9.2 / 10 | 67 waarderingen
020 609 7700

Outplacement

Outplacement voor werknemers

Met outplacement adviseren en begeleiden we ontslagen of met ontslag bedreigde werknemers op professionele wijze naar een nieuwe functie. Vanuit jouw kwaliteiten en ontwikkelmogelijkheden als werknemer maken we een outplacementtraject op maat. Met aandacht voor wat nu nodig is: oefenen met videosollicitaties, ingangen creëren en on- en offline netwerken. Vervolgens zetten we ons én jouw netwerk in om een baan te vinden die bij je past.

Ik ben werknemer

Outplacement voor werkgevers

Ook voor werkgevers is ontslag een ingrijpende en vervelende gebeurtenis. Zeker als het gaat om een noodgedwongen afscheid van waardevolle mensen. Als werkgever is het van belang dat je op de hoogte bent van je rechten en plichten in geval van ontslag. Bij Dijk & Van Emmerik helpen we je om samen met je werknemer(s) tot een goede, rechtsgeldige oplossing te komen, waar beide partijen tevreden mee zijn. Ben je werkgever? Klik dan op de knop hieronder voor meer informatie.

Ik ben werkgever

Outplacement - informatie voor arbeidsrechtjuristen

Ik ben jurist


Outplacement - informatie voor werknemers

Onze outplacementtrajecten zijn gericht op een snelle en effectieve begeleiding naar nieuw werk, waarbij je als kandidaat aan het roer blijft staan. Outplacement biedt ook uitkomst als jij en je werkgever vastlopen op de werkvloer door ontwikkelingen, een conflict of door boventalligheid. De voordelen van outplacement:

 • (voor jou) kosteloze en professionele begeleiding
 • Positief anticiperen op het ontslag
 • Doorgroeimogelijkheden in je nieuwe functie
 • Je tijd bij je huidige werkgever afronden in een prettige werksfeer

Is outplacement iets voor mij?

Er zijn verschillende aanleidingen voor een outplacementtraject. Outplacement is bijvoorbeeld geschikt in de volgende situaties:

 • Er vindt een reorganisatie plaats bij je huidige werkgever. Jij en verschillende collega’s moeten daarom op zoek naar een nieuwe baan.
 • Veranderingen intern of extern hebben ervoor gezorgd dat je functie is veranderd. Zo veranderd, dat deze niet meer bij je past. Zowel voor jou als je werkgever zou een functie bij een nieuwe organisatie een mooie oplossing zijn.
 • Door een conflict met je werkgever ben je niet meer op je plek in de organisatie. Je wilt graag op een zo goed mogelijke manier vertrekken.
 • Je hebt momenteel geen werk en je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Ben je benieuwd of outplacement iets voor jou is? Neem gerust contact met ons op en ontdek wat we voor je kunnen betekenen.

Neem direct contact op

Een nieuwe start maken is een groot ding. Flores heeft mij op betrokken wijze gemotiveerd om te zoeken naar werk dat ik leuk vind en aankan. Met zijn aanstekelijke positiviteit bleef hij mij motiveren. Het resulteerde in een mooie nieuwe baan en vertrouwen voor de toekomst! - Jasper

Meer ervaringen van cliënten


Kosten outplacement

Bij een afscheid op initiatief van de organisatie, is je werkgever verplicht jou als medewerker een transitievergoeding te betalen. Dit is een vergoeding waar op dit moment iedere werknemer die langer dan twee jaar in dienst is recht op heeft. Vanaf januari 2020 geldt deze voor alle werknemers, ook bij tijdelijke dienstverbanden. Deze transitievergoeding kun je inzetten voor je outplacement. Op die manier kost een traject je meestal niets. Meer informatie over de transitievergoeding en hoe je deze toe kunt passen, vind je later op deze pagina onder veelgestelde vragen werknemers.

Hoe verloopt het outplacementtraject?

1. Intake

Eerst brengen we jouw huidige situatie in kaart. Dit doen we door samen jouw mogelijkheden en uitdagingen te analyseren: wie ben je, wat kun je, en wat wil je? Daarnaast is het belangrijk dat je tijdens deze eerste periode ook het ontslag verwerkt. Dit heb je namelijk nodig om vooruit te kijken.

2. Training en coaching

Vervolgens starten we met het trainings- en coachingtraject, waardoor jij als kandidaat zelf in beweging komt en gemotiveerd gaat werken aan je toekomst. Je leert als het nodig is een (digitaal) netwerk op te bouwen en te onderhouden, zodat je op zoek kunt naar een nieuwe baan die perfect bij je past.

