Motivatiebrieven zeggen inderdaad vaak niets over capaciteiten, blijkt uit onderzoek; dat is echter niet omdat ze nietszeggend zijn, maar omdat ze niet objectief gescoord (kunnen) worden. Je krijgt honderd verschillende brieven en hoe moet je die objectief wegen? Je zou dit probleem voor kunnen zijn door een procedure te ontwerpen waarin je een motivatiebrief laat schrijven volgens vooraf opgestelde criteria.
Een voordeel van motivatiebrieven is verder dat je ze kunt gebruiken om na te gaan of iemand leuk/verrassend/creatief formuleert.
Ik ken iemand die schreef: ‘ik ben 28, tot nu toe heb ik er een zooitje van gemaakt en ik wil hard mijn best doen om het nu beter te doen’. Hij werd tot zijn verbazing aangenomen en bleek prima te functioneren. Het ging om gemakkelijk werk waar doorzettingsvermogen heel belangrijk voor was en de werkgever dacht dat zo iemand wel tot op het bot gemotiveerd zou zijn. Dat bleek in dit geval goed uit te pakken – maar het is natuurlijk geen objectieve toets geweest.
Als vooral objectiviteit belangrijk is, hebben we – naast het niet in de ban doen van motivatiebrieven – de volgende drie tips.