijk en Van Emmerik meten we dit allereerst door de manier van denken van een kandidaat te onderzoeken. Dit doen we door middel van capaciteiten- en persoonlijkheidsvragenlijsten. We onderzoeken of de kandidaat in staat is tot kritisch redeneren, creatief denken en het vormen van een oordeel.

Daarnaast testen we tijdens een rollenspel hoe een kandidaat inspeelt op wat andere mensen naar voren brengen. Kortom, ook bij het meten van agility gaat het om een combinatie van persoonlijkheid, vaardigheden en observeerbaar gedrag.

Mogelijkheden assessments


Wil jij weten hoe agile jouw (potentiële) werknemers zijn? Neem dan contact met ons op en ontdek de uitgebreide mogelijkheden van onze assessments.

Flores van Emmerik Psycholoog NIP & directeur