3. Sollicitatie

We helpen je bij de voorbereidingen voor het gesprek. Videosollicitaties vragen net een andere aanpak dan ‘live’ gesprekken, hier oefenen we eventueel goed mee. Als je het sollicitatiegesprek hebt gehad, zullen we dit evalueren zodat we de goede punten, maar ook de verbeterpunten kunnen doornemen.

4. Nieuwe baan

Met outplacement vergroot je je kans op het vinden van een geschikte baan. Het wil natuurlijk niet zeggen dat je na je eerste sollicitatie al direct werk hebt, maar ook dit hoort bij het proces. Zo leer je omgaan met afwijzingen en dit maakt je uiteindelijk alleen maar sterker.

Outplacement is maatwerk

Elke situatie is verschillend en ook elk individu is anders. Daarom wordt een outplacement altijd voor jou op maat gemaakt. We maken hierbij gebruik van de volgende instrumenten:

 • Oriëntatie op de arbeidsmarkt
 • Online netwerken en profilering
 • Sollicitatietraining
 • Netwerken en bemiddelen
 • Jobsearch

Mogelijkheden outplacement

We hebben veel verschillende mogelijkheden op het gebied van outplacement, van outplacementbegeleiding naar een nieuw loondienstverband tot het begeleiden naar de positie van zelfstandig ondernemer of zzp’er. Ook kun je ervoor kiezen een aantal outplacementonderdelen af te nemen, bijvoorbeeld alleen sollicitatietraining, loopbaanbegeleiding of het leren aangaan van netwerkgesprekken.

Ik wilde me vooral oriënteren op de arbeidsmarkt en gebruikmaken van D&VE’s uitgebreide netwerk. Er was al snel resultaat. Ook werd er goede begeleiding bij het sollicitatieproces zelf gegeven. Sollicitatiebrieven worden tussen afspraken door bekeken en van feedback voorzien. Er wordt veel materiaal aangeboden waar je zelf mee aan de slag kan.
– Maud Brugmans

Re-integratie eerste spoor

Als je bent uitgevallen door ziekte of psychische klachten is er vaak nog ruimte om binnen de eigen (grote) organisatie te kijken naar een nieuwe werkplek. Dit valt niet onder outplacement, maar onder re-integratie eerste spoor, op de pagina Re-integratie lees je er alles over.

Re-integratie tweede spoor

Soms is het niet mogelijk dat je terugkeert bij je huidige werkgever. Je moet dan op zoek naar een nieuwe baan, maar wat als je arbeidscontract wel doorloopt? Dit noemen we re-integratie tweede spoor. Jij en je werkgever kunnen ervoor kiezen om onze hulp in te schakelen om een voor jou en je werkgever zo passend mogelijk plan te maken en hier vervolgens mee aan de slag te gaan.

Ook wanneer je in de WW of gedeeltelijke WIA zit, kunnen wij je re-integratiebegeleiding bieden. Je vindt meer informatie over deze trajecten op de pagina re-integratietraject van Dijk & Van Emmerik.

Outplacement na een burn-out

Ga je gedurende een langere periode over je eigen grenzen heen, dan kan er een burn-out ontstaan. Een burn-out is complex en heeft naast fysieke en mentale gevolgen veel invloed op je werk- en leefsituatie. Onze specialisten helpen je daarom bij het herstel. Past je huidige functie niet meer bij je omdat deze te veel stress oplevert? Dan starten we samen met jou een traject en helpen we je zoeken naar een geschikte nieuwe baan. Lees meer over dit type traject op de pagina burn-out outplacement traject.

Loopbaanbegeleiding

Sta je voor je gevoel stil in je huidige werk? Ons loopbaanonderzoek- en adviesplan kan dan uitkomst bieden. We onderzoeken daarin je ontwikkelmogelijkheden en kijken hierbij specifiek naar je competenties en talenten binnen een organisatie. Op deze manier helpen we je om de volgende stap te zetten in je carrière en leveren we een bijdrage aan je eigen ontwikkeling.

Soorten outplacement

Er komen – afhankelijk van de situatie binnen een organisatie – verschillende vormen van outplacement voor. We benoemen ze hieronder:

Vrijwillige outplacement

Het komt voor dat je als werknemer verandert qua wensen of instelling, of het gevoel hebt dat je echt uitgegroeid bent binnen de organisatie waar je nu werkt. Ook kun je het gevoel hebben dat je werkgever en jij niet meer bij elkaar passen. Als je dit bespreekbaar maakt, kan er in veel bedrijven een passende vertrekregeling worden opgesteld, inclusief outplacement.

'Gedwongen' outplacement

Een gedwongen outplacement vindt plaats wanneer er binnen je organisatie een reorganisatie wordt aangekondigd. In zo’n reorganisatie komen er (veel) arbeidsplaatsen te vervallen. Als je werkgever de zaken goed wil regelen, stelt hij of zij een plan op voor vertrekkende medewerkers.

