Last van podiumvrees? 5 tips voor meer zelfvertrouwen


In het kader van de week van de werkstress die vandaag eindigt en de nationale kunstweek die nog tot en met dit weekend doorloopt vandaag een mini-blog over podiumvrees en plankenkoorts. Niet alleen ondernemers en werknemers die voor hun werk regelmatig presentaties geven zijn bekend met dit gevoel van gierende zenuwen, een droge mond en zwetende handpalmen. Ook zeer bekende acteurs en musici hebben er last van. Met deze 5 tips word jij je podiumangst de baas.

Datum

Leestijd

2 min

Type

Korte tip

Tip 1


Bereid je goed voor. Het begint met goed en veel oefenen.

Tip 2


Concentreer je tijdens het spreken op de inhoud, op je taak. Hoe minder je op jezelf en op het publiek let, hoe beter het gaat.

Tip 3


Als je podiumangst verder gaat dan ‘spanning die je adrenalineniveau omhoog jaagt en ervoor zorgt dat je goed presteert’, kan het een symptoom zijn van onderliggende problematiek zoals een trauma. Dat klinkt zwaar, maar een trauma kan ook een eerder optreden zijn dat niet lekker liep. Cognitieve therapie kan dan bijvoorbeeld helpen.

Tip 4


Als er tijdens een optreden iets misgaat, kun je je herpakken met de zogenoemde 16 seconden recovery-methode uit de sportpsychologie. Probeer na een paar seconden in een neutrale stemming te komen, en richt je weer op de taak die je voor je hebt.

Tip 5


Bekijk deze charmante korte (8 minuten) Ted Talk over hoe folkzanger Joe Kowan zijn podiumvrees overwon, inclusief het lied dat hij er over schreef:

Wanneer je wat hulp kunt gebruiken


Vind je het prettig een keer te oefenen en professionele feedback te krijgen? Onze arbeidspsychologen en coaches kunnen je helpen eerdere ervaringen los te laten en bieden je een aantal methoden om meer ontspannen het podium op te gaan. Ook kun je bij ons werken aan je presentatievaardigheden, onder meer met video-opnamen van je oefensessies.

Flores van Emmerik Psycholoog NIP & directeur