ACT - Acceptance & Commitment Therapy


Vaak is de gedachte: als je maar positief genoeg denkt, dan komt uiteindelijk alles goed. Maar… is dat wel zo? Wat als je het omdraait? Tegenslagen, moeilijke situaties en minder fijne gevoelens zitten in het basispakket van het leven. Deze gaan niet weg door positief denken, de kunst is vooral om er flexibel mee om te gaan. Dit is één van de principes van ACT, een praktische, confronterende, maar vooral ook leuke coachingsvorm waar we binnen Dijk & Van Emmerik mee werken.

Wat is ACT?


ACT staat voor Acceptance & Commitment Therapy; een bewezen effectieve vorm van gedragstherapie. ACT leert je op allerlei manieren anders om te gaan met lastige situaties, gedachten en gevoelens. En te accepteren dat deze bij het leven horen, ze te omarmen in plaats van het gevecht met ze aan te gaan. De term ‘Commitment’ staat voor je waarden en dromen, voor het bewust kiezen voor wat jij belangrijk vindt. ACT helpt je om samen met die moeilijke gedachten en gevoelens het leven te leiden dat jij graag wilt.

Voor wie is ACT geschikt?


ACT helpt goed bij overspannenheid en burn-out, maar ook bij angsten of depressieve klachten. Je leert gedrag los te laten dat je eigenlijk meer ongemak dan plezier oplevert. Zoals uitstelgedrag, situaties die je steeds uit de weg gaat (vermijding) of juist het uitoefenen van controle, denk aan strenge regels voor jezelf hanteren of middelen gebruiken om je gevoelens te onderdrukken.

En dat gedrag bekijken en loslaten is niet alleen pijnlijk, maar zorgt vaak ook voor plezier en herkenning. ACT is namelijk tegelijk luchtig en confronterend.

Wat cliënten zeggen


“Werken vanuit ACT heb ik als heel verfrissend ervaren. Het legt de vinger – vaak met veel humor – doeltreffend op de zere plek.”

Tom Deed een coachingstraject bij Dijk & Van Emmerik

ACT in onze trajecten


De adviseurs van Dijk & Van Emmerik passen ACT toe in re-integratietrajecten, stress- en burn-outcoaching, psychologische begeleiding en (loopbaan)coaching. We maken in de trajecten gebruik van de ACT Guide App en het (werk)boek Uit Liefde Voor Jezelf van Gijs Jansen.

Spreken met een specialist


Ben je al cliënt bij ons of ben je geïnteresseerd in één van deze trajecten in combinatie met ACT? Vraag naar de opties! Dat kan bij je coach of via de knop hiernaast.

Esmee Verhagen
Psycholoog NIP en Directeur Training & Coaching

Gerelateerde pagina’s

ACT Training


Leer in een kleine groep met deze effectieve, confronterende, maar vooral ook speelse methode kennen en toepassen.

Lichaamsgerichte coaching


Wil je minder tijd doorbrengen in je hoofd, beter luisteren naar je lichaam en meer je eigen plek innemen? Lichaamsgerichte coaching helpt.

Perfectionisme en hoge eisen


Bij Dijk & Van Emmerik leer je hoe jij jezelf kunt uitdagen en inspireren zonder dat je daarbij de lat te hoog legt voor jezelf. Ja, dat kan echt!