Groeps-outplacement

Wanneer er bij een werkgever meer dan tien arbeidsplaatsen komen te vervallen, spreken we van een groeps-outplacement. Op deze manier worden de werknemers tegelijk begeleid in hun weg naar een nieuwe baan.

Individuele outplacement

Is je ontslag of vertrek geen onderdeel van een reorganisatie, dan kun  je vaak zelf kiezen met welk outplacementbureau je op zoek wilt naar een nieuwe baan.

Veelgestelde vragen werknemers

We krijgen dagelijks vragen over onze outplacementmethoden; de meest voorkomende hebben we hieronder voor je verzameld. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan op onze veelgestelde vragen pagina.

Hoelang duurt het voordat ik weer werk heb?

Onze outplacementadviseurs stellen een op maat gemaakt programma voor je samen. Tijdens dit programma vinden er individuele gesprekken plaats met de adviseur. De duur van trajecten loopt uiteen en is afhankelijk van je situatie. Soms vinden mensen binnen een maand werk, soms duurt het langer. Gemiddeld genomen duurt onze begeleiding voor een outplacement zes maanden.

Ga ik nieuw werk vinden?

Dijk & Van Emmerik heeft outplacementadviseurs die op zoek gaan naar je sterke en minder sterke kanten. Op deze manier brengen we samen duidelijk in kaart welke baan en/of werkgever geschikt is voor jou. We kunnen je met een gerust hart zeggen dat de kans op het vinden van een nieuwe baan erg groot is. Door de jaren heen vond meer dan 90% van onze outplacementkandidaten een nieuwe baan.

We begeleiden al ruim 25 jaar outplacementkandidaten en ook in vorige crisisperioden hebben we steeds goede resultaten behaald. Hoe de huidige crisis zal verlopen, kunnen we natuurlijk niet voorspellen. Maar we zijn ervan overtuigd dat onze begeleiding je kans op het vinden van een baan flink verhoogt.

Ontwikkel ik mezelf tijdens jullie traject?

Gedurende het outplacementtraject doe je verschillende testen en trainingen. Een van deze trainingen is de sollicitatietraining. Tijdens deze training leren we je de kneepjes van het vak op het gebied van solliciteren. Denk daarbij aan je presentatie, het leren schrijven van sterke sollicitatiebrieven en het correct en aantrekkelijk opmaken en vullen van je cv. Tijdens onze trajecten ontwikkel je jezelf dus zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.

Mijn werkgever weet nog niet dat ik weg wil, kan ik dan ook een outplacement doen?

Een outplacement is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Het maakt dus niet uit of je werkgever hiervan op de hoogte is. De specialisten van Dijk & Van Emmerik gaan discreet te werk. Natuurlijk zullen we in dit geval niet de rekening naar je werkgever sturen! Zoek wel uit wat je mogelijkheden zijn rond de transitievergoeding, mogelijk kun je daar (een groot deel van) de kosten voor de outplacement mee voldoen.

Hoe werkt de transitievergoeding?

Bij een afscheid op initiatief van de organisatie, is je werkgever verplicht jou als medewerker een transitievergoeding te betalen. Vanaf 1 januari 2020 geldt deze verplichting voor alle werknemers, ook bij tijdelijke dienstverbanden. Je werkgever kan de kosten voor je outplacementtraject direct in mindering brengen op de transitievergoeding. Dit is voor jou financieel gunstiger dan dat je de transitievergoeding eerst uitbetaald krijgt. Over het deel van de transitievergoeding dat uitbetaald wordt, moet je namelijk belasting betalen. Als je werkgever je outplacementtraject vanuit de transitievergoeding betaalt, is het outplacementbedrag belastingvrij.

Meer informatie over de kosten van een outplacement en de transitievergoeding vind je op onze tarievenpagina.


Outplacement – informatie voor werkgevers

Bij Dijk & Van Emmerik streven we er altijd naar een oplossing te vinden waar zowel de werknemer als de werkgever tevreden mee is. Dit stelt jullie in staat de samenwerking, ondanks de vervelende situatie, op een goede manier af te sluiten. De voordelen van outplacement voor de werkgever:

 • Je geeft invulling aan goed werkgeverschap
 • Positief effect op de bedrijfsreputatie
 • Je werknemer rondt zijn of haar werkzaamheden af
 • Je werknemer gaat akkoord met de ontslagvoorwaarden

Wanneer outplacement?

Er zijn verschillende situaties waarin het passend is om je werknemer een outplacementtraject aan te bieden. Het gaat eigenlijk altijd om situaties waarin de werknemer, buiten zijn of haar eigen schuld om, ontslagen wordt. Het kan bijvoorbeeld gaan om een reorganisatie of om ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen.

