Ben jij een pluviofiel? Het psychologische effect van regen


Het is vandaag ‘Wandel naar je werk’-dag. Een deel van jullie zal denken: “Dacht het niet heej. Heb je het weer gezien?!” De volkswijsheid zegt ook dat regenachtige dagen mensen somber en chagrijnig maken, maar dat klopt niet helemaal. Gedragswetenschapper Theo Klimstra deed er onderzoek naar en ontdekte dat dit slechts geldt voor een vijfde van de mensen.* Er zijn veel meer mensen die het weer onverschillig laat én dus ook echte regenliefhebbers, de zogenoemde pluviofielen.

Datum

Leestijd

2 min

Type

Artikel

Lopen in de regen kan heel gezond zijn


En, deze liefhebbers hebben best een punt: lopen in de regen kan heel gezond zijn. Het is vooral het psychologische effect waarin de voordelen liggen. Je kunt lopen in de regen als rustgevend ervaren door de stilte die erbij hoort (er zijn minder mensen buiten) en het bijna hypnotiserende geluid van vallende druppels op je paraplu en regenkleding. Ook de natuur ziet er anders uit, het glinstert meer en de kleuren worden intenser. Anderen vinden ontspanning door de geur van nat gras, natte straten of een nat bos en het licht dat na een regenbui door de bomen schijnt. Er valt best wat te genieten tijdens en na een regenbui.

Frisse lucht


En dan is er nog de (iets) frissere lucht. Bij een flinke regenbui stroomt er lucht uit de bovenste luchtlagen mee naar beneden. Veel mensen ervaren dit als ‘frisse lucht’ omdat de lucht als het ware is schoongewassen. Bij een regenbui verlaagt de temperatuur en luchtdruk waardoor er tijdelijk iets meer zuurstof in de lucht is.

Acceptatie en bereidheid


Het gezonde aan lopen in de regen is dus vooral een gevoels- en beleveniskwestie die om acceptatie van de regen vraagt. Of, zoals ze het in de methode ACT formuleren: bereidheid. Bewust contact maken met alles wat je stom vindt (‘Kou, regen? Hallo, het is %$#* apríl, dit slaat nergens op!’) en liever niet wilt voelen en ervaren. Dat lijkt heel tegen-intuïtief, maar als je het doet, geeft het vaak een hoop lucht. Probeer het maar eens.

En, laten we eerlijk zijn, zorgen voor goede regenkleding en -schoeisel helpt natuurlijk ook.

Maak jij vandaag een extra wandeling?

Tot slot


Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ervaren van meer acceptatie en bereidheid in je leven? We bieden zowel begeleidingen aan vanuit de methode Acceptance end commitment Therapy (ACT) als een interactieve ACT-training op basis van open inschrijving. Bekijk de betreffende pagina’s of neem even contact met ons op!

Judith van Oudheusden Redacteur en communicatieadviseur


Bronnen


Ecktiv. Wat maakt wandelen in de regen zo gezond?

Gijs Jansen. Uit liefde voor jezelf. Thema (2019).

Pepijn van der Gulden. Van regen word je niet depressief. Echt niet. Quest 22/09/2020

TA Klimstra et al. Come rain or come shine: individual differences in how weather affects mood.- Emotion, 2011 – doi.apa.org