9.2 / 10 | 67 waarderingen
020 609 7700

Lichaamsgerichte coaching

Vergeet je tijdens een drukke werkdag weleens te pauzeren, te bewegen, eten en drinken of zelfs adem te halen? Loop je altijd snel of voel je letterlijk druk op je schouders? Dan kan het zijn dat je (te) weinig bezig bent met je lichaam en wat dat te vertellen heeft. Lichaamsgerichte coaching maakt je bewuster van de signalen die je lichaam je geeft. In deze vorm van coaching staat niet het ‘praten over’ centraal, maar het voelen en beleven van wat er in je lichaam gebeurt. In plaats van er (alleen) over te praten, helpt de coach je dingen te ervaren. En dat kan heel veel verschil maken.

Voor wie is lichaamsgerichte coaching?

Lichaamsgerichte coaching is heel geschikt voor mensen die veel in hun hoofd zitten (te veel overdenken), het lastig vinden om hun eigen plek in te nemen of om hun grenzen te voelen en te bewaken. Soms zijn cliënten zich niet zo bewust van lichaamssignalen zoals vermoeidheid, honger, dorst, stress en pijn. Of voelen zij deze signalen wel, maar vinden ze het moeilijk om ze serieus te nemen en ernaar te handelen. Ze laten andere belangen voorgaan, zoals wat anderen van hen vragen of werkverplichtingen. Geldt dit ook voor jou? Dan kan lichaamsgerichte coaching je helpen.

De lichaamsgerichte coaching van Esmee heeft een grote bijdrage geleverd aan mijn burn-out herstel. Het was bijzonder om te ervaren hoe snel en effectief een paar fysieke oefeningen stressklachten kunnen verminderen. Ik luister nu beter naar mijn lichaam en pas de oefeningen nog steeds regelmatig toe. – Priscilla

Hoe werkt lichaamsgerichte coaching?

In lichaamsgerichte coaching geven we het lichaam een stem. Wat zegt ons lichaam over de coachvraag? We helpen cliënten om spanning in het lichaam of emoties te voelen en om hier mee om te gaan. En we kijken samen naar (gedrags)patronen en interne conflicten. Vaak zijn er meerdere gevoelens en gedachten, soms ook tegenstrijdige, tegelijk aanwezig. Daar aandacht aan besteden geeft interessante en toepasbare inzichten.

Wat bieden wij?

LICHAAMSGERICHTE COACHING

PAKKET VAN 2 UUR
(binnen bestaande trajecten)

LICHAAMSGERICHTE COACHING

LOS TRAJECT
(minimaal 3 x 2 uur)

Ben je bij ons in begeleiding in een traject, bijvoorbeeld outplacement, stress- en burn-outcoaching, of re-integratiebegeleiding? Dan kun je een aantal lichaamsgerichte coachingsessies volgen binnen je begeleidingstraject (pakket van 2 uur of meer). Ook bieden we een los traject lichaamsgerichte coaching aan. Dit traject bestaat uit minimaal drie keer twee uur om ervoor te zorgen dat de coaching ook echt goed kan landen en effect heeft.

De tarieven voor deze pakketten vind je op onze prijzenpagina.

Coach Esmee Verhagen

De lichaamsgerichte coaching wordt gegeven door psycholoog NIP Esmee Verhagen. Zij combineert de ACT-methode met lichaamsgericht werken. Zij is lichaamsgericht opgeleid in de opleiding Psychologie van het Lichaam voor professionals - Lichaamstaal leren lezen (NIP geaccrediteerd) en Focusing. Daarnaast is zij CSR-coach: ook in de CSR-methode speelt het fysiek herstellen van stressklachten een grote rol.

Ik heb de neiging veel zaken rationeel te benaderen en vervolgens te bagatelliseren. De impact van de juiste lichaamsgerichte oefening is daarom heel groot: uit mijn hoofd komen en meer voelen wat mijn lichaam aangeeft. Esmee begeleidt dat perfect. - Martijn

Voorbeelden lichaamsgerichte oefeningen

Hoe ziet lichaamsgerichte coaching er dan in de praktijk uit? Om je een beeld te geven, hebben we hieronder een aantal concrete voorbeelden opgenomen van lichaamsgericht werk in verschillende trajecten. Deze oefeningen, en andere, kunnen ook aan bod komen in het losse traject lichaamsgerichte coaching.

Lichaamsgerichte oefening in outplacement

In een outplacementtraject gaat het om het vinden van nieuw werk dat goed bij je past. Sowieso op een andere plek, soms in een andere functie of zelfs in een geheel andere branche of vorm (bijvoorbeeld een doorstart als ondernemer). Een mooie lichaamsgerichte oefening daarbij is dat iemand zich al voorstelt hoe deze zich beweegt en staat in de nieuwe functie. Hoe voelt dit? Is het wat ongemakkelijk? Voelt iemand blijdschap? Of zegt het lichaam misschien wel ‘nee’?

Lichaamsgericht werk bij stress- en burn-outcoaching

Bij stressklachten ervaren mensen regelmatig dat ze niet goed door kunnen ademen. Met (ademhalings)soefeningen en oefeningen waarin je weer contact maakt met je lichaam gaan we samen op zoek naar hoe je letterlijk en figuurlijk meer lucht kunt krijgen. In je lijf, in je werk en in je leven. Lees meer over stress- en burn-outcoaching.

Lichaamsgerichte oefening tijdens re-integratie

Wat is mijn plek en positie hier nog, in de organisatie of breder – op de arbeidsmarkt? Het is een terugkerende coachvraag in re-integratietrajecten, waarbij mensen vaak langere tijd afwezig zijn geweest om te herstellen. Binnen de lichaamsgerichte coaching zijn er diverse manieren om te oefenen met het innemen van ruimte of plek. Het resultaat is dat cliënten steviger in hun schoenen komen te staan. Zo kunnen ze vanuit een nieuwe basis werkzaamheden oppakken.

Veel baat gehad bij lichaamsgerichte oefeningen: ze hebben mijn herstel veel sneller vooruitgeholpen dan verwacht. - Henk

Sessies & Intake

Ben je geïnteresseerd in een lichaamsgericht coachingstraject? Neem voor een intake of meer informatie contact met ons op via receptie@dijkenvanemmerik.nl of bel 020 – 609 77 00. Ben al bij ons in begeleiding? Vraag dan je coach naar de mogelijkheden!

Mail receptie@dijkenvanemmerik.nl Of bel direct 020 – 609 77 00