Wat ook jij zou moeten weten over ziek zijn en beter worden


Aan re-integreren zijn allerlei regels, stappen en mogelijkheden verbonden. We merken dat re-integratiecliënten soms overvallen worden door onverwachte consequenties van keuzes die ze eerder maakten bij het ziekmelden en in het re-integratieproces: ‘Had ik dit maar eerder geweten.’ In dit artikel delen we vijf belangrijke lessen van onze cliënten zodat jij, mocht je ziek worden, niet voor verrassingen komt te staan. – door Jacqueline Libert

Datum

Leestijd

4 min

Type

Artikel

1 Gedeeltelijk ziekgemeld telt volledig mee


In het tweede jaar van ziekte gebeuren er verschillende dingen, je krijgt bijvoorbeeld te maken met nieuwe verplichtingen en je salaris wordt gekort.* Wees je er bewust van dat de ‘teller’ van het aantal ziekteweken in het re-integratieproces gaat lopen vanaf het moment dat je je ziekmeldt. Ook al word je slechts voor enkele uren per week ziekgemeld en ben je verder gewoon nog aan het werk, deze dagen en weken tellen allemaal mee.

Case Chantal


Neem bijvoorbeeld IC-verpleegkundige Chantal. Ze werd voor 20% ziekgemeld, maar bleef de overige 80% – loyaal als ze is aan haar hardwerkende collega’s – gewoon nog aan het werk. Dat bleek uiteindelijk toch te veel, haar klachten verergerden en na ruim 11 maanden meldde ze zich volledig ziek.

Vervolgens moest ze na een kleine maand ineens al aan de re-integratieverplichtingen van het tweede jaar van ziekte voldoen. Dit overviel haar, ze had zich voor haar gevoel nog maar net ziekgemeld en was totaal nog niet toe aan de vier sollicitatie-activiteiten per maand die vaak horen bij het tweede jaar van re-integratie. Ook werd haar salaris vrijwel direct gekort.

Ons advies: Kijk met deze kennis samen met de bedrijfsarts/je begeleider kritisch naar wat de handigste stappen voor jou zijn. Zoek hulp als je merkt dat het eigenlijk niet gaat.

2 Samengesteld verzuim


Ook goed om te weten in aanvulling op het bovenstaande punt: meld je je binnen vier weken een tweede keer ziek en is het ditmaal langdurig, dan geldt de eerste ziekmeldingsdatum (al is het voor een griepje!) als startdatum voor je re-integratie. Daarmee gaan ook het korten van je salaris en andere verplichtingen eerder in.

3 Hulp vragen helpt!


Het uitzoeken van je rechten en plichten in een re-integratietraject kan overweldigend zijn, zeker als je bent uitgevallen door overspannenheids- of burn-outklachten. Vaak kan een HR-adviseur uit je organisatie je helpen. Is er echter geen HR-adviseur of iemand in je organisatie die jou hierbij kan ondersteunen? Vraag dan iemand uit je omgeving: een familielid, een buur, vriend of vriendin. Samen de mogelijkheden en verplichte stappen in kaart brengen werkt geruststellend. Begin bijvoorbeeld op deze pagina: Re-integratie – informatie voor werknemers. Hier vind je handige informatie en links.

4 Re-integreren hoeft niet in je eigen functie


Goed om vanaf het begin van je re-integratietraject in het achterhoofd te houden: je hoeft niet altijd in je eigen functie en bij je eigen werkgever te re-integreren. Soms is het beter om (tijdelijk) iets anders te doen op een andere plek binnen de organisatie. Je werkgever dient te zorgen voor passend werk, natuurlijk in overleg met jou. Wanneer er geen mogelijkheden binnen de organisatie zijn, kun je ook daarbuiten re-integreren.

In de zoektocht naar een passende plek kan een re-integratiecoach je ondersteunen. Een (tijdelijke) nieuwe werkplek zoeken gaat verder dan alleen rechten en plichten: cliënten zijn regelmatig verbaasd dat zo’n plek juist ook een mogelijkheid biedt om zichzelf te verbeteren en een stap kan zijn naar een betere passende functie. Dat brengt ons op punt 5.

5 De verplichte sollicitatie-activiteiten zijn ook een kans


Als je daarvoor voldoende belastbaar wordt geacht, dan ben je in het tweede jaar van re-integratie vanuit het UWV verplicht vier sollicitatie-activiteiten per maand te verrichten. Dit is niet beperkt tot daadwerkelijk solliciteren, het kunnen ook netwerkgesprekken zijn of ergens een (aantal) uur meekijken. Deze activiteiten zijn zeker niet alleen een last: ze bieden je de gelegenheid andere vakgebieden te onderzoeken die je altijd al interessant leken.

Case Michiel


Michel heeft ruim tien jaar als docent gewerkt aan diverse koksopleidingen, maar twijfelt of dat nog bij hem past. Hij overweegt om zelf weer als kok aan de slag te gaan. Daarnaast heeft zijn oom gevraagd of hij interesse zou hebben om op diens notariskantoor te komen werken. Door met mensen uit zijn netwerk te gaan praten en een dag mee te draaien bij zijn oom krijgt Michel meer duidelijkheid over de praktische invulling en realiteit van beide functies.

Zo realiseert hij zich dat hij toch liever een baan heeft met reguliere werktijden, en dat hij een opleiding notarieel recht voorlopig niet ziet zitten in combinatie met zijn jonge gezin. Nu oriënteert hij zich op andere functies in het onderwijs, zoals planner of opleidingscoördinator.

Externe begeleiding bij Dijk & Van Emmerik


Meestal worden ik en mijn collega’s als externe begeleiders pas in het tweede jaar betrokken bij re-integratie. Je kunt echter ook eerder bij je werkgever aangeven dat je graag wilt praten met een re-integratiecoach. Zeker als er intern geen HR-adviseur aanwezig is of als het contact met je leidinggevende stroef verloopt, kan dit het re-integratieproces voor beide partijen prettiger en sneller maken.

Meer over de voordelen voor werkgevers is te lezen op de pagina Re-integratie – informatie voor werkgevers en de pagina Alles over re-integratie.

Jacqueline Libert Psycholoog, coach en mindfulnesstrainer


* NB de korting op je salaris hangt af van je CAO/contract. Een werkgever betaalt bij ziekte minimaal 70% van het loon door, en in veel gevallen is het zo dat in het eerste jaar 100% wordt doorbetaald en in het tweede jaar 70%. De korting gaat soms al eerder in, bijvoorbeeld na 9 maanden.