Voor sommige bedrijven is het momenteel voor hun voortbestaan helaas nodig medewerkers te ontslaan. Wij helpen je hierbij door de waardevolle mensen van wie je afscheid moet nemen, goed en deskundig te begeleiden. Zo geef je enerzijds invulling aan goed werkgeverschap en hou je anderzijds als ondernemer voldoende creativiteit en energie over om op andere manieren in te zetten voor de toekomst: voor commercie, het ontwikkelen van nieuwe diensten en het aanboren van nieuwe markten.

Outplacementbureau Dijk & Van Emmerik

Dijk & Van Emmerik heeft al meer dan twintig jaar ervaring met outplacement. Ons doel is altijd om werknemers zo snel en effectief mogelijk aan nieuw werk te helpen. De voordelen van Dijk & Van Emmerik:

 • Persoonlijke aanpak en benadering
 • Ruim 20 jaar ervaring met outplacement
 • We werken volgens de kwaliteitsstandaarden van NOLOC, CEREO, OVAL en het NIP
 • Onze outplacement-methoden hebben een wetenschappelijke basis

Groeps-outplacement voor meerdere werknemers

In het geval van een reorganisatie moet je als werkgever vaak meerdere medewerkers tegelijk ontslaan. In zo’n situatie is het mogelijk om te kiezen voor een groeps-outplacement. Tijdens dit traject worden meerdere werknemers tegelijk begeleid op hun weg naar een nieuwe baan. Een groeps-outplacement bij Dijk & Van Emmerik is geschikt voor groepen van 10 tot 50 personen.

Wat kost outplacement?

Elke persoon en iedere situatie is anders. Daarom bieden we altijd maatwerkoplossingen aan. Hierdoor variëren de kosten voor outplacementtrajecten. Wel hanteren we een aantal basistarieven die je op onze tarievenpagina kunt bekijken.

Inzetten transitievergoeding

Bij een afscheid op initiatief van de organisatie, ben je als werkgever verplicht je medewerker(s) een transitievergoeding te betalen. Vanaf 1 januari 2020 geldt deze verplichting voor alle werknemers, ook bij tijdelijke dienstverbanden. Je kunt de outplacementvergoeding in mindering brengen op de transitievergoeding. Zo is deze voor jou als werkgever kostenneutraal en voor je werknemer goedkoper. Zou je de transitievergoeding namelijk eerst aan hem of haar uitbetalen, dan moet je werknemer eerst belasting afdragen over de transitievergoeding.

Meer informatie over de kosten van outplacement en het toepassen van de transitievergoeding vind je op onze tarievenpagina.

Veelgestelde vragen werkgevers

Naast de vraag naar de kosten van outplacement, zijn er nog meer vragen over outplacementtrajecten waarop werkgevers vaak een antwoord zoeken. Hieronder hebben we de meest gestelde vragen van werkgevers voor je op een rij gezet.

Is outplacement wettelijk verplicht?

Nee, in Nederland is outplacement niet wettelijk verplicht. Je mag als werkgever zelf bepalen of je werknemers een outplacementtraject aanbiedt. Andersom is de werknemer ook niet verplicht om deel te nemen aan het traject.

Hoe lang duurt outplacement?

De duur van een outplacementtraject is heel erg afhankelijk van de persoon en de situatie. In sommige gevallen vindt de kandidaat binnen een maand werk, maar het kan ook een jaar duren. De gemiddelde duur van een outplacementtraject bij Dijk & Van Emmerik is zes maanden.

Wanneer begint een outplacementtraject?

Het beste is om met outplacement te beginnen wanneer de werknemer nog in dienst is. Het is namelijk eenvoudiger om van de ene baan in de andere te stappen, dan om vanuit werkloosheid een nieuwe baan te vinden.

Neem contact op over het outplacementtraject

Meer vragen over de mogelijkheden van onze outplacementtrajecten? Neem contact met ons op via 020 609 7700 of vul het contactformulier in.

Outplacement – informatie voor juristen

Als arbeidsrechtjurist wilt u dat uw cliënt krijgt waar deze recht op heeft. Bij Dijk & Van Emmerik is de outplacement van personen die u juridisch begeleidt in goede handen. Wij hebben ruim 25 jaar ervaring met outplacementtrajecten en ook in vorige crisisperiodes altijd goede resultaten behaald. De voordelen van Dijk & Van Emmerik:

 • Persoonlijke, effectieve aanpak en onpartijdige benadering
 • We werken volgens de kwaliteitsstandaarden van NOLOC, CEREO, OVAL en het NIP
 • Onze outplacement-methoden hebben een wetenschappelijke basis 

Meer informatie over onze outplacementtrajecten

Heeft u vragen? Neem contact met ons op via 020 609 7700 of receptie@dijkenvanemmerik.